Afghanistan, ett förlorat krig?

Här diskuteras aktuella konflikter, militärrelaterade nyheter, samt inrikes-, utrikes- och ekonomipolitiska debatter.
Skriv svar
Användarvisningsbild
Lansen
Överste
Överste
Inlägg: 3360
Blev medlem: 07 aug 2006 06:41
Kön: Man
Från: Dalarna
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Första världskriget
Ort: Stockholm
Kontakt:

Obamas general dömer ut Natotaktik

Inlägg av Lansen » 01 sep 2009 12:45

President Barack Obamas nya chef för Natostyrkorna i Afghanistan sågar den hittillsvarande insatsen jäms med fotknölarna. ”Vi har vunnit alla strider vi utkämpat med talibanerna, ändå är vi inte i närheten av någon seger”, skriver general Stanley McChrystal i en rapport.

Rapportens rubrik är ”Kommendantens guide för upprorsbekämpning”. I den jämför general McChrystal Natos insats i Afghanistan de senaste åtta åren med en tjurfäktning.

" Vi är som den starka tjuren som hela tiden angriper tjurfäktarens röda skynke. Till sist blir tjuren trött och den svagare tjurfäktaren vinner. Tjurens beteende är instinktivt och förutsägbart. Men förödande."

" Vi behöver varken vara korkade eller ineffektiva för att förlora i Afghanistan, det räcker med att vi är omdömeslösa."

Stanley McChrystal kräver en helt ny attityd hos de snart 100.000 utländska soldaterna under hans befäl.

" Vi måste ändra vårt sätt att tänka och agera på. Vi kan inte vinna genom att bara döda talibaner. Överväldigande eldkraft räcker inte för att skapa säkerhet för det afghanska folket som vi är här för att skydda."

Enligt McChrystal måste Isafledningen tänka om och ägna 95 procent av sin kraft på att skapa förtroende hos 95 procent av befolkningen. Folkets stöd är det enda som talibanerna inte har råd att förlora.

"Talibanernas förråd av nya rekryter är oändligt. Vi måste vara medvetna om att vårt sätt att agera skapar fler talibaner. Konventionellt sett skulle det återstå åtta talibaner om vi skjuter två av tio. Men de två döda har många släktingar som vill hämnas. Så matematiken här i Afghanistan innebär att tio minus två blir tjugo. Vi får tio nya fiender i stället för två färre."

"Jag menar inte att vi alltid ska undvika en strid, men för att vinna måste vi göra mycket mer än så. Vi kan aldrig vinna ett utnötningskrig i Afghanistan."

I sin rapport ger Stanley McChrystal små konkreta exempel på händelser där den Natoledda Isafstyrkans agerande skapat fler talibaner.

”En Isafstyrka i ett ganska vänligt område hade svårt att komma fram med sina stora lastbilar för att den smala vägen var omgiven av fruktträd. Soldaterna löste problemet genom att hugga ner träden. Kort därefter fann man att vägen var minerad med vägbomber.”

Ett annat exempel:

”I en mindre stad kom en Isafstyrka körande i full fart så att bilister och fotgängare fick slänga sig undan. När en vanlig bil kom körande på en tvärgata skulle Isaf avlossa en lysgranat framför bilen som varning (helt enligt instruktionerna). Men granaten for in genom bilrutan och tände eld på bilen. Medan Isaf körde vidare samlades stadsborna runt den brinnande bilen.”

" Hur många unga män blev talibaner där och då", undrar Stanley McChrystal.

Han betonar också att Nato och Isaf måste undvika civila offer.

"Om civila dör i en eldstrid spelar det ingen roll vems skott som dödade dem. Ansvaret är vårt, eftersom vi misslyckades med att skydda dem."

Stanley McChrystal riktar en direkt uppmaning till sina soldater att uppföra sig i Afghanistan som de vill att en främmande armé skulle göra i deras egna hemkvarter.

"Tänk på hur ni kör, hur ni klär er och på er attityd till folk. Tänk på vem ni äter lunch med och på hur ni reagerar på afghanernas glädje och sorg. Allt är en del i vårt uppdrag här."

Stanley McChrystal avslutar sin sju sidor långa guide med 12 nyckelpunkter, där respekt för afghanerna är det genomgående temat.

"Att förstöra ett hem eller egendom för civila äventyrar livsbetingelserna för en hel familj och det skapar ännu fler talibaner. Om vi gör det sår vi bara nya frön till vårt eget nederlag."

ur DN

Kommantar: Sent skall syndaren vakna.

Användarvisningsbild
Engelbrekt
Förvaltare
Förvaltare
Inlägg: 561
Blev medlem: 22 nov 2005 08:39
Kön: Man
Från: Västra Götaland
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Modern krigföring
Ort: Trollhättan
Kontakt:

Re: Afghanistan, ett förlorat krig?

Inlägg av Engelbrekt » 01 sep 2009 14:47

"Om civila dör i en eldstrid spelar det ingen roll vems skott som dödade dem. Ansvaret är vårt, eftersom vi misslyckades med att skydda dem."
Det tycker jag var mycket bra att han sa. Verkar som dom äntligen fattar det.
401.Insatskompaniet!!

Användarvisningsbild
Kilroy was Here!
Kapten
Kapten
Inlägg: 1494
Blev medlem: 05 jan 2009 16:09
Kön: Man
Från: Västra Götaland
Militär Grundutb: Ej mönstrat än
Intresse: Modern krigföring
Kontakt:

Re: Afghanistan, ett förlorat krig?

Inlägg av Kilroy was Here! » 01 sep 2009 16:22

Engelbrekt skrev:
"Om civila dör i en eldstrid spelar det ingen roll vems skott som dödade dem. Ansvaret är vårt, eftersom vi misslyckades med att skydda dem."
Det tycker jag var mycket bra att han sa. Verkar som dom äntligen fattar det.
Håller med, det är med den sortens attityd som de kan vinna. Problemet är bara att applicera den här uppfattningen på unga soldater med fattig bakgrund, fylld av fördomar, våld och ansvarslöshet, som man hittar i många amerikanska soldater som antingen tar värvning i (den falska) tron att de inte blir skickade utomlands, eller tar värvning för att de inte ser på krig som något mer farligt än TV-spel. För att få trupper med den rätta inställningen måste de i praktiken låta stora delar av de väpnade styrkorna i Irak och Afghanistan gå, och ersätta dem med äldre, bättre tränade, motiverade och proffesionella yrkessoldater som ser på civilbefolkningen som likar som de är reda att göra uppoffringar för, inte några som de ser och tänker "hellre dem än jag". Att höjdarna förstår hjälper inte, botten av kedjan är de som gör intrycket och som ser genom fingrarna när generalernas budord om "Hearts and Minds" ignoreras.
The world has been a battlefield, everwhere you go, the blood of brothers and sons screams out against you. Perhaps you can not yet hear it, because the soil is not your own...

Användarvisningsbild
Lansen
Överste
Överste
Inlägg: 3360
Blev medlem: 07 aug 2006 06:41
Kön: Man
Från: Dalarna
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Första världskriget
Ort: Stockholm
Kontakt:

Stort antal döda i afghan-attack

Inlägg av Lansen » 04 sep 2009 07:37

Minst 60 personer tros ha dödats sedan en tankbil exploderat efter en Nato-flygattack i norra Afghanistan.

Enligt guvernören i Kunduz-provinsen, Mohammad Omar, kan upp mot 90 personer ha dött, när de samlats för att samla in bensin från tankbilen, som fastnat vid en flod.

- I går kväll försökte talibanerna föra över en tankbil som de kapat på landsvägen till byn Angorbagh. Tankbilen fastnade vid floden. Där fanns civil lokalbefolkning också. Talibanerna bombades. Fler än 60 personer har dödats och skadats, hävdade i sin tur polischefen i Ali Abad-distriktet.

En talesman för de internationella styrkorna i Afghanistan har bekräftat för AFP att det var de Nato-ledda Isaf-styrkorna som genomförde flygattacken.

ur SVD

Kommentar: Den nya strategin att vara försiktig med civila offer har inte riktigt slagit rot än.

Användarvisningsbild
Lansen
Överste
Överste
Inlägg: 3360
Blev medlem: 07 aug 2006 06:41
Kön: Man
Från: Dalarna
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Första världskriget
Ort: Stockholm
Kontakt:

Kritik mot fritagning av journalist

Inlägg av Lansen » 10 sep 2009 16:30

Onsdagens uppmärksammade och blodiga fritagning av den brittiske journalisten Stephen Farrell i Afghanistan har följts av kritik. Bland annat är det brittiska militärer som ifrågasätter operationen.

- Om man tittar på antalet varningar den här personen hade fått (från afghanska poliser och åldermän, reds anm) så får det en att fundera över om han verkligen var värd att frita, om det var värt en sodalts liv, säger en högt uppsatt brittisk militär till brittiska dagstidningen Daily Telegraph.

Det var under en nattlig helikopteroperation i norra Afghanistan som den irländske och brittiske New York Times-reportern Stephen Farrell fritogs på onsdagen av brittiska och afghanska styrkor, under Nato-ledning. Detta för att underrättelseuppgifter pekade på att han och den av talibaner tillika tillfångatagne tolken Sultan Munadi skulle flyttas från Kunduz-provinsen över gränsen till Pakistan.

Fritagningen var framgångsrik såtillvida att Farrell klarade sig ur fångenskapen som då varat i fyra dagar, men under operationen dog Munadi, en brittisk fallskärmsjägare, en civil afghansk kvinna, ett barn och dussintals talibaner. Enligt uppgifter från flera håll hade Farrell nonchalerat varningar för att ta sig in de delar av Afghanistan han tillfångatogs i.

- En del frågor kommer att väckas om journalister som agerar på ett dumdristigt sätt och försatt sig i ett sådant här läge. Ilska kommer att väckas, säger den före detta SAS-officeren Robin Horsfall till Channel 4 News.

Även röster från civilt och journalistiskt håll har höjts mot insatsen i ljuset av Farrells trots mot de varningar han fått. Bland annat den konservative före detta Sun-redaktören Kelvin MacKenzie som på Sky News retoriskt frågar sig om den var värd sitt pris - ”Nej”. Afghanska journalister uttryckte på torsdagen också stark kritik mot operationen, såväl som mot att räddarna lämnat Munadis kropp kvar.

Flera medier har också talat med västerländska tjänstmän i Afghanistan som riktar sin kritik mot att den militära fritagningen kom mitt i en eventuellt framgångsrik förhandling med talibanerna. Förhandlingarna hade inletts på den afghanske inrikesministern Mohamad Hanif Atmars initiativ. Inom ett dygn efter gisslantagandet hade trehundra lokala åldermän övertalats förhandla med talibanerna

- Det fanns ingen omedelbar press för att de skulle halshuggas eller lämnas över till någon annan grupp. Det är inte lätt att flytta runt dem där, det är ett väldigt isolerat område, säger en tjänsteman till Times Online.

- Det var helt brutalt. Hade de bara haft lite tålamod och respekt hade de kunnat få ut båda utan att avlossa en kula. I stället landar det i att de får en egen dödad, afghanen dödad och civila dödade. Många människor är förbannade just nu, säger en annan.

Enligt nätupplagan av Time var även tjänstemän från internationella Röda Korset i direkt kontakt med tillfångatagarna. Tidningens källor var optimistiska och tror att det bara var fråga om dagar innan gisslan skulle ha kunnat friges. Dett till och med utan lösensumma. Annars är gisslan och lösen inget ovanligt i de områden talibaner styr. Enligt Time dödas gisslan sällan.

Premiärminister Gordon Brown beklagade soldatens och tolkens död, men hyllade samtidigt truppernas ”hjältemodiga och skickliga” insats. Tidiga uppgifter om att Brown själv sanktionerat insatsen har bekräftats av Times Online som rapporterar att utrikesminister David Miliband och försvarsminister Bob Ainsworth godkänt den efter att först ha inhämtat premiärministerns godkännande

Tidigare i somras lyckades en annan New York Times-reporter, David Rohde, och en afghansk journalistkollaga, Tahir Ludin, fly det fångenskap som talibanerna hållit dem i sedan november.

ur DN

Användarvisningsbild
Kilroy was Here!
Kapten
Kapten
Inlägg: 1494
Blev medlem: 05 jan 2009 16:09
Kön: Man
Från: Västra Götaland
Militär Grundutb: Ej mönstrat än
Intresse: Modern krigföring
Kontakt:

Re: Kritik mot fritagning av journalist

Inlägg av Kilroy was Here! » 10 sep 2009 19:17

Lansen skrev:- Det fanns ingen omedelbar press för att de skulle halshuggas eller lämnas över till någon annan grupp.
Må låta konstigt, men synd i brittens fall! Den inhemska tolken hade väl att välja mellan att följa med eller låta familjen svälta, men den f*rbannade journalisten hade de gott kunnat lämna åt talibanerna efter fritagandet. Man blir bara så förbannad när till synes förståndshandikappade kaxiga journalister får oskyldiga dödade. I det här fallet blev priset två civila, en kvinna och ett barn, och runt ett dussin stridande dödade. Talibanerna kan accepteras (inte så att de är mindre värda, men de är fienden) men den döda fallskärmsjägaren blev inte bara dödad, hans kropp fick även ligga kvar. Hur lång tid tar det innan vi får se en film där kroppen dras efter en bil och plundras på utrustning?

Användarvisningsbild
Lansen
Överste
Överste
Inlägg: 3360
Blev medlem: 07 aug 2006 06:41
Kön: Man
Från: Dalarna
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Första världskriget
Ort: Stockholm
Kontakt:

Förundersökningar om krigsbrott i Afghanistan

Inlägg av Lansen » 11 sep 2009 12:28

Internationella brottmålsdomstolen har inlett förundersökningar om krigsbrott och brott mot mänskligheten i Afghanistan. Såväl Nato-styrkor som talibanska grupper kan bli föremål för åtal.

Det var Internationella brottmålsdomstolens (ICC) chefsåklagare Luis Moreno-Ocampo som på onsdagen förklarade att tribunalen närmare ska granska anmälningar om krigsbrott och brott mot mänskligheten.

Inga konkreta händelser nämndes, men Ocampo gjorde klart att det inte bara är talibanernas handlingar ska synas. Även Nato-operationer ska undersökas, vilket innebär att USA indirekt kan ingå i ett eventuellt åtal.

USA har annars inte undertecknat ICC:s Romstadga från 1998 ännu, trots att Obama tidigare kritiserat sin företrädare för att ha låtit bli. Ett undertecknande skulle bland annat innebära att exempelvis Guantánamo-basen måste stänga och att amerikanska medborgare måste kunna lagföras i annat land om USA skulle vägra.

Luis Moreno-Ocampo sade att utredningarna är mycket komplicerade och att de aktuella sakerna handlar om tyngre anfall, oavsiktliga förluster i militära operationer och tortyr. Tribunalens utredare samlar in sin information från mättiskorättsliga organisationer i Afghanistan och afghanska myndigheter, tillade han.

ICC:s initiativ kommer bara veckan efter Natos hårt kritiserade flyg- och markanfall (styrkor från USA respektive Tyskland) mot två kapade tankbilar i Kunduz-regionen. Nato har senare bekräftat att det fanns civila bland de dussintals dödade. Om amerikanska militärer skulle bli föremål för åtal kan en juridisk och politisk konflikt uppstå, men en anonym källa till Wall Street Journal, en amerikansk tjänsteman, är förvissad om att de utländska styrkorna i Afghanistan kommer att klara sig:

- Vi har inte sett Ocampos kommentarer, men jag kan försäkra er om att de allierade styrkorna arbetar under mycket svåra omständigheter och gör allt i sin makt för att undvika civila offer. Det är talibanerna som dödar folk, lemlästar dem och tar dem i gisslan.

- Det finns exempel på fall och händelser där trupper misskött sig och varje land är skyldigt att vidta åtgärder mot dessa människor. Vi tar de sakerna på allvar. Våra militärdomstolar skulle så klart undersöka dem först, och om åtal och fällande domar skulle behövas skulle det ske, fortsätter tjänstemannen.

ur DN

Freddie
Fanjunkare
Fanjunkare
Inlägg: 417
Blev medlem: 19 jan 2005 15:49
Kön: Man
Från: Stockholm
Militär Grundutb: Pansar
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Freddie » 14 sep 2009 10:23

Tror jag läste idag att det visade sig att det dödats ca 30 civila, samt 69 beväpnade och obeväpnade talibaner, i flygangreppet...

Användarvisningsbild
Lansen
Överste
Överste
Inlägg: 3360
Blev medlem: 07 aug 2006 06:41
Kön: Man
Från: Dalarna
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Första världskriget
Ort: Stockholm
Kontakt:

Våld mot soldater i Afghanistan

Inlägg av Lansen » 03 okt 2009 18:37

Fyra finländska soldater har skadats i Afghanistan. Det var en vägbomb som exploderade intill deras pansarfordon på lördagen. Terrängfordonet välte vid detonationen.

Finlands försvarsmakt uppger att en av soldaterna har brott på ryggraden, medan en fick benskador som kräver kirurgi. De vårdas på ett tyskt fältsjukhus.

Den finländska styrkan tjänstgör i Mazar-i-Sharif under svenskt befäl.

Vid explosionen skadades inga svenskar.

- Inga svenskar har varit med om det inträffade, sade Michael Jarl vid Försvarsmakten till TT.

Några timmar senare inträffade ännu ett attentat, bara ett par kilometer bort och riktat mot en förstärkningstrupp som sänts ut med anledning av den första explosionen. Det fanns inga uppgifter om personskador där.

En talesman för guvernören i provinsen Wardak uppgav för Reuters att två amerikanska soldater skjutits ihjäl av en soldat i den afghanska regeringsarmén. Soldaten var i tjänst, och dödsskotten ska ha avlossats sent i fredags när amerikaner och afghaner återvänt från ett gemensamt uppdrag. Militäralliansen Nato har bekräftat att två amerikaner dödats, men inte meddelat hur det gick till.

Enligt webbsajten Icasualties, som sammanställer uppgifter om dödade, har hittills i år 386 utländska soldater fått sätta livet till i Afghanistan. 228 av dessa var amerikaner.

urr SVD

Användarvisningsbild
Engelbrekt
Förvaltare
Förvaltare
Inlägg: 561
Blev medlem: 22 nov 2005 08:39
Kön: Man
Från: Västra Götaland
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Modern krigföring
Ort: Trollhättan
Kontakt:

Re: Våld mot soldater i Afghanistan

Inlägg av Engelbrekt » 03 okt 2009 22:04

Lansen skrev:Fyra finländska soldater har skadats i Afghanistan. Det var en vägbomb som exploderade intill deras pansarfordon på lördagen. Terrängfordonet välte vid detonationen.
Tur för dom att dom satt i ett sådant väl skyddat fordon iallafall.
Betänk vad som skulle kunnat hända om dom haft en vanlig jeep :sorry:
401.Insatskompaniet!!

Reine
Avstängd
Avstängd
Inlägg: 353
Blev medlem: 14 okt 2007 21:32
Kön: Man
Från: Västra Götaland
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Första världskriget

Re: Afghanistan, ett förlorat krig?

Inlägg av Reine » 04 okt 2009 18:08

Läste en tankvärd artikel i Newsweek kallad "Obamas Vietnam"
Vg se bifogad länk

http://www.newsweek.com/id/182650

Användarvisningsbild
General Pilsudski
Förvaltare
Förvaltare
Inlägg: 557
Blev medlem: 08 jan 2006 03:10
Kön: Man
Från: Skåne
Militär Grundutb: Frisedel
Ort: Skåne
Kontakt:

Inlägg av General Pilsudski » 05 okt 2009 17:48

Vad som behövs är mer trupper för att garantera säkerheten och mer pengar till återuppbyggnaden. Ett säkert och demokratiskt Afghanistan kan säkert verka lugnande på Pakistan och utveckligen i regionen allmänt.

Reine
Avstängd
Avstängd
Inlägg: 353
Blev medlem: 14 okt 2007 21:32
Kön: Man
Från: Västra Götaland
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Första världskriget

Re: Afghanistan, ett förlorat krig?

Inlägg av Reine » 07 okt 2009 21:34

Hörde den här intervjun på en amerikansk radiokanal. Tydligtvis så dör för närvarande fler amerikaner i krigsrelaterade skador/strid i Afghanistan (relaterat till de amerikanska styrkornas antal) än amerikanska förluster i stridande under reträtten från Yalu-floden i Nordkorea 1950.

reine thought you would be interested in this story: U.S. Casualties In Afghanistan Examined
http://www.npr.org/templates/story/stor ... 20&sc=emaf


*Listen/Watch on NPR.org*
Many stories at NPR.org have audio or video content. When you visit the link
above, look for a "Listen" or "Watch" button.
For technical support, please visit NPR's Audio/Video Help page:
http://www.npr.org/help/media.html

Freddie
Fanjunkare
Fanjunkare
Inlägg: 417
Blev medlem: 19 jan 2005 15:49
Kön: Man
Från: Stockholm
Militär Grundutb: Pansar
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Freddie » 09 okt 2009 00:17

Två svenskar skadade i skottlossning, dock skall ingen av skadorna vara just skottskador.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/tva-sv ... n-1.970646

Reine
Avstängd
Avstängd
Inlägg: 353
Blev medlem: 14 okt 2007 21:32
Kön: Man
Från: Västra Götaland
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Första världskriget

Inlägg av Reine » 18 okt 2009 11:16

Bifogar ett länktips på en av mycket få bilder (och faktiskt den enda jag sett) över en skadad amerikansk soldat (som senare avled av sina skador). Det är lättare att blunda eller bli upprörd över att bilden överhuvudtaget togs men det är trots allt så här verkligheten ser ut. Bilder på döda och skadade irakier respektive afghaner förstås lyser ännu mer i frånvaro i västerländsk press.

http://www.lewrockwell.com/reed/bernard2.jpg

Skriv svar

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 5 och 0 gäster