Idag 80 år sedan krigsutbrottet

Här diskuteras allt det som berör Andra världskriget i allmänhet.
Skriv svar
Användarvisningsbild
Trismegistus
Hedersmedlem
Hedersmedlem
Inlägg: 2740
Blev medlem: 16 dec 2005 20:27
Från: Västmanland
Militär Grundutb: Luftvärnet
Intresse: Samlande
Ort: Västerås
Kontakt:

Idag 80 år sedan krigsutbrottet

Inlägg av Trismegistus » 01 sep 2019 16:34

Idag är det 80 år sedan krigsutbrottet då Tyskland överföll Polen och bilden där tyska soldater knäcker gränsbommen är ett av de mest ikoniska fotografierna från kriget. Men var är det taget och under vilka omständigheter?

Fotografen hette Hans Sönnke och var från Danzig. Den första september 1939 befann han sig vid gränsövergången Kolibki mellan Danzig-Zoppot och Gdingen och tog en hel serie bilder när de tyska trupperna marscherade förbi. Dock var förbimarschen inte så dramatisk som tyskarna önskade så man iscensatte helt enkelt ett mer handfast forcerande av gränsövergången. Som synes på översta bilden nedan så var gränsbommen länge öppen i uppfällt läge och något polskt emblem satt inte på den - denna håller en tysk soldat löst i handen på "bomknäckarbilderna".

Samma sak gällande skyltarna på tullhuset som man till synes skruvar ner på vissa foton. Dessa fanns inte heller där innan fotografierna togs utan kom med som rekvisita för att skapa mer effektfulla bilder. Emaljskylten har texten "Lasy Panstwowe, Nadlesnictwo Wysoka, Lesnictwo Golebiewo". "Gołębiewo" (tyska Taubenwasser) är en stadsdel i Gdingen/Gdynia och "lasy panstwowe" har att göra med statlig skog, så tyskarna hittade förmodligen skylten i något närliggande skogsområde.

Bild

Bild

Bild

Bild

Användarvisningsbild
Hans S
1:e Sergeant
1:e Sergeant
Inlägg: 353
Blev medlem: 03 jan 2018 09:32
Från: Östergötland
Militär Grundutb: Kavalleriet
Intresse: Generellt intresse
Kontakt:

Re: Idag 80 år sedan krigsutbrottet

Inlägg av Hans S » 02 sep 2019 11:08

Intressant, tack.

MVH

Hans
För att undvika missförstånd: Jag blev sedermera infanterist (förföll så småningom till reservare) och bor sedan ett kvarts sekel utrikes.

Skriv svar

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster