Propaganda

Här diskuteras allt det som berör Andra världskriget i allmänhet.
Skriv svar
Isaak
Aspirant
Aspirant
Inlägg: 5
Blev medlem: 02 nov 2009 09:18
Kön: Man
Från: Östergötland
Militär Grundutb: Ej mönstrat än
Kontakt:

Propaganda

Inlägg av Isaak » 02 nov 2009 09:28

Tjena!

Jag har på senaste tiden byggt upp ett extremt stort intresse för Andra Världskriget, och det var det som förde mig hit. Dock har jag kommit in på ett sidospår i mitt intresse vilket gjort mig intresserad av propaganda genom historien. Jag har kommit i kontakt med filmer som "Der Ewig Juden" och dylikt, samt arkiv med mängder av posters. Men jag hungrar efter mer, då Goebbels, under Hitlers ledning, gjorde ett otroligt jobb med propagandaföring. Hur kunde han lyckas att sprida det tyska budskapet utan att fler reagerade negativt på det? Vilka metoder hade han? Radio, filmer, poster, flygblad och stora tal, dessa är jag väl medveten om, men varför var de så framträdande under 1930-40 talet? Säga vad man vill om tydkarna, men bra på att sprida propaganda, det var de!

Alla tips om sidor eller egen information uppskattas!

"All that is necessary for evil to triumph is for good men to do nothing."
"Vanligt sunt förnuft är inte särskilt vanligt!"
/Voltaire

Majoren
Löjtnant
Löjtnant
Inlägg: 1027
Blev medlem: 09 jul 2009 21:59
Från: Västra Götaland
Militär Grundutb: Pansar
Intresse: Andra världskriget
Kontakt:

Inlägg av Majoren » 02 nov 2009 20:16

Nåja - ett stående tema hos frontsoldaterna var ju att driva med sin egen propaganda, att förvanska slagorden (typexemplet förkortningen Gröfaz för Hitlers svulstiga "Grösster Feldherr aller Zeiten"), och hur även nazikoryfeer som Göring kallade Goebbels för "han med klumpfoten".
Då är det mer intressant att se hur det genomateistiska och antinationella Sovjetunionen mobiliserade både kyrka och nationalism i kampen för "Rodina" - Moderlandet.
Gemensamt för båda ländernas propagande blev ju att motståndarens civilbefolkning fick betala priset för mobiliseringen - föga beundransvärt, om någon frågar mig!

Användarvisningsbild
Lansen
Överste
Överste
Inlägg: 3360
Blev medlem: 07 aug 2006 06:41
Kön: Man
Från: Dalarna
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Första världskriget
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: Propaganda

Inlägg av Lansen » 02 nov 2009 22:05

Det pratas mycket om propaganda i de totalitära staterna, men detta var något som även förkom i de demokratiska länderna. Hur pass mycket skiljer sig egentligen propagandan åt mellan demokratiska och ickedemokratiska stater i krig? En intressant frågeställning tycker jag.

Bild

Användarvisningsbild
matte_a
General
General
Inlägg: 8615
Blev medlem: 06 mar 2004 03:41
Kön: Man
Från: Halland
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Första världskriget
Ort: Halland
Kontakt:

Re: Propaganda

Inlägg av matte_a » 02 nov 2009 22:18

Jag kan rekommendera en mycket bra bok i ämnet propaganda som tar upp en företeelse som för mig var totalt okänd innan jag läste boken. Det är Niclas Sennertegs "Tyskland talar" som handlar om den så kallade Königsbergsradion där svenskar anställda av tyska propagandaministeriet sände radio till Sverige.

Jag köpte denna som ljudbok för att ha och lyssna på vid promenader och liknande och som ljudbok är den helt fantastisk. De har dramatiserat de återgivna inslagen från Königsbergsradion med en tidstypisk radioröst vilket ger det hela en extra dimension.
"Whoever said the pen is mightier than the sword obviously never encountered automatic weapons."
General Douglas MacArthur

Användarvisningsbild
Gruppen_führer91
Menig
Menig
Inlägg: 45
Blev medlem: 30 okt 2009 18:31
Från: Värmland
Militär Grundutb: Under utbildning
Kontakt:

Inlägg av Gruppen_führer91 » 02 nov 2009 23:03

Sedan har du de klassiska "radiotalarna" som talade direkt till fiendesoldaterna. Tokyo-Rose t.ex.

Användarvisningsbild
AndersB
Kapten
Kapten
Inlägg: 1537
Blev medlem: 25 okt 2004 15:44
Kön: Man
Från: Västra Götaland
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Ort: Västra Götaland
Kontakt:

Re: Propaganda

Inlägg av AndersB » 03 nov 2009 02:11

Vad kul att någon är intresserad av propaganda! Dess betydelse kan helt enkelt inte överskattas. Den finns med i alla konflikter - före, under och efter. Jag tar mig friheten att återposta ett av mina tidigare inlägg i ämnet, Notera dock ett tillägg i slutet.
Propaganda är mtt yrke. Propaganda försörjer mig. Propaganda ser till att det finns mat på bordet och att hyran betalas i tid.

Jag har genom åren arbetat också med politisk propaganda, bland annat EU-omröstningarna 94 och 02. Jag har omprofilerat börsbolag och jag har krängt preventivmedel till kvinnor (fel gubbe, skulle varit en gumma).

Så jag har torrt på fötterna när jag säger:

Ingen propaganda har, vare sig förr eller senare, genomförts med samma kraft, konsekvens och resultat som den tyska 1933 – 1944.

För detta finns flera skäl, förutom den uppenbara yrkesskickligheten.

· Den var statsfinansierad. Propaganda kostar pengar, stora pengar, och ju mer du har desto bättre går det. Redan natten efter valsegern 1933 skriver Goebbels i sin dagbok (ungefär): ”Nu blir det lätt, nu när vi har statens resurser”. Observera skillnaden mellan ”vi” och ”staten”.
· Den var enkel. Det nazistiska partiet, som i det läget alltså var detsamma som den tyska staten, identifierade raskt några externa hot: segrarmakterna från det stora kriget, judarna, senare bolsjevikerna. Man identifierade också några gemensamma mål: riket, livsrum, den ariska rasens överlägsenhet. Snyggt jobbat: vi mot dem.
· Man såg till att man per omgående skaffade sig kontroll över pressen och andra ”fristående” medier. Invändningar behövde man inte bekymra sig om.
· Man slapp fundera över eventuella återval eller andra demokratiska inskränkningar. I de flesta andra länder (Japan kanske undantaget) låg ju nästa val som ett latent svärd över alla initiativ från politikers sida.

Däremot hade man också, faktiskt, några nackdelar som många andra länder slapp:

· Den tyska befolkningen var förhållandevis välutbildad och gick kanske inte på vilka enkla trick som helst (fast med facit i hand kan vi konstatera att det gjorde den faktiskt).
· Externt (fackmungojumbo för i det här fallet målgrupper utanför Tyskland) blev så småningom diskrepansen mellan ord och handling alltför stor, vilket färgade målgruppens värdering av ALLA tyska utsagor. Tyskarna ljuger. Punkt slut. (Idag: Bin Laden ljuger. Punkt slut.)

Men bortsett från sakinnehållet har världen alltså aldrig skådat maken till integrerad, långsiktig kampanj (för att nu använda dagens termer). Här fanns allt, från enkla pay-offs (slogans) till enkla mål, allt backat av diverse mer eller mindre korrekt fakta ”för dig som vill veta mer”. Här jobbade man med det mesta mellan arkitektur (minns bilderna från partidagarna!) till grafisk produktion, här fanns filmer, annonser, tal, allt.

Rubbet talade samma språk. Skickligt!

Men inte hjälpte det. Som branschen säger: reklam/propaganda är en tidsmaskin. Den lyfter det goda snabbare än det annars skulle upplevt – och det dödar en dålig produkt på nolltid.

För ett tiotal år sedan höll jag en föreläsning vid Journalisthögskolan här i Göteborg (nu institutionen för media och kommunikation) då jag hävdade bl.a. ovan. Dessvärre har pp-presentationen försvunnit i någon datorkrasch. Men vad blev reaktionen från studenterna?

Är du nazist eller?

Omvänt hade de allierade klockrena ”bad guys”. (I fallet Japan också grafiskt tacksam: gul och med sneda ögon, perfekt! Ungefär som dagens terrorist som är skäggig och med turban försedd, eller en huligan som är skallig och bär kängor.) De initala tyska och japanska framgångarna manade dessutom fram en känsla av att vi verkligen var hotade, att här gällde det att alla ställde upp för annars skulle det gå åt helvete. Churchills tal om stränder och allt vad det var anses allmänt vara mästerstycket. Jämför det gärna med Hitlers samtida om att han inte bara skulle hämndbomba brittiska städer, han skulle dem ”ausradieren”. Samma tanke, praktiskt taget samma ord. Men nu efteråt? Churchill = hjälte. Hitler = skurk.

Lömska var de dessutom, inte alls hederliga som vi västerlänningar. Överrumpling och falskt spel var deras signum. Till skillnad från oss, som i god ridderlig anda förklarade krig först och slog till sedan. Eller?

Många av myterna som nämnts i tidigare inlägg kan hänföras till klapp-på-axeln-funktionen. Tidigare kallad "ära". Det minsta du kan begära om du skall riskera livet är att få reda på att du är duktig, beundransvärd. Detta alldeles oavsett om vad du faktiskt uträttar eller deltar i på lång sikt visar sig framgångsrikt -- eller inte. Och är propagandan skickligt utförd minns de efterlevande klappen men inte resultaten av dess anledning.

Så här efteråt kan man kanske konstatera, om man är på det humöret, att den tyska propagandan blivit misskrediterad just därför att delar av den tyska insatsen under kriget med rätta bör misskrediteras, medan den allierade lever i högönsklig välmåga just därför att vi tycker den moraliska rätten låg i väst.

Men har vi lärt oss?

Mja. Minns talet om irakiska massförstörelsevapen. Minns talen om muslimer = terrorister.

Remember the Maine!


Redigering och tillgg:
Det bästa, jag skulle vilja säga enda, sätten att bemöta propaganda är misstänksmahet och kunskap. Så fort du lläser eller hör någon utssaga, fundera i följande termer:

- Vem uttalar sig? Har vederbörande något egenintressse att saken uttrycks på det ena eller andra sättet?
- Är utsagan rimlig? (Här kommer din egen kunskao in.)
Vad blir konsekvenserna för mig?

En praktisk metod är att helt enkelt vända på resonemanget, sätta in ett "inte". ""Al quida är inte terrorister". "De vill västerlandet väl. Troligt? Mja. Men är då den ursprungliga utsagan trolig. Lika mja...
Ett försvar har vi för att i krigstid kunna försvara de ideal som i fredstid ger dig rätt att verka för försvarets avskaffande. Gösta Bohman.

Användarvisningsbild
PZG12
Överste
Överste
Inlägg: 3094
Blev medlem: 11 jun 2005 21:09
Kön: Man
Från: Västra Götaland
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Reenactment
Ort: De goa götet!
Kontakt:

Inlägg av PZG12 » 03 nov 2009 02:39

Rekomenderar den här tråden för information, källor och boktips!

viewtopic.php?f=19&t=6823&hilit=propaganda

Isaak
Aspirant
Aspirant
Inlägg: 5
Blev medlem: 02 nov 2009 09:18
Kön: Man
Från: Östergötland
Militär Grundutb: Ej mönstrat än
Kontakt:

Inlägg av Isaak » 03 nov 2009 09:54

Oj... Det där var ganska mycket mer information än vad jag förväntat mig, men det är enbart positivt! Tusen tack. Om ni känner till några bra hemsidor eller dylikt där jag kan fördjupa mig så är det extremt uppskattat. Än en gång, tackar och bockar!

Isak

Cygnus
Menig
Menig
Inlägg: 37
Blev medlem: 06 sep 2009 12:29
Kön: Man
Från: Norge
Militär Grundutb: Annat
Kontakt:

Re: Propaganda

Inlägg av Cygnus » 03 nov 2009 21:58

"En idées seger blir desto tidigare möjlig ju mer omfattande propagandan har bearbetat människorna i deras helhet" - så som Hitler uttryckte sig i Mein Kampf skulle väl ingen skriva nu för tiden, men inte heller demokratier klarar sig utan propaganda. Den kan bara inte vara lika "omfattande"som i Tredje riket, och den måste hävda sig i konkurrens med andra. Under "kamptiden" gällde detta också den nationalsocialistiska propagandan, vars effekt emellertid tydligt överträffade den andra partiernas.

Hitler och framför allt hans chefspropagandist Goebbels hade förstått att stora lögner väcker mer tilltro än små, att visioner som åtföljs av hot vinner fler anhängare än balanserade ställningstaganden, att "en beslutsamhet hårdare en granit" är trovärdigare än ett trevande "både och", att propagandakampanjer flankerade av spektakulära aktioner har mycket längre efterverkan än enbart talade ord och att det talade ordet är överlägset det skrivna. Kort sagt, världen vill bedragas, som redan ett gammalt romarord löd ("mundus vult decipi").

Manipulera och beslöja var därför efter maktövertagandet direktiven för den åsiktsstyrning som Goebbels med sitt ministerium "för folkupplysning och propaganda" (skapat 13.3.1933) utövade centralt, om än inte lika omfattande som han själv hade önskat. Han styrde pressen, lade band på avvikande åsikter genom tvångsmedlemsskapet i "Reichskulturkammers" olika kamrar, behärskade de nya massmedierna radio och film, utvecklade en pompös "Fúhrerkult" och utnyttjade på ett virtuost sätt medborgarnas förhoppningar och fördomar för att binda dem till systemet.

Den propaganda som riktades mot utlandet måste emellertid samordnas med utrikesministeriet och krigsrapporteringen med Wehrmacht, två organ som visserligen tillhörde Fúhrerstaten, men med egna traditioner och ambitioner som inte alltid låg i linje med Goebbels syn på prpaganda. Också skolväsendet befann sig till ministerns grämelse inte bara i hans händer, ty just formandet av ungdomarna som "framtidens garanter" lovade propagandistiska framgångar.

Det var lättare att förankra fiendebilder hos dem som gärna rycktes med av floden av symboler och fanor, och som var särskilt tilltalade av enkla slagord och paroller som "ett folk, ett rike, en Führer", eller "judarana är vår olycka", det senare en rad som stod på titelsidan av varje nummer av "Der Stürmer". Det var också lättast att väcka aggressivitet och offervilja hos ungdomarna.

Propgagandans medel var emellertid inte bara övertalningsstrategier eller - under kriget - tröstande uttalanden (om Undervapen eller slutseger). Sin effiktivitet fick propagandan också av att den saknade konkurrens och av det latenta hotet att den som vägrade instämma kunde straffas genom att fängslas, torteras eller t.o.m. dödas. Detta underliggande, med hela tiden medverkande våld yttrades sig i partifunktionärernas brutala uppträdande, i SA- och SS-männens hamrande stöveltramp, i uniformernas skräckinjagande svarta färg, i den väpnade maktens parader, i den monumentala arkitekturen och i krossandet av de mänskliga rättigheterna.

Därtill kom att propagandan fanns överllt i form av plakat, "högtider" eller umgängesvanor som den "tyska hälsningen".

Källa: Tredje riket, från uppgång till fall - en uppslagsbok, Ersatz 2007

"Kunskap är makt" /Cygnus

Användarvisningsbild
Lansen
Överste
Överste
Inlägg: 3360
Blev medlem: 07 aug 2006 06:41
Kön: Man
Från: Dalarna
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Första världskriget
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: Propaganda

Inlägg av Lansen » 03 nov 2009 22:31

Angående den nazistiska propagandans effekt, så tror jag den är övervärderad. Det finns flera ganska grundläggande motiv till varför den tyska befolkningen i så hög grad väljer att stödja nazismen. Exempelvis tror jag att inflationen som utraderade många människor besparingar, arbetslösheten som drabbade många hårt, rädslan för kommunism och Stalinstyre eller fosterlandskärlek och en känsla av att nationen borde få revanch, bidrog till nazistpartiets framgångar i högre grad än det nazistiska budskapet i sig. Oavsett hur mycket Goebbels än propagerade så var det först i-och-med krisen 1929 som det nazistiska partiet fick ett stort stöd.

Majoren
Löjtnant
Löjtnant
Inlägg: 1027
Blev medlem: 09 jul 2009 21:59
Från: Västra Götaland
Militär Grundutb: Pansar
Intresse: Andra världskriget
Kontakt:

Inlägg av Majoren » 04 nov 2009 21:40

Håller med Dig, Lansen. Men det finns vissa korn i soppan som väcker intresse, t ex det faktum att den s k tyska intelligentian, dvs lärare, läkare, författare, advokater, osv i högre omfattning omfattade den nazistiska propagandans ideer, medan folket på golvet, meniga soldater och arbetare (många fd kommunister) mer röstade nasse pga rent praktiska skäl, och drev grovt med propagandafraserna.

En annan propagandakampanj som glöms bort i sammanhangen är den sydvietnamesisk/amerikanska Cheu Hoi (Open Arms), som fick 250 000 nordvietnameser att desertera (vilket ger nordvietnameserna en lika hög andel desertörer som sydvietnameserna). Det var också - förutom det sparade människolivet - ungefär 600 ggr billigare att få en soldat att desertera än att döda honom/henne.

Och, AndersB, Dina kontrolltips gäller (såsom grundläggande källkritik), dock skulle jag vilja byta ut frågan om konsekvenserna (som egentligen inte har med saken att göra - jag måste vara kritisk även till sådant som tycks fördelaktigt) mot frågan vilket "track-record" sagesmannen har (dvs är han tillförlitlig). Anger han vad han baserar sina uttalanden på (källor) och är dessa kontrollerbara, t ex.
Dock bör man väl påpeka att det vi kallar demokratier har svårare att driva propaganda än diktaturer, främst för att diktaturen oftast pratar med en röst, medan demokratins röster kommer från olika håll. Det kan rent säkerhetspolitiskt vara en nckdel, men aldrig en svaghet.

Användarvisningsbild
AndersB
Kapten
Kapten
Inlägg: 1537
Blev medlem: 25 okt 2004 15:44
Kön: Man
Från: Västra Götaland
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Ort: Västra Götaland
Kontakt:

Re: Propaganda

Inlägg av AndersB » 04 nov 2009 22:36

Propaganda har flera syften. Under förberedelserna för en konflikt att skapa förståelse, att under den skapa vilja att bidra, att efteråt skapa en känsla av att "vi hade rätt".

Det där är inget nytt och kan noteras också på detta forum under exempelvis trådarna om vad svensk trupp har i exvis Afghanistan att göra.

Jag har inga egentliga synpunkter på inläggen ovan. Till Majoren vill jag dock påpeka att mina råd är två av de fem klassiska vid bedömning av historiska utsagor.

Men jag vill återupprepa: den tyska propagandan 33-44 (ej 45, för få var loppet redan kört) var bland de mest, kanske den mest, effektiva vi någonsin sett.

Då.

Möjligen hade den inte fungerat idag. Men jag tvivlar.
Ett försvar har vi för att i krigstid kunna försvara de ideal som i fredstid ger dig rätt att verka för försvarets avskaffande. Gösta Bohman.

Majoren
Löjtnant
Löjtnant
Inlägg: 1027
Blev medlem: 09 jul 2009 21:59
Från: Västra Götaland
Militär Grundutb: Pansar
Intresse: Andra världskriget
Kontakt:

Inlägg av Majoren » 05 nov 2009 20:42

Det är möjligt, AndersB, att den tyska propagandan 33-45 (eller varför inte 31-33, propagandafilmen där kommunistens rödfront-hälsning övergår i Deutsches Grüss är klockren - och dessutom sann...) är "kanske den mest effektiva". Men jag vill påstå att den inte helt träffade målet. Jag vidhåller (- vilket inte innebär att jag falsifierar Din utsaga!) att den träffade "fel" mål, att den svaldes av huvuddelen av den tyska intelligentioan, medan folk på linjen oftast drev med den - efter 1933.
Den tyska propagandans effekt i t ex de ockuperade staterna är svår att mäta, eftersom ockupationen innebar en falsifiering av den egna nationella propagandan inför kriget. Typexemplet är Frankrike, som tog fram samma propaganda som 1914-18, bara för att finna att tyskarna INTE betedde sig som vilddjur. Resultatet blev ett - inledningsvis - lugnt accepterande av ockupationen.
I Ryssland, däremot, där tyskarna verkligen betedde sig som vilddjur (svin) hade ingen tysk propaganda kunnat rädda situationen. Den ryska däremot, spelade skickligt på de förkommunistiska strängarna kyrka och moderland.

Isaak
Aspirant
Aspirant
Inlägg: 5
Blev medlem: 02 nov 2009 09:18
Kön: Man
Från: Östergötland
Militär Grundutb: Ej mönstrat än
Kontakt:

Re: Propaganda

Inlägg av Isaak » 06 nov 2009 09:50

Vad som dock inte framgått så tydligt i tidigare inlägg är nazisternas otroliga effektivitet ang. affischering och dylikt. De producerade propagandeblad och affischer i hundratals olika upplagor med olika budskap, allt ifrån "Stöd fronten - gå med i vapenindustrin" till "Judarna ligger bakom kriget". Jag hittade en intressant sida som har mängder av dessa affischer:

http://www.calvin.edu/academic/cas/gpa/ww2era.htm

Symboliken är något som verkligen bör läggas märke till! Små detaljer som får stor betydelse i sammanhanget. framförallt utnyttjandet av Svastikan som bland annat sol, eller centrum i bilderna. Det kan få skapa en helt annan typ av stämning i bilder, där nazismen är centrum för allt!

För övrigt kan jag inte annat än hålla med AndersB ang. Nazitysklands förmåga att föra propaganda. Utan tvekan en av de mest imponerande, om än hemska, exemplen i historien!
"Vanligt sunt förnuft är inte särskilt vanligt!"
/Voltaire

Användarvisningsbild
lasseman69
Överste
Överste
Inlägg: 3218
Blev medlem: 08 dec 2006 19:35
Från: Värmland
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Andra världskriget
Ort: Värmland
Kontakt:

Inlägg av lasseman69 » 07 nov 2009 13:08

Mycket intressant tråd.
Jag själv har inte så mycket mer att tillföra.
Dock finns det en på forumet som kan det mesta om propaganda.
Jag har tagit mig friheten att mailat honom om denna tråd så kanske vi får mera svar.
mvh

Skriv svar

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 7 och 0 gäster