vad hände med de allierade

Här diskuteras allt det som berör Andra världskriget i allmänhet.
Skriv svar
basset
Aspirant
Aspirant
Inlägg: 1
Blev medlem: 16 maj 2004 21:05
Kontakt:

vad hände med de allierade

Inlägg av basset » 16 maj 2004 21:12

Jag undrar över de allierade sturkorna som var med i market garden, vad hände efter hoppet. Drog de sig tillbaka eller?

Användarvisningsbild
Dynamit
Sergeant
Sergeant
Inlägg: 240
Blev medlem: 09 mar 2004 23:35
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Dynamit » 16 maj 2004 22:44

Operation Market-Garden var en anglo-amerikanska anfallsföretag på västfronten under andra världskriget. Anfallsplanen var tvådelad och bestod dels av Market, stora luftlandsatta förband som skulle landsattas längs med en uppemot tio mil lång korridor in i det av Nazityskland fortfarande ockuperade Nederländerna, dels av Garden, starka pansarförband som skulle jaga fram igenom korridoren till staden Arnhem och över floden Rhen. De luftlandsatta förbandens uppgift var primärt att erövra och hålla en serie broar längs med en smal väg. Om planen lyckades var det mycket möjligt att kriget skulle kunna avslutas redan under innevarande år.
De första fallskärmsjägarna lyfte från sina baser i Storbritannien den 17 september 1944. Truppen var så stor att det skulle krävas tre hela dagar bara för att landsätta alla förband, vapen och förnödenheter. Vädret kom dock att spela ett spratt med de allierade; svår dimma över baserna gjorde att transporterna dag två och dag tre fördröjdes. När dessutom radiosambandet med de redan landsatta trupperna bröt ihop samtidigt som tyskarna visade stor beslutsamhet i försvaret av de livsviktiga broar som fallskärmsjägarna skulle hålla till det den brittiska pansarframstöten nådde fram började krigslyckan vändes mot dem allierade. Garden gick det inte bättre för: pansarframstöten fördröjdes och utsattes för häftiga flankerande motanfall.

De isolerade amerikanska och brittiska fallskärmsjägarförbanden fick härda ut på egen hand och försöka bita sig fast i sina försvarsställningar efter bästa förmåga. I Arnhem, längst ut i korridoren, försvårades läget av att de brittiska och polska förbanden som landsattes där stötte på de erfarna 9. och 10. Waffen-SS pansardivisionerna som hade befunnit sig i området för att återupphämta sig. Tyskar återtog snabbt kontrollen över den strategisk bro över Rhen, som ledde fram till Arnhem och som hade varit fallskärmssoldaterna främsta anfallsmål.

Soldaterna i Arnhem tvingades inta en defensiv igelkottställning med anslutning till floden. Tanken var att när allierade styrkor nådde fram till Rhen skulle förstärningar kunna färjas över in i brohuvudet. Men förstärkningarna dröjde och till slut tvingades man, efter att ha lidit svåra förluster, utrymma brohuvudet och dra sig tillbaka i småbåtar som allierade spjutspetsförband sent omsider lyckats få fram till stranden. Endast en femtedel av Arnhemsstyrkan kunde på detta sätt undkomma.

Den totala allierade förlusten under Market-Garden uppgick till över 17.000 man och översteg därmed förlusterna i samband med landstigningen i Normandie tidigare samma år. Även om alla broar utan Arnhemsbron så småningom intogs och landområdet fram till Rhen, efter förbittrade strider, kunde rensas var operationen inte bara en katastrof förlustmässigt; den misslyckades i sitt huvudsyfte att snabbt göra slut på kriget genom att föra den allierade framryckningen över Rhen, Tysklands sista naturliga försvarshinder, och in på tyskt territorium.

Market-Garden brukar framhållas som en smutsig fläck på hjälten från El-Alamein?, [Bernard Law Montgomery]?s, vapensköld. Montgomery som, under överbefällhavaren Dwight David Eisenhower, förde befäl över det nordliga allierade frontavsnittet, måste betecknas som huvudansvarig för planerandet och genomförandet av den katastrofala planen.
Pierre Taemo

-WolF-
Menig
Menig
Inlägg: 22
Blev medlem: 11 jun 2004 23:14
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av -WolF- » 11 jun 2004 23:30

Hur orkar du dynamit ? :snurrig:

Användarvisningsbild
Wagner
Fänrik
Fänrik
Inlägg: 989
Blev medlem: 23 apr 2004 16:24
Kön: Man
Från: Stockholm
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Organisationer
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Wagner » 12 jun 2004 12:18

-WolF- skrev:Hur orkar du dynamit ? :snurrig:
Tja, brinner man för ämnet så gör man :wink:
Tommy Wagner

Skriv svar

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 8 och 0 gäster