Vilken bok läser ni just nu?

Här diskuteras filmer, dokumentärer, serier, spel, böcker, tidskrifter och hemsidor med anknytning till militärhistoria.
Kategoriregler
Du använder väl "spoilertaggen"
Spoiler:
när du nämner slut och viktiga händelser i filmer och serier?
Skriv svar
Användarvisningsbild
Leningrad
Regementsförvaltare
Regementsförvaltare
Inlägg: 797
Blev medlem: 18 sep 2011 17:59
Kön: Man
Från: Värmland
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Andra världskriget
Kontakt:

Re: Vilken bok läser ni just nu?

Inlägg av Leningrad » 08 sep 2019 15:03

Shlomo.jpg
Shlomo.jpg (68.72 KiB) Visad 247 gånger
Antalet böcker som är skrivna av överlevare finns det gott om, antalet böcker som är skrivna av judar som arbetade i Birkenaus krematorium är mindre, men det är de som är de mest intressanta. Shlomo Venezia var en grekisk jude på drygt 20 år som deporterades från Aten till Auschwitz under 1944. Där kom han att tillhöra ett s.k. Sonderkommando vars uppgift var arbeta med förintelseprocessen i något av de fyra krematorium som nazisterna byggde i Birkenau. Därigenom kom han på nära håll att mot sin vilja bli en del av mordprocessen.

Shlomo hymlar inte med orden, han erkänner fullt ut att han blev tvungen att anpassa sig till situationen väl medveten om att han troligtvis skulle mördas när nazisterna inte längre behövde han. I grund och botten handlade det om att överleva utan att spela hjälte där det egna välbefinnandet gick före andras. Han var medveten om att medlemmarna i Sonderkommandot hade det bättre än andra fångar eftersom de kunde förse sig med mat som de dödsdömda hade med sig. I den mån han (och andra) hade tillgång till mer föda än de behövde delade de med sig. Han skriver att han aldrig funderade på att spela hjälte eller att fly eftersom detta var förenat med livsfara (förutom den livsfaran han redan befann sig i). Han pratar gott om vissa medfångar, mindre gott om andra medfångar, en del Kapos var ok, andra mindre ok.

Han är också medveten om att andra fångar i lägret var avundsjuka på Sonderkommando eftersom de hade tillgång till mer föda. En avundsjuka som även gick över i ett direkt förakt eftersom en del uppfattade dem som nazistiska medhjälpare. Shlomo visste detta och frågade sig själv om vad han egentligen höll på med, men överlevnadsinstinkten gjorde att han fortsatte. Det finns några hjärtskärande episoder i hans berättelse som han beskriver på ett avskärmande sätt eftersom det antagligen var så han upplevde det när det hände. Det var så han överlevde och vem kan klandra honom för det. Han hymlar inte att han ibland överlevde på andra bekostnad. Under de extrema förhållanden som Shlomo fann sig i är det omöjligt att på förhand att veta hur man själv och andra uppträder.

Boken är skriven i intervjuform och jag gillar verkligen hans berättelse, inga hjältefasoner, inga uppoffringar det handlade helt enkelt om att överleva i en extrem situation och hoppas på det bästa. Han hymlar heller inte med att medlemmar i Sonderkommando hade större chans att överleva s.k. dödsmarscher eftersom de hade en större fetreserv än andra fångar, inte alltid att detta uppskattades av andra fångar som upptäckte detta. Han drevs också av ett hämndbegär och berättar hur han mer eller mindre slog ihjäl tidigare plågoandar i kölvattnet av befrielsen. Normalt sett brukar jag inte läsa böcker av överlevare, undantag är de som befann sig mitt i förintelseprocessen och Schlomo gjorde mig inte besviken.
I hope so, Commander, for your sake. The Emperor is not as forgiving as I am

Användarvisningsbild
Hans S
1:e Sergeant
1:e Sergeant
Inlägg: 316
Blev medlem: 03 jan 2018 09:32
Från: Östergötland
Militär Grundutb: Kavalleriet
Intresse: Generellt intresse
Kontakt:

Re: Vilken bok läser ni just nu?

Inlägg av Hans S » 08 sep 2019 15:43

Tack alla som skriver här, läser ganska ofta.

Shlomo Venezia, när skrev han boken?

MVH

Hans
För att undvika missförstånd: Jag blev sedermera infanterist (förföll så småningom till reservare) och bor sedan ett kvarts sekel utrikes.

Användarvisningsbild
Leningrad
Regementsförvaltare
Regementsförvaltare
Inlägg: 797
Blev medlem: 18 sep 2011 17:59
Kön: Man
Från: Värmland
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Andra världskriget
Kontakt:

Re: Vilken bok läser ni just nu?

Inlägg av Leningrad » 22 sep 2019 12:20

Hans S skrev:
08 sep 2019 15:43
Shlomo Venezia, när skrev han boken?
Oj, det hade jag glömt, kom ut första gången i Frankrike 2007.

arv.jpg
arv.jpg (39.71 KiB) Visad 221 gånger
Under tiden har jag läst Barbro Eberans bok, Brunt arv (2015), som är den fjärde och sista delen i hennes bokserie, Tysk-europeisk historia i nazismens skugga, och som kom ut 2015. Jag har läst de två första, Var Hitler demon (2011), och, Hur kunde det ske (2013), men missat den tredje, Förlorade generationer (2014). Hon har även skrivit den hyllade boken, Vi är inte färdiga med Hitler på länge än (2002), där hon brottas med varför nazismen uppkom och arvet efter densamma.

I Brunt arv är det som titeln avslöjar skuldfrågan efter återföreningen som avhandlas. Eberan ger en historisk tillbakablick om de delade tyska staterna och hur markant olika de hanterade det nazistiska arvet. När sedan de två tyska staterna mer eller mindre över en natt blev till en stat fanns ingen gemensam grund för hur det återförenade Tyskland skulle hantera skuldfrågan. Tyngdpunkten i hennes bok är hur olika generationer hanterat skuldfrågan och orsakerna till dessa. Krigsgenerationen ville lägga allt bakom sig och gå vidare, krigsgenerationens barn ville ställa sina föräldrar till svars, krigsgenerationens barnbarn var mer intresserade av att förstå krigsgenerationen.

Eberan är i grund och botten journalist och det är ett fasligt tempo i hennes böcker. Böcker, filmer, serier, dokumentärer, utställningar både från förr och nu diskuteras, analyseras och problematiseras på en och samma gång att läsaren knappt hinner hämta andan. Men det gör inget, för det är mycket tänkvärt och intressant det som hon skriver, inte bara om arvet efter Hitler, utan också arvet efter DDR. Två arv som det enade Tyskland ännu brottas med och som man troligtvis kommer att brottas med i ytterligare generationer framöver.

Problemet med Eberan enligt mig är att hon förösker skriva en historiebok med en journalist penna. Journalistiska artiklar blandas lite huller om buller med historiska texter. Det blir få tillfällen läsaren får möjlighet till reflektion och eftertanke. Den röda tråden är heller inte tydlig och därmed blir bokens struktur och upplägg lidande. Det finns liksom inte utrymme för allt hon vill få med, men hennes ambitionsnivå tillåter henne inte att göra avkall. Men det fråntar inte bokens läsvärde, den är intressant, men bör nog läsas av redan initierade som inte nödvändigtvis känner att tydlighet och klarhet är det viktigaste.
I hope so, Commander, for your sake. The Emperor is not as forgiving as I am

Användarvisningsbild
AndersB
Kapten
Kapten
Inlägg: 1537
Blev medlem: 25 okt 2004 15:44
Kön: Man
Från: Västra Götaland
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Ort: Västra Götaland
Kontakt:

Re: Vilken bok läser ni just nu?

Inlägg av AndersB » 25 sep 2019 10:50

Venezia (ovan) finns också på svenska: Sonderkommando, ett vittnesmål. Bonniers 2008.
Ett försvar har vi för att i krigstid kunna försvara de ideal som i fredstid ger dig rätt att verka för försvarets avskaffande. Gösta Bohman.

Sonderling
Sergeant
Sergeant
Inlägg: 271
Blev medlem: 19 jul 2013 07:33
Kön: Man
Från: Stockholm
Militär Grundutb: Annat
Intresse: Andra världskriget
Kontakt:

Re: Vilken bok läser ni just nu?

Inlägg av Sonderling » 27 sep 2019 14:23

Det känns som det varit en trend ett tag. Detta att skriva en bok om ett visst årtal. Det började tror jag med "århundradets sommar : 1913" av Florian Illes och sedan kom Peter Englunds serie om första världskriget och så Elisabeth Åsbrinks 1947 och så Per T Ohlsson´s 1918 Året då Sverige blev Sverige. Man beskriver en större händelser flankerat av lite vardagliga händelser under ett år. perfekt för en som mig som gärna nördar in på märkesår.

Nu hittade jag 1919- Kvinnornas år av Unda Hörner, var ju bara tvungen att köpa den och läser den nu. Kvinnohistoria som sagt i företrädesvis Tyskland men även andra Europeiska länder ingår. Olika kvinnor för mig kända som okända presenteras och beskrivs. Jag vet inte om jag ska gå in på dem alla men

Jag slås också av att det glada 20-talet så som vi uppfattar det, verkade börja direkt efter krigsslutet eller 1919. Med det menar jag tex Bauhaus startas, kvinnor klipper sig kort och raka korta klänningar inför, samt att korsetten kastas., något som jag trodde var senare nästan närmare 30-talet. Och det vilda något dekadenta livet, som vi såg i tv-deckaren Babylon Berlin som utspelade sig 1929.

Så på så vis var den väldigt intressant. Och mycket "det hade jag ingen aning om" som att Rosa Luxemburgs kropp inte hittades förrns i maj, och att Coco Chanel var ett namn redan då (måste blandat ihop det med det andra krigsslutet 45.) Okej en del av dessa kultur personligheter sade mig ingenting och jag är inte mycket för lyrik så jag fastnade inte riktigt för deras öden och jag undrar verkligen om Foch sa " detta är ingen fred det är en 20 år lång vapenvila" redan då?! Det måste han väl i så fall sagt 20 år senare?
Men intressantare är Marie Curie och hennes hälsoproblem som förmodligen härrör för exponering av radium fast det visste man ju inte då tvärtom var det ju hälsosamt att dricka vatten med radium eller ha tandkräm med radium osv.
Men under tiden jag läser så kan jag inte komma förbi tanken och råkade säga det högt så hustrun överhörde: fasen vad tråkigt det är med alla poetissor och deras kärleksproblem, Rosa Luxemburg blev ju åtminstone skjuten så det var ju lite aktion....."

Man är nog lite skadad av att läsa för många "böcker om krig". :oops:

Sonderling

Användarvisningsbild
Trismegistus
Hedersmedlem
Hedersmedlem
Inlägg: 2740
Blev medlem: 16 dec 2005 20:27
Från: Västmanland
Militär Grundutb: Luftvärnet
Intresse: Samlande
Ort: Västerås
Kontakt:

Re: Vilken bok läser ni just nu?

Inlägg av Trismegistus » 27 sep 2019 17:06

Tack för alla recensioner. Måste själv få tummen ur och bidra mer här känner jag. För läser gör man ju... :-)

Användarvisningsbild
Leningrad
Regementsförvaltare
Regementsförvaltare
Inlägg: 797
Blev medlem: 18 sep 2011 17:59
Kön: Man
Från: Värmland
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Andra världskriget
Kontakt:

Re: Vilken bok läser ni just nu?

Inlägg av Leningrad » 18 okt 2019 18:29

rommel.jpg
rommel.jpg (87.84 KiB) Visad 27 gånger
Bokläsandet går som sagt lite segare nu när jag på "ålderns höst" upptäckt både Walking Dead och Fear of the Walking dead på HBO. Men att överge läsandet, nej, det kommer inte ske inom närmaste framtiden. Den finns alltför mycket intressant att läsa och antikvariaten i Stockholm bjuder alltid på läsbara ting. Som den här boken jag hittade vid mitt senaste besök i huvudstaden. Rommel är ju för oss alla en välbekant herre som vi alla känner till genom hans eskapader i den afrikanska öknen. Ökenräven har t.o.m. nått ut till en bredare krets som ingen annan tysk fältherre varit i närheten utav.

Böckerna om Rommel är många men det här den första boken jag läst om honom och jag ska erkänna att det var just myten som tilltalade mig. Men så mycket myt vet jag inte om boken tar upp, den känns mer som en biografi än en bok som tar upp myten Rommel, om det nu finns någon myt. Men boken är bra, i kronologisk ordning betar den av Rommel som för eftervärlden likt Albert Speer setts som en hyvens karl. Men Rommel var och förblev en beundrare av Hitler som njöt av Hitlers gunst. Rommel var på sätt och vis en kändis i Tredje riket som både han och Göbbels slog mynt utav. Ja, nästan så att Rommel drabbades av en form av hybris sin krigföring. Han må ha varit en som tog tillfället i akt när ett tillfälle uppenbarade sig men hade svårt att tänka i ett perspektiv som sträckte sig längre än för stunden. Hade även tendenser att stånga sig blodig för att uppnå något han hade bestämt sig för, typ erövringen av Tobruk.

Det är som ökenräv Rommel blivit känd, men han var på flera platser än så, bl.a. Västeuropa, Italien, Grekland och Västeuropa igen. Han med flera insåg att kriget var förlorat och önskade en separatfred med de västallierade men önskade fortsätta kriget mot Sovjetunionen. Precis som andra generaler fanns det en uppfattning om att det var fullt realistiskt med en fred på ena sidan för att fortsätta kriget på den andra. Har aldrig riktigt förstått varför de trodde att detta skulle vara möjligt. Han blev en figur inom motståndet till Hitler men aldrig direkt aktiv. Livet ut förblev han Hitler trogen även om han fick plikta med sitt liv som en man i kulisserna.

Boken börjat lite trevande men sen rullar det på. Enligt författaren var Rommel mer nazist än vad han blivit ihågkommen som, lite som Speer alltså. Författaren ställer sig också tvivlande till om Rommel verkligen var en man att axla en tung roll i Tyskland efter ett lyckat attentat mot Hitler. Känd var han förvisso, men det krävs mer än så för att bära ett politiskt ledarskap. Han ansågs också i sin egen tid som en alltför våghalsig befälhavare som liksom bara körde på utan att tänka in logistik i helhetsbilden, bland färdigheterna fanns det också tydliga brister i hans militära ledarskap. Men han var en legend i sin egen tid vars namn beundrades av de egna och fruktades av fienden, en fruktan som delvis byggde på en myt som inte alltid var hämtad från verkligheten.
I hope so, Commander, for your sake. The Emperor is not as forgiving as I am

Skriv svar

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster