Von Kühn

Här diskuteras allt det som berör Andra världskriget i allmänhet.
Skriv svar
Användarvisningsbild
lasseman69
Överste
Överste
Inlägg: 3218
Blev medlem: 08 dec 2006 19:35
Från: Värmland
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Andra världskriget
Ort: Värmland
Kontakt:

Von Kühn

Inlägg av lasseman69 » 14 dec 2008 15:54

Har nu läst igenom Charlotte Sjöstedts bok
I skuggan av ett hjälteland Svenska Frivilliga för det Ockuperade Norge
Bok rekomenderas varmt.
Nu till frågan
I boken på sidan 72 och 74 nämns det om en svensk frivillig SS värvare som har täcknamnet "Von Kühn"
Denna man har även tjänstgjort inom Waffen SS på östfronten.
Storyn i korthet 29 juli 1943 blir en viss Christer Strömholm som är en mångsysslare och även skriver tidnings artiklar för Nya Dagbladet utsatt för "förhör" av denneVon Kühn som siktar på honom med en skarpladdad revolver.
Svenska tidningar har två månader tidigare i uppmärksamma repotage avslöjat att Waffen SS håller på att värva frivilliga till SS.Detta sker i Stockholm och är olagligt förstås.
Nu till frågan nån som vet vem denna Von Kühn är ? (hans svenska namn)
mailade även författaren Charlotte som inte visst nåt mer tyvärr.
(Det finns även bilder på honom i boken men min scanner är ej inkopplad just nu)
mvh

Lite om boken
Upp till kamp för norrmännen
Den svenska militären planerade en truppinsats med 245 000 man för att hjälpa norrmännen undan tyskarnas ockupation. Kriget tog dock slut innan styrkan var färdigorganiserad. Charlotta Sjöstedts bok om svenska frivilliga i Norge är en banbrytande undersökning av en tidigare outforskad aspekt av andra världskriget.

Bok: I skuggan av ett hjälteland. Svenska frivilliga för det ockuperade Norge Charlotta Sjöstedt Hjalmarson & Högberg

Det är ytterst sällan som en författare av historisk litteratur kan göra anspråk på att ha upptäckt och undersökt en tidigare helt okänd företeelse eller händelse. Frågan är dock om inte Charlotta Sjöstedt med sin bok om den svenska frivilligrörelsen för Norge under andra världskriget har kommit ganska nära det läget.
Helt glömd har naturligtvis norgerörelsen aldrig varit, men till skillnad från de mer kända svenska frivilliginsatserna i Spanien och Finland under 1930- och 40-talen har de norgefrivilliga aldrig fått fäste i det allmänna medvetandet. Mot den bakgrunden är det ett forskningsmässigt storverk som Charlotta Sjöstedt nu har utfört. Bara en handfull handlingar finns bevarade i Krigsarkivet som en svag reflektion till eftervärlden av vad som en gång ägde rum. Andra pusselbitar har stått att finna i bland annat Säpos arkiv och den norska motståndsrörelsens, Hjemmefrontens, eget museum på Akershus i Oslo. Det viktigaste källmaterialet är dock den omfattande mängd intervjuer som gjorts med före detta norgefrivilliga, av vilka flera även haft handlingar och foton bevarade.
Inte så få avgörande detaljer har hämtats ur ett par centrala aktörers personakter i Säpos arkiv. Utan den engagerade uppvaktningen från den dåvarande Allmänna säkerhetstjänsten skulle den här historien uppvisa påtagliga luckor. Lite förenklat kan man säga att forskningen kan dra betydande fördelar av en aktiv säkerhetstjänst, under förutsättning att dess arkiv i sinom tid blir tillgängligt för forskning.
Skildringen av den svenska norgerörelsen tar sin början med det tyska anfallet den 9 april 1940. Under de följande veckorna deltog ett mindre antal svenska frivilliga i striderna i Norge, bland annat vid Kongsvingers fästning. Många av dem var före detta finlandsfrivilliga som begav sig direkt till Norge efter moskvafreden i mars 1940.
Under de följande åren ansträngdes de officiella svensk-norska förhållandena av bitterhet och prestige mellan den norska londonregeringen, dess representation i Stockholm och den svenska samlingsregeringen. Men steg för steg växte det norska flyktingsamhället i Sverige fram, med utbildning av tungt utrustade så kallade polistrupper, mottagande av civila flyktingar, etablerande av kurirlinjer och andra former av stöd till motståndsrörelsen. Många enskilda svenskar ville dock göra mer, i synnerhet när det tyska förtrycket började hårdna under år 1941.
De direkta svenska insatserna – vid sidan av stödet till norska motståndsgrupper och polistrupper – sönderföll i två delar. En liten grupp beväpnade svenska gerillamän – den så kallade Grupp Fritjof – etablerade sig under de sista krigsmånaderna på norskt område, där de deltog i nålsticksoperationer mot ockupationsmakten och deras samarbetsmän bland Quislings anhängare.

Mot slutet av 1944 inledde det Svensk-norska frivilligförbundet sin verksamhet och under våren 1945 bedrev man, med myndigheternas aktiva stöd, en rekryteringskampanj till en svensk frivilligkår som skulle rycka in i Norge för att stödja Hjemmefronten och västallierade trupper om tyskarna valde att göra fortsatt motstånd när kriget på kontinenten tagit slut. Dessutom bedrev den svenska militären planering för en omfattande truppinsats av minst 245 000 man för att, i samverkan med brittiska och amerikanska förband, vid behov betvinga den starka tyska ockupationsarmén.
Minst 600 frivilliga kallades i april 1945 in till Trossnäs utanför Karlstad. Men alla farhågor att tyskarna skulle fortsätta slutstriden i en ”Festung Norwegen”, även sedan alla positioner i Tyskland hade fallit, kom på skam. Kriget tog helt enkel slut innan den svenska frivilligstyrkan var färdigorganiserad och de norska myndigheterna avböjde vänligt men bestämt alla svenska insatser efter krigsslutet. Det var bara Grupp Fritjof och Harry Söderman, dynamisk svensk utbildningschef för de norska polistrupperna, som kunde göra fortsatta insatser under de kritiska majdagarna 1945. För många frivilliga var den fredliga avvecklingen av den tyska ockupationen en lättnad, men för andra var den en besvikelse i den bemärkelsen att de aldrig fick göra den aktiva insats som de engagerat sig för.
Charlotta Sjöstedt har i sin bok lyckats förena forskarens seriösa och resonerande ansats, inklusive goda källhänvisningar, med den drivna skribentens känsla för att bygga upp spänningen och engagera läsaren.
Att resa i forna historiska spår. Det är ett sätt att återuppleva

Användarvisningsbild
Trismegistus
Hedersmedlem
Hedersmedlem
Inlägg: 2740
Blev medlem: 16 dec 2005 20:27
Från: Västmanland
Militär Grundutb: Luftvärnet
Intresse: Samlande
Ort: Västerås
Kontakt:

Re: Von Kühn

Inlägg av Trismegistus » 14 dec 2008 17:05

lasseman69 skrev: I boken på sidan 72 och 74 nämns det om en svensk frivillig SS värvare som har täcknamnet "Von Kühn"
Denna man har även tjänstgjort inom Waffen SS på östfronten.
Storyn i korthet 29 juli 1943 blir en viss Christer Strömholm som är en mångsysslare och även skriver tidnings artiklar för Nya Dagbladet utsatt för "förhör" av denneVon Kühn som siktar på honom med en skarpladdad revolver.
Svenska tidningar har två månader tidigare i uppmärksamma repotage avslöjat att Waffen SS håller på att värva frivilliga till SS.Detta sker i Stockholm och är olagligt förstås.
Nu till frågan nån som vet vem denna Von Kühn är ? (hans svenska namn)
mailade även författaren Charlotte som inte visst nåt mer tyvärr.
(Det finns även bilder på honom i boken men min scanner är ej inkopplad just nu)
"Von Kühn" var alias för SSS/NSAP-nazisten Kurt (Allan) Lundin. Han var involverad i Waffen-SS's värvningscentral på Grevturegatan 18 i Stockholm. Han tjänstgjorde själv inom Waffen-SS - var bl.a. i Bad Tölz har jag för mig - och skickades hem till Sverige 1943, säkerligen för att bedriva just värvnings-verksamhet.

Användarvisningsbild
lasseman69
Överste
Överste
Inlägg: 3218
Blev medlem: 08 dec 2006 19:35
Från: Värmland
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Andra världskriget
Ort: Värmland
Kontakt:

Re: Von Kühn

Inlägg av lasseman69 » 14 dec 2008 17:53

Tackar och bockar Peter.
Borde ge dig ett karmapoäng
Hur visst du det har det disskuterats tidigare?.
Satt och funderade på namn..........
Det ska visst ha varit ett stort repotage i SE om detta vid denna tid.
.......................................................
Kurt Allan Lundin ”von Kühn” ”von Kirch” ”Kuhn” (161207/4615 Borås-860602 Malmö).
Köpman 1941, Borås. NSAP/SSS. Finland. Till Norge 1941. Sturmmann
Wiking/Sicherheitsdienst 1941-43. Bad Tölz 1942. Berlin, Rostov. Till Sverige 1943.
Köpman 1980, Malmö.
Undrar om dessa uppgifter stämmer? tagit från Hubbinette där många tveksamheter finns.
Men för det behöver inte just uppgifterna om Kurt Lundin var fel.
Läste på ett forum om att han mer eller mindre blev utslängd från BadTölz men det kan även också som du skrev
Betyda att han istället fick till uppgift att värva svenskar ...

Vidare kan den som vill googla på namnet så dycker det upp lite uppgifter från Bosse "fejken" Schön upp.
Ta dessa med en nypa salt.......................


Saxar in från ett annat forum
http://forum.skalman.nu/viewtopic.php?t=23696

Enligt vissa uppgifter var wasakärven en vanlig tatuering bland de svenska frivilliga, detta då denna användes som symbol av ett antal olika svenska nazistpartier framför allt av, den till Svensk Socialistisk Samling anslutna, frivilligorganisationen Sveaborg.
Tyskland framförde, via sändebudet Karl Schnurre, 1941 önskemål till den svenska samlingsregeringen att man dels skulle ansluta sig till axelmakterna (Tyskland, Italien & Japan) och dels att svenska frivilliga skulle tillåtas ansluta sig till Waffen-SS. Båda dessa önskemål avslogs av regeringen som förklarade att frivilliga endast fick bege sig till Finland och att allt annat saknade regeringens stöd.
Tyskland erbjöd sig att ta emot svenska officerare som i "utbildningssyfte" ville delta i invasionen av Sovjetunionen. Detta erbjudande förkastades inte utan vidarebefodrades till ett 40-tal officerare, men saken självdog på grund av bristande intresse bland officerarna.
Under sommaren 1941 fördes tysk värvningskampanj för att få svenskar att ta värvning i Waffen-SS. Tyskland hade valt att tolka det svenska avslaget till att endast gälla större grupper. Ledare för denna värvning var kapten Sitxus Bertram Schmiterlöw och andra ledande var Karl Helm-Strand (tidigare medlem av Svensk Socialistisk Samling (SSS) och senare själv frivillig), fd inspektör Göte Wall och den tyske köpmannen Oskar Nordstein. Några andra som figurerade i utkanterna var bankiren A. W. Högman, grosshandlare Olof Edman, direktör John Hultström, ingenjör C. E. Carlberg och greve Ulf Hamilton (senare själv frivillig) som skötte förbindelserna vid den finska gränsen.
När värvningskampanjen började uppmärksammas i pressen förklarade regeringen (uppenbarligen med stöd från kung Gustav V i motsats till vad som ofta påstås) att endast värvning till den finska armén skulle godkännas (med andra ord förbjöds även värvning till de allierades styrkor). Tysklands utrikesminister Joachim von Ribbentrop meddelade den svenska ambassaden att Sverige svek sin historiska roll vid Tysklands sida i "Europas ödeskamp". Den tyska värvningen minskade kraftigt under hösten och upphörde helt vid årsskiftet 1941/42.
Indirekt fortsatte dock värvningen så till vida att Tyskland underlättade för svenskar att ta sig till Oslo, Köpenhamn och Helsingfors där Waffen-SS hade värvningskontor.

Vissa av de svenska nazistpartierna var dock inblandade i illegal värvning av frivilliga, däribland Svensk Opposition (SO). Journalisten Ola V och Ernst R (som var chef för SOs Göteborgs kontor) arresterades 1941 för att ha värvat ett tiotal svenskar till Waffen-SS.
Illegal värvning avslöjades i juni 1943 i Stockholm. Ledande i denna värvning var Åke Regnell, Kurt Lundin, Stig Liljenroth, Fred Nilsson och N. T. Rosén. Dessutom visade undersökningar på kopplingar till medlemmar ur både Svensk Opposition och Svensk Socialistisk Samling.
Heinrich Himmler försökte vid ett flertal tillfällen få Svensk Socialistisk Samling att värva frivilliga till Waffen-SS, något som de flesta i ledningen inte var intresserade av då de ville hålla en viss distans till Tyskland. Detta innebar dock inte att SSS-medlemmar inte hjälpte till med värvningen eller själva blev frivilliga då det fanns en stor del av partiet som var långt mer Tyskland-vänlig än ledningen.
Att resa i forna historiska spår. Det är ett sätt att återuppleva

Användarvisningsbild
Trismegistus
Hedersmedlem
Hedersmedlem
Inlägg: 2740
Blev medlem: 16 dec 2005 20:27
Från: Västmanland
Militär Grundutb: Luftvärnet
Intresse: Samlande
Ort: Västerås
Kontakt:

Re: Von Kühn

Inlägg av Trismegistus » 14 dec 2008 18:13

lasseman69 skrev:Tackar och bockar Peter.
Borde ge dig ett karmapoäng
Hur visst du det har det disskuterats tidigare?.
Satt och funderade på namn..........
Det ska visst ha varit ett stort repotage i SE om detta vid denna tid.
Det finns bl.a. att läsa i Armas Sastamoinens klassiker Hitlers svenska förtrupper från 1947. Syndikalisten Sastamoinen kan nog beskrivas som en av de första riktigt grävande journalisterna - en 1940-talets Janne Josefsson - och innehållet i boken blev en sådan het potatis att boken granskades av Säpo, konfiskerades och upplagan brändes. Eller som Sastamoinen själv uttryckte det: "Boken köptes upp av nazisterna och brändes." Det kan tilläggas att Sastamoinen flera gånger dömdes för ärekränkning genom att ha namngivit svenska nazister.

Användarvisningsbild
lasseman69
Överste
Överste
Inlägg: 3218
Blev medlem: 08 dec 2006 19:35
Från: Värmland
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Andra världskriget
Ort: Värmland
Kontakt:

Re: Von Kühn

Inlägg av lasseman69 » 14 dec 2008 19:05

Undrar om den finns att köpa?
Vet du det Trismegistus

Har googlat lite ska visst finnas att fjärrlånas....
mvh
Att resa i forna historiska spår. Det är ett sätt att återuppleva

Användarvisningsbild
Trismegistus
Hedersmedlem
Hedersmedlem
Inlägg: 2740
Blev medlem: 16 dec 2005 20:27
Från: Västmanland
Militär Grundutb: Luftvärnet
Intresse: Samlande
Ort: Västerås
Kontakt:

Re: Von Kühn

Inlägg av Trismegistus » 14 dec 2008 20:04

Om man har tur kan man hitta den på antikvariat. Finns ett ex. ute på bokbörsen för 1500 kronor. :)
Fast det är nog smidigare och billigare att låna boken på bibliotek.

Lasse
Fänrik
Fänrik
Inlägg: 891
Blev medlem: 18 jul 2004 21:37
Kön: Man
Från: Stockholm
Militär Grundutb: Frisedel
Intresse: Generellt intresse
Kontakt:

Re: Von Kühn

Inlägg av Lasse » 17 dec 2008 15:22

Det stämmer att Lundin läste vid Bad-Tölz, men återvände innan han blev officer. Vet inte hur långt in i utbildningen han avbröt. Efter hemkomsten till Sverige ska han ha lämnat en hel del uppgifter om bland annat förintelsen, och även utmålat sin kurskamrat från Bad-Tölz (som faktiskt lärt känna varandra flera år innan krigsutbrottet i skeppsgossekåren) Carl Svensson som spion, något man senare inte fann belägg för.
/Lasse.

Semper
Aspirant
Aspirant
Inlägg: 3
Blev medlem: 30 mar 2018 10:51
Från: Västra Götaland
Militär Grundutb: Annat
Intresse: Andra världskriget
Kontakt:

Re: Von Kühn

Inlägg av Semper » 30 mar 2018 11:06

Gammal tråd. Allt som framkommit här finns ju i öppna källor nu 2018. Alla alias är förmodligen för att verksamheten med rekrytering var kriminell. Han fick ett års fängelse för vapenbrott om jag inte minns fel. Han är för övrigt min morfar.

Användarvisningsbild
Lansen
Överste
Överste
Inlägg: 3360
Blev medlem: 07 aug 2006 06:41
Kön: Man
Från: Dalarna
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Första världskriget
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: Von Kühn

Inlägg av Lansen » 30 mar 2018 11:47

Intressant att ha en anhörig med sådana spännande berättelser. :-)

Lasse
Fänrik
Fänrik
Inlägg: 891
Blev medlem: 18 jul 2004 21:37
Kön: Man
Från: Stockholm
Militär Grundutb: Frisedel
Intresse: Generellt intresse
Kontakt:

Re: Von Kühn

Inlägg av Lasse » 10 apr 2018 21:26

Kan tilläggas att jag skrivit en rätt omfattande biografi om Kurt Allan Lundin i min senaste bok om de svenska underofficerarna. Behandlar både hans krigsdeltagande, värvningsaffären, hans tid som polisinformatör och förkrigstid.

Finns hos smb i detta nu, om någon skulle vilja läsa.
/Lasse.

Semper
Aspirant
Aspirant
Inlägg: 3
Blev medlem: 30 mar 2018 10:51
Från: Västra Götaland
Militär Grundutb: Annat
Intresse: Andra världskriget
Kontakt:

Re: Von Kühn

Inlägg av Semper » 07 maj 2018 18:52

@Lasse, jag har läst den. Kul att få lite mer inblick i familjens svarta får. Hittade för övrigt det nr av se, som skriver om gripandet av den organisation som värvade nazister till SS.

pernumerare curiosi
Aspirant
Aspirant
Inlägg: 1
Blev medlem: 12 nov 2019 05:09
Från: Västra Götaland
Militär Grundutb: Annat
Intresse: Andra världskriget
Kontakt:

Re: Von Kühn

Inlägg av pernumerare curiosi » 12 nov 2019 05:25

@semper trodde jag var familjens svarta får 😂 skulle vilja läsa det numret av SE! Hälsningar från ett annat barnbarn till Kurt Lundin 😉

Fafnesbane
Aspirant
Aspirant
Inlägg: 18
Blev medlem: 15 apr 2020 17:37
Från: Stockholm
Militär Grundutb: Kavalleriet
Intresse: Andra världskriget
Kontakt:

Re: Von Kühn

Inlägg av Fafnesbane » 15 apr 2020 17:46

Intressant! Ni barnbarn till Lundin, finns det inget material kvar efter morfar/farfar, som ni kan dela med er av till Lasse, som skriver om de svenska WSS-frivilliga?

Semper
Aspirant
Aspirant
Inlägg: 3
Blev medlem: 30 mar 2018 10:51
Från: Västra Götaland
Militär Grundutb: Annat
Intresse: Andra världskriget
Kontakt:

Re: Von Kühn

Inlägg av Semper » 26 aug 2020 13:58

@fafnesbane tyvärr lever vi i en "sopa under mattan" kultur, där man inte pratar om det som är jobbigt.

Skriv svar

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 7 och 0 gäster