2019 militärresor

Här diskuteras militaria, reenactment, airsoft, paintball, konst, resor och sevärdheter. Här publiceras även egna uppsatser och skolarbeten.
Användarvisningsbild
Leningrad
Fänrik
Fänrik
Inlägg:854
Blev medlem:18 sep 2011 17:59
Kön:Man
Från:Värmland
Militär Grundutb:Infanteriet/Mek
Intresse:Andra världskriget
Kontakt:
Re: 2019 militärresor

Inlägg av Leningrad » 25 maj 2019 19:29

Hans S skrev:
22 maj 2019 20:23
Får se om vi kan fixa bägarna eller får ta dem vid ett senare tillfälle Leningrad.
Är i landet vid nämnda tidpunkt men inte i Warszawa utan i Bydgoszcz.

Annars är jag sedan en vecka hemkommen från en minst sagt hektisk vecka i Ukraina tillsammans med en god vän. Det blev ett riktigt mäktigt smörgåsbord med både nya och nygamla platser bland ingredienserna. Började med en road trip som tog oss från Kiev till Zhytomyr, Rivne, Mizocz, Berdychiv, Vinnitsa, Khmelnytskyi och Kamjanets-Podolskyj. Alla eventuella fördomar om urusla vägar och laglösa bilister lyste med sin frånvaro och jag har bara positivt att säga om att köra bil i Ukraina. Bilade ca 160 mil på fyra dagar och inte en incident värd att nämna. De övriga tre dagarna spatserade vi runt i Kiev och bockade av den ena historiska punchpralinen efter den andra. Har inget ont alls att säga om Ukraina, trevligt folk, fantastisk god mat och ett prisläge som är oerhört gynnsamt för oss västeuropeer. Vi besökte alltifrån obskyra monument till påkostade museer i Kiev. Museer där den nuvarande konflikten med Ryssland får ett stort utrymme. Hamnade bl.a. i en ceremoni på Central Armed Forces Museum där ca tio personer som troligtvis gjort fronttjänst och nu blivit hemförlovade eller blivit belönade med någon utmärkelse. Man kunde riktigt känna stoltheten och patriotismen och de hade inget emot att bli fotograferade av okända. Det var fjärde gången jag var i Ukraina och jag hoppas att jag får tillfälle att åka tillbaka en femte gång, det är landet verkligen värt.

För den intresserade bifogar jag länkar från min hemsida.

http://historicalsites.se/ort_babiyar.html
http://historicalsites.se/ort_berdychiv.html
http://historicalsites.se/ort_darnytskyi.html
http://historicalsites.se/ort_hegewald.html
http://historicalsites.se/ort_kamjanets-podolskyj.html
http://historicalsites.se/ort_khmelnytskyi.html
http://historicalsites.se/ort_kievpavlov.html
http://historicalsites.se/ort_start.html
http://historicalsites.se/ort_mizocz.html
http://historicalsites.se/ort_kiev.html
http://historicalsites.se/ort_rivne.html
http://historicalsites.se/ort_sosenki.html
http://historicalsites.se/ort_steinbruch.html
http://historicalsites.se/ort_vinnitsa.html
http://historicalsites.se/ort_vinnitsaresistance.html
http://historicalsites.se/ort_wehrwolf.html
http://historicalsites.se/ort_zhytomyr.html
http://historicalsites.se/ort_zhytomyrgestapo.html
http://historicalsites.se/ort_zhytomyrstalag.html

1.jpg
Massgrav Berdychiv
2.jpg
Massgrav Kamjanets-Podolskyj
3.jpg
Massgrav Sosenki
4.jpg
Görings Steinbruch
5.jpg
FHQ Wehrwolf
I hope so, Commander, for your sake. The Emperor is not as forgiving as I am

Användarvisningsbild
Hans S
1:e Sergeant
1:e Sergeant
Inlägg:368
Blev medlem:03 jan 2018 09:32
Från:Östergötland
Militär Grundutb:Kavalleriet
Intresse:Generellt intresse
Kontakt:

Sofia, Bulgarien.

Inlägg av Hans S » 26 maj 2019 15:09

Tack för reserapporten. Tror inte jag kommer till Bromberg - nästa år.

Hamnar i Sofia, Bulgarien mot mitten av juni på ett bröllop (inte mitt). Har ett par dagar i anslutning att hitta något militärhistorietenisktcentriskt, vad då? Kanske även någon normal sevärdhet.

Restaurangtips emottages också tacksamt.

Boende redan fixat.

MVH

Hans
För att undvika missförstånd: Jag blev sedermera infanterist (förföll så småningom till reservare) och bor sedan ett kvarts sekel utrikes.

Användarvisningsbild
Hans S
1:e Sergeant
1:e Sergeant
Inlägg:368
Blev medlem:03 jan 2018 09:32
Från:Östergötland
Militär Grundutb:Kavalleriet
Intresse:Generellt intresse
Kontakt:

Re: 2019 militärresor

Inlägg av Hans S » 18 jun 2019 16:12

Paraden den 15 augusti hålls i år i Katowice. Ok, flygmuseum i Krakow men vad annars finns i trakterna?

MVH

Hans
För att undvika missförstånd: Jag blev sedermera infanterist (förföll så småningom till reservare) och bor sedan ett kvarts sekel utrikes.

Användarvisningsbild
Leningrad
Fänrik
Fänrik
Inlägg:854
Blev medlem:18 sep 2011 17:59
Kön:Man
Från:Värmland
Militär Grundutb:Infanteriet/Mek
Intresse:Andra världskriget
Kontakt:

Re: 2019 militärresor

Inlägg av Leningrad » 22 jun 2019 18:37

Då har man kommit tillbaka efter en tur först till Norge och sedan till Ryssland. I Norge besökte jag Bergen och trots faktum att det regnar mer än det "solar" i Bergen så hade vädergudarna vaknat på rätt sida denna gång. Det blev en blandning av monument, bunkrar och museum både i och utanför Bergen. Ulven (läger), Bruno (ubåtsbunker), Telavåg (Norges Lidice), Fjell fästning, Gestapohuset och Theta museum. Tycker framförallt att Telavåg och Gestapohuset stack ut. Bergen som stad är riktigt trevlig men varför ska det behöva vara så förbaskat dyrt. En enklare måltid typ pizza, eller pasta, eller sallad, ett par öl (0.4) och kaffe går lös på mellan 400 - 500 SEK. Hann förresten med ett litet stopp i Oslo på vägen och besökte den gamla logen där Quisling åtalades.

Länkar för den intresserade.

http://historicalsites.se/ort_bruno.html
http://historicalsites.se/ort_veiten.html
http://historicalsites.se/ort_theta.html
http://historicalsites.se/ort_fjell.html
http://historicalsites.se/ort_oslologen.html
http://historicalsites.se/ort_telavag.html
http://historicalsites.se/ort_ulven.html

Norge i all ära men resan till Volgograd/Stalingrad och Smolensk var något extra. Ryssland har blivit ett kärt resmål för mig och det var min sjätte resa till detta gigantiska land. Den här gången hade jag en gammal kompis med mig och vi delade upp resan med tre nätter i Volgograd, en natt i Smolensk och så gjorde vi en övernattning på flygplatsen (Sheremetyevo) i Moskva. Höjdpunkten var ju givetvis Volgograd som jag besökt tidigare (2007) men besökte då bara Panoramamuséet och Mamayev Kurgan. Den här gången blev det betydligt fler platser och vi maxade verkligen dagarna vi var där. Första dagen gjorde vi stan så att säga, Panoramamuséet, Mamayev Kurgan, Traktorfabriken, Paulus högkvarter, Grain Elevator och ett flertal monument. Panoramamuséet och Mamayev Kurgan levererar onekligen men jag vill även lyfta fram Paulus museum som var betydligt mer och intressantare än jag hade förväntat mig.

Andra dagen hade vi med hotellets hjälp ordnat transport som i tur och ordning tog oss till Lydnikov Island, 64:e arméns högkvarter dit Paulus fördes efter att han tillfångatagits, Rossoschka krigskyrkogård, Soldier Field och Gorodische (tyskt fältsjukhus). Allt detta ligger utanför centrala Volgograd och kan endast nås med bil och priset vi fick betala var ca 700 SEK för ca sex timmar. Alla platser var givetvis högoktaniga med jag vill lyfta fram huset där Paulus förhördes. Idag i privat ägo men det finns lite text och bilder som man med ägarnas tillåtelse satt upp på huset. Just känslan att ha fått följa Paulus från att han tillfångatogs i sitt högkvarter till detta hus kittlade. Vill även lyfta fram Rossoschka krigskyrkogård som ligger mitt ute i ingenstans. Värmen liksom dallrade när vi där helt allena och vandrade runt på både den sovjetiska och tyska kyrkogården.

Vädret var högsommar med temperaturer runt 30 grader på dagarna och runt 25 på kvällen. Helt perfekt m.a.o. när vi på kvällen gick ner på stan för att äta och skölja ner dagens intryck med lokal öl. Om det var dyrt i Norge så rådde det motsatta i Ryssland, motsvarande måltider kostade inte mer än ca en hundralapp, och då var det 0.5 istället för 0.4. Hade ett centralt boende till vettiga priser och pendeltåget tog oss med lätthet till stadens sevärdheter till ett löjligt lågt pris (ca 3 SEK enkel resa). Kändes extra skönt att verkligen hinna med allt man kom för eftersom jag av tradition maxar dagarna, kan lätt hända att man måste utelämna något men vi fick se det vi kom för.

Nästa anhalt blev Smolensk (först flyg till Moskva och sedan tåg till Smolensk). Har även varit i Smolensk tidigare (2007) men hann inte med allt då. Den här gången blev det en blandning av monument, bunkrar, massgravar och museum. Precis som i Volgograd bodde vi centralt och vädret var strålande och staden gjorde oss inte besvikna. God mat, god öl och vi fick se det vi kom för. Gjorde som i Volgograd, tog hjälp av hotellet med transport till platser utanför centrala Smolensk för ca en femhundring. Hade kanske önskat att vi haft en natt till i Smolensk, men man kan inte få allt.

Länkar för den intresserade.

http://historicalsites.se/ort_stalingrad.html
http://historicalsites.se/ort_barenhohle.html
http://historicalsites.se/ort_katyn.html
http://historicalsites.se/ort_smolensk.html
http://historicalsites.se/ort_vyazovenskaya.html

Lite bilder också.
1.jpg
Mamayev Kurgan
2.jpg
Stalingrad museum
3.jpg
Lydnikov Island
4.jpg
64:e arméns HQ där Paulus förhördes
5.jpg
Rossoschka
6.jpg
Rossoschka
7.jpg
Bärenhöhle, Smolensk
I hope so, Commander, for your sake. The Emperor is not as forgiving as I am

Användarvisningsbild
Hans S
1:e Sergeant
1:e Sergeant
Inlägg:368
Blev medlem:03 jan 2018 09:32
Från:Östergötland
Militär Grundutb:Kavalleriet
Intresse:Generellt intresse
Kontakt:

Re: 2019 militärresor

Inlägg av Hans S » 20 aug 2019 20:46

Jag är inte lika organiserad som Leningrad men jag har precis kommit tillbaka efter en intensiv Polenvecka.
1. Dryckenskap och skörlevnad en natt i Warszawa, sällskapet kommer därifrån
2. Tågresa till Katowize dit sällskapet inte ville följa med, om det beror på bror min, kompisen (finns direktflyg från Skavsta) eller våra planerade aktiviteter (misstänker det sistnämnda) kan jag inte svara på:

Hoppa över starten om ni inte kan polska.
Det var tydligare i Warszawa hur många nationer som var med.
Två år sedan offrade hon sig i där och gjorde stor nytta då hon hämtade öl åt mig.
Så jag bror och kompis fick klara oss själva med den mycket imponerande paraden. Katowize var trevligare än vad jag har hört och vi hittade ett par trevliga restauranger och vattenhål. Men en förbaskat massa folk vid paraden. Tydligen var tåget dit gratis från närområdet
3. Efter en del krångel så kommer vi till slut efter två nätter i Katowize till Krakow - där ansluter sällskap med dotter
4. Krakow, jag åker gärna tillbaka men inte i augusti, för mycket turister - men det var inget problem här: http://www.muzeumlotnictwa.pl/muzeum/en/ Lysande. (sällskap och dotter var i gamla stan)
5. Två nätter i Krakow och jag skickar sen bror och polare till Sverige
6. Sällskapet, dotter och jag tar Blablacar till Warszawa
7. Två nätter där och vi går till https://www.1944.pl/en/article/the-wars ... ,4516.html Sisådär, lite för plottrigt för min smak och kanske för nationalistiskt
8. Vi äter och bor i alla fall bra
9. I morse skickar jag iväg dem med tåg men mitt flyg går först vid 17:00 snåret så jag tänker ta mig en titt på http://www.muzeumwp.pl/?language=EN igen - men det var stängt trots annan information online - men utsidan redan är värt ett ett besök - så jag fick kraftsamla på dryckenskap istället

MVH

Hans
För att undvika missförstånd: Jag blev sedermera infanterist (förföll så småningom till reservare) och bor sedan ett kvarts sekel utrikes.

Användarvisningsbild
Hans S
1:e Sergeant
1:e Sergeant
Inlägg:368
Blev medlem:03 jan 2018 09:32
Från:Östergötland
Militär Grundutb:Kavalleriet
Intresse:Generellt intresse
Kontakt:

Re: 2019 militärresor

Inlägg av Hans S » 21 aug 2019 16:37

Nu fick jag en utskällning av sällskapet för att jag länkat till 'Radio Maria' som tydligen skall vara inte så opartisk i de flesta fall. Så stäng av ljudet och titta på sakerna.

MVH

Hans
För att undvika missförstånd: Jag blev sedermera infanterist (förföll så småningom till reservare) och bor sedan ett kvarts sekel utrikes.

Användarvisningsbild
Leningrad
Fänrik
Fänrik
Inlägg:854
Blev medlem:18 sep 2011 17:59
Kön:Man
Från:Värmland
Militär Grundutb:Infanteriet/Mek
Intresse:Andra världskriget
Kontakt:

Re: 2019 militärresor

Inlägg av Leningrad » 24 aug 2019 15:13

Vet inte om det är en nackdel att inte vara organiserad som Leningrad, kan ibland vara en belastning också. Men hur som helst så har vi beträtt samma land, om än inte korsat våra vägar så den där ölen får vi ta nån annan gång. Men låt oss börja från början. Kom för ca en vecka sedan hem från en tvåveckors tur tillsammans med tanten där vi började med en vecka på Malta och sedan en vecka i Polen (där tanten för övrigt är kvar hos släkt och vänner).

Malta var för mig en ny erfarenhet. Denna ögrupp som ligger ca nio landmil söder om Sicilien har liksom för de flesta utav oss fallit bort när det gäller besöksmål i Medelhavet. Jag är dock glad att jag tog mig över tröskeln och som så många gånger tidigare var det WW2 som fick mig att sukta till Malta. Även när det kommer till WW2 så har Malta glömts bort på ett oförtjänt sätt. De umbäranden som ön drabbades utav under belägringen mellan 1940 och 1942 är inte på något vis mindre beundransvärt än andra men betydligt kändare platser. Ön är fullmatad med WW2, det gäller bara att hitta dit och ta för sig av monumenten och museerna. Augusti månad är kanske inte den bästa årstiden för oss nordbor att resa, ca 35 grader varmt och stekande sol är inte optimalt, men det visste vi när vi bokade resan. Malta bjöd på god mat, god lokal öl (Cisk) och mycket att uppleva, och då inte bara WW2. Vi bodde i Valletta men för att ta oss runt ön så hyrde vi bil i tre dagar, fick på så vis testa på vänstertrafik. Vet inte om det var vänstertrafiken eller den högerstyrda bilen som var svårast att bemästra. Men vi tog oss igenom ön utan incidenter, även om högersvängen kändes förbaskat lurig.

Från Malta flög vi vidare till Polen och Krakow där min styvdotter mötte upp. Mor och dotter drog till Zakopane och besteg berget Giewont medan jag hyrde en bil och drog till Auschwitz. Auschwitz är för mig ett kärt resmål men den här gången kände jag en mättnad. Tyvärr breder kommersialismen ut sig över staden och köerna är långa till Auschwitz I. Det känns som att Auschwitz börjar bli för stort för sitt eget bästa och verkar tyvärr gå mot att bli en sevärdhet snarare än ett museum. Förutom Auschwitz blev det en tur till sydöstra Polen och Slovakien där pansarslaget vid Duklapasset var huvudmålet. Ett för de flesta okänt slag men väl värt en dagstur med mycket att se. Passade också på att besöka Liban stenbrott i Krakow, ni vet där Spielberg lät bygga upp en mindre kopia av Plaszow inför Schindlers List. Lägret lämnades delvis kvar efter inspelningen och det finns alltjämt mycket filmrekvisita att gå och titta på, helt klart intressant.

Efter Krakow åkte hela familjen upp till svärmor i Bydgoszcz. Ok, vi stannade en natt i Kielce eftersom det fanns lite WW2 i trakterna jag ville känna på. Kielce en helt ok stad utan de turisthorder som numera invaderar Krakow och betydligt billigare, även om Krakow fortfarande håller ok priser. Det blev två intensiva veckor och det var riktigt skönt att få helgen på sig att återhämta sig innan det var dags att börja jobba på måndagen. Det här var årets sista resa och jag känner att det räcker så, har varit riktigt intensivt under vår och sommar så det känns faktiskt skönt att det är slut för i år.

Bifogar länkar och lite bilder för den intresserade.

Malta
http://historicalsites.se/ort_malta.html
Slovakien
http://historicalsites.se/ort_dukla.html
Polen
http://historicalsites.se/ort_potocki.html
http://historicalsites.se/ort_wawel.html
http://historicalsites.se/ort_jaslo.html
http://historicalsites.se/ort_nowyzmigrod.html
http://historicalsites.se/ort_gorlicegestapo.html
http://historicalsites.se/ort_gorlice.html
http://historicalsites.se/ort_niepolomice.html
http://historicalsites.se/ort_michniow.html
http://historicalsites.se/ort_kielcegestapo.html
http://historicalsites.se/ort_kielcegetto.html
http://historicalsites.se/ort_kielceplanty.html
1.jpg
Lascaris War Rooms, Valletta
2.jpg
Skyddsrum, Mosta
3.jpg
St. Elmo's Fort, Valletta
4.jpg
Dukla, Slovakien
5.jpg
Dukla, Slovakien
6.jpg
Filmrekvisita Schindler's List, Krakow
7.jpg
Minnesmonument Kielce getto
I hope so, Commander, for your sake. The Emperor is not as forgiving as I am

Användarvisningsbild
Waldo
Kapten
Kapten
Inlägg:1492
Blev medlem:03 sep 2006 19:11
Kön:Man
Från:Uppsala
Militär Grundutb:Frisedel
Intresse:Andra världskriget
Ort:Uppsala
Kontakt:

Re: 2019 militärresor

Inlägg av Waldo » 26 aug 2019 07:27

Tack för allt du delar!

Användarvisningsbild
Hans S
1:e Sergeant
1:e Sergeant
Inlägg:368
Blev medlem:03 jan 2018 09:32
Från:Östergötland
Militär Grundutb:Kavalleriet
Intresse:Generellt intresse
Kontakt:

Re: 2019 militärresor

Inlägg av Hans S » 16 okt 2019 19:18

Leningrad skrev:
24 aug 2019 15:13
Malta var för mig en ny erfarenhet. Denna ögrupp som ligger ca nio landmil söder om Sicilien har liksom för de flesta utav oss fallit bort när det gäller besöksmål i Medelhavet. Jag är dock glad att jag tog mig över tröskeln och som så många gånger tidigare var det WW2 som fick mig att sukta till Malta. Även när det kommer till WW2 så har Malta glömts bort på ett oförtjänt sätt. De umbäranden som ön drabbades utav under belägringen mellan 1940 och 1942 är inte på något vis mindre beundransvärt än andra men betydligt kändare platser. Ön är fullmatad med WW2, det gäller bara att hitta dit och ta för sig av monumenten och museerna. Augusti månad är kanske inte den bästa årstiden för oss nordbor att resa, ca 35 grader varmt och stekande sol är inte optimalt, men det visste vi när vi bokade resan. Malta bjöd på god mat, god lokal öl (Cisk) och mycket att uppleva, och då inte bara WW2. Vi bodde i Valletta men för att ta oss runt ön så hyrde vi bil i tre dagar, fick på så vis testa på vänstertrafik. Vet inte om det var vänstertrafiken eller den högerstyrda bilen som var svårast att bemästra. Men vi tog oss igenom ön utan incidenter, även om högersvängen kändes förbaskat lurig.
Jag har just bokat höstlovet dit med den minsta drulen (194 cm) och 18 år. 28/10 - 1/11.

Vad mer?

MVH

Hans
För att undvika missförstånd: Jag blev sedermera infanterist (förföll så småningom till reservare) och bor sedan ett kvarts sekel utrikes.

Användarvisningsbild
Leningrad
Fänrik
Fänrik
Inlägg:854
Blev medlem:18 sep 2011 17:59
Kön:Man
Från:Värmland
Militär Grundutb:Infanteriet/Mek
Intresse:Andra världskriget
Kontakt:

Re: 2019 militärresor

Inlägg av Leningrad » 17 okt 2019 08:27

Hans S skrev:
16 okt 2019 19:18
Jag har just bokat höstlovet dit med den minsta drulen (194 cm) och 18 år. 28/10 - 1/11.
Det var ingen liten "drule" minsann.
Malta på hösten är nog klimatmässigt ett bättre alternativ än augusti. Vad mer att göra än WW2? Valletta i sig är en liten stad så det är lätt att till fots ta sig runt, gott om restauranger med bra mat, trevligt att strosa runt i. Utanför Valletta finns Medina, Mosta, Marsaxlokk, mysiga städer som lätt kan nås med buss och som inte tar mer än en halv dag att beta av. Blue Grotto och Dingli Cliffs kan också vara värda ett besök. Själv hade jag gärna besökt Mellieha (skyddsrum) och ön Gozo men veckan räckte inte till. Om det varit jag så skulle jag lagt två WW2 dagar i Valletta, det utanför WW2 får man så att säga när man rör sig mellan WW2 platserna. Tredje dagen så kan jag tycka att Medina är värd ett besök. Men det kan vara svårt att välja bland pralinerna när magsäcken inte riktigt räcker till. Ölen är i alla fall j*****t god och det kommer man ganska långt med efter en dag med många intryck.
I hope so, Commander, for your sake. The Emperor is not as forgiving as I am

Användarvisningsbild
Hans S
1:e Sergeant
1:e Sergeant
Inlägg:368
Blev medlem:03 jan 2018 09:32
Från:Östergötland
Militär Grundutb:Kavalleriet
Intresse:Generellt intresse
Kontakt:

Re: 2019 militärresor

Inlägg av Hans S » 17 okt 2019 16:07

Tack Leningrad.

Jag kanske bommade men du har inga tips runt Grand Harbour?

Och de måste ju ha några trevliga viner.

MVH

Hans
För att undvika missförstånd: Jag blev sedermera infanterist (förföll så småningom till reservare) och bor sedan ett kvarts sekel utrikes.

Användarvisningsbild
Hans S
1:e Sergeant
1:e Sergeant
Inlägg:368
Blev medlem:03 jan 2018 09:32
Från:Östergötland
Militär Grundutb:Kavalleriet
Intresse:Generellt intresse
Kontakt:

Re: 2019 militärresor

Inlägg av Hans S » 03 nov 2019 12:02

Stjäl mitt inlägg från Skalman:
Hans skrev:
02 nov 2019 12:30
Tillbaka. Kom med yngsta drulen måndag natt vid typ 24:00, tisdag upptäcka Valetta Bild,
onsdag slappa på hotellet - det är ungefär 24 grader i havet 8O ,
torsdag en båttur runt hamnarna:
Bild,
fredag https://heritagemalta.org/national-war-museum/ - imponerande gammal byggnad med lite moderna (WWII) påbyggnader. Trevligt museum med inte allt för mycket interaktivt tjafs. Dock var skyltningen inte på topp, ett par pryttlar undrade jag över och det fanns ingen maskinskriven papperslapp under som sade vad det var. Sedan flydde vi åskregnet till flygplatsen.

Ingen kanon denna gång.

Trevliga människor, malteser och främlingslegionerna som jobbade på hotell och restauranger. God mat och god dryck - dricker sällan öl men som lager var Cisk bra, fick prova ett utmärkt rödtjut - hotellägarens dotter låg bakom förslaget och jag fick trevlig sällskap med lite insiderinformation om Malta.

Återkommer kanske med lite egna bilder.

Hursomhelst åker jag gärna dit igen.
MVH

Hans
För att undvika missförstånd: Jag blev sedermera infanterist (förföll så småningom till reservare) och bor sedan ett kvarts sekel utrikes.

Användarvisningsbild
Hans S
1:e Sergeant
1:e Sergeant
Inlägg:368
Blev medlem:03 jan 2018 09:32
Från:Östergötland
Militär Grundutb:Kavalleriet
Intresse:Generellt intresse
Kontakt:

Osterode Polen

Inlägg av Hans S » 05 nov 2019 15:13

Osterode, om man är i trakterna vad får man inte bomma som historiamilitärteknikcentriker?

MVH

Hans
För att undvika missförstånd: Jag blev sedermera infanterist (förföll så småningom till reservare) och bor sedan ett kvarts sekel utrikes.

Användarvisningsbild
Leningrad
Fänrik
Fänrik
Inlägg:854
Blev medlem:18 sep 2011 17:59
Kön:Man
Från:Värmland
Militär Grundutb:Infanteriet/Mek
Intresse:Andra världskriget
Kontakt:

Re: 2019 militärresor

Inlägg av Leningrad » 19 dec 2019 09:51

Likaväl som jag vid årets början brukar skriva om vilka resor som planeras brukar jag likaväl vid årets slut summera årets resor, så då kör vi. 2019 blev kanske det mest hektiska reseåret i mannaminne och minns jag inte fel så blev det nästan allt jag planerade. Det började tidigt med Aten i april, släkt och vänner for till Aten för familjehögtid men slug som jag är bröt jag mig loss från sällskapet emellanåt för egna äventyr. För den som söker finns det lite matnyttigt i en stad som annars är känd för en annan del av historien. Kan absolut rekommendera Aten för en långweekend, man får dock inte vara för känslig för, ursäkta uttrycket, slöddret som finns i vissa stadsdelar.

Från Aten är steget inte långt till Ukraina, eller, jo det är det nog, men skit samma. Tillsammans med en god vän blev det en maxad vecka i detta fascinerade land som egentligen har hur mycket som helst att erbjuda en historiepundare. Billigt så det förslår och inga som helst problem med att köra bil. Från ett billigt Ukraina bar det sedan i juni iväg till ett utan att överdriva svindyrt Bergen. Tur att det hela balanserades upp med det faktum att Bergen är en mycket trevlig stad med fantastisk natur. Tillsätt ett nypa historia till detta, både i och utanför Bergen, så blir det faktiskt bra, men det gräver håll i plånboken som tar lång tid att reparera.

Hann precis komma hem från Bergen innan det bar iväg till Ryssland med en annan likasinnad. Började med tre nätter i Stalingrad där vi skördade de godaste ww2 frukterna denna stad har att erbjuda. Ett historiskt Mecka med samma kaliber som Normandie fast till ett förmånligare pris. Ok, det kostar att ta sig till Stalingrad men saker och ting kostar ju ingenting väl där. Från Stalingrad bar det sedan iväg till Smolensk där engelskan lyser med sin frånvaro. Men vad gör det när man som jag kommer förberedd och får visa vägen för taxichauffören vart han ska åka.

Efter Ryssland blev det faktiskt lite lugnt en månad. Mycket trädgård och bollkastning med min fyrbenta livskamrat. Men i början på augusti bar det iväg till Malta och Polen fördelat på en vecka vardera. Malta var ny mark för mig och trots dryga 30 grader dagligen så var jag och tanten igång från morgon till kväll. Polen blev ett kärt gammalt återseende och Auschwitz var sig likt sedan sist. Blev lite turer hit och dit i detta land innan tanten stannade kvar och jag for hem. Måste erkänna att när jag kom hem så kände jag mig mätt på resor, tanken var att jag och tanten skulle åkt till Zakynthos i september men annat kom i vägen. Men det gjorde absolut inget, kände att jag helt enkelt hade fyllt resekvoten för i år.

Men så här vid årets slut så finns det ju redan nu långtgående planer för 2020. Måste ändå börja lyssna lite på kroppen och knoppen som fortfarande tycker om att resa men kanske inte i samma tappning som tidigare, men det är så svårt att sluta. Älskar att sitta i fåtöljen och planera resor hit och dit men måste försöka lägga lite band på mig. Med hög sannolikhet blir det fotbolls EM i juni där Sverige spelar i Bilbao och Dublin, sneglar återigen på Putins Ryssland. Vad det blir kommer nog att kristalliseras ut januari så jag får be att återkomma med närmare info när 2020 års restråd skapas.
I hope so, Commander, for your sake. The Emperor is not as forgiving as I am

Användarvisningsbild
Hans S
1:e Sergeant
1:e Sergeant
Inlägg:368
Blev medlem:03 jan 2018 09:32
Från:Östergötland
Militär Grundutb:Kavalleriet
Intresse:Generellt intresse
Kontakt:

Re: 2019 militärresor

Inlägg av Hans S » 19 dec 2019 13:24

Tack för dina reseberättelser Leningrad.

2020, inga större planer än förutom Warszawa runt den 15 augusti. 100 år sedan så det lär säkert bli lite extra.

MVH

Hans
För att undvika missförstånd: Jag blev sedermera infanterist (förföll så småningom till reservare) och bor sedan ett kvarts sekel utrikes.

Skriv svar

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst