Arne Beurling - svensken som knäckte tyskarnas kod

Här diskuteras allt det som berör Andra världskriget i allmänhet.
Skriv svar
Användarvisningsbild
BRPedersen
Kapten
Kapten
Inlägg: 1658
Blev medlem: 17 dec 2005 08:13
Kön: Man
Från: Stockholm
Militär Grundutb: Annat
Ort: Stockholm/Jakobsberg
Kontakt:

Arne Beurling - svensken som knäckte tyskarnas kod

Inlägg av BRPedersen » 11 mar 2007 08:44

Arne Beurling som alldeles själv, och med endast papper och penna, knäckte tyskarnas hemligaste kod under AVK har varit uppe i andra trådar några gånger. Jag tycker han är värd en egen tråd, då det han lyckades med inte bara var en rätt imponerande bragd, men enligt Herman Lindqvist också viktigt för Sveriges säkerhetspolitik under kriget.
Geniet som knäckte de tyska koderna var svensk
Nu har Finlands regering protesterat mot de svenska planerna på permanent avlyssning av all utlandstrafik. Uppenbarligen passerar den finska telefontrafiken ut i världen över svenskt område och ingen i Finland är road av den svenska tjuvavlyssningen.
Förmodligen kommer den svenska regeringen att svara att det är ingen fara, dis­k­retion hederssak. Regeringen kunde lika gärna svara att internationell tjuvavlyssning är en gammal svensk tradition som nådde sin höjdpunkt under andra världskriget. Även då var Finland uppkopplat.
Frågan ställdes på sin spets den 9 april 1940 då Hitlers arméer ockuperade Danmark och Norge. Den tyska regeringen sände då en skarp not till den svenska där det bland annat hette att ”tyska regeringen förväntar att inga hinder möta för telegram- och telefontrafik från tyska myndigheter i Norge till Tyskland genom ledningar som gå genom Sverige”.
Inga problem, svarade regeringen och kopplade in avlyssningsapparatur på samtliga ledningar. Skrivarna kunde nedteckna allt som sades och all telextrafik som sändes till Berlin. Den var det bara att skriva av. Det var ytterst värdefull information som kom den vägen.

Men så började det hända saker. Texterna blev alltmer obegripliga. Tyskarna hade kopplat in den dåtida världens modernaste maskin för chiffer, resultatet av många års forskning på tyska Siemens. Maskinen kallades ”der Geheim­schreiber”.
Den svenska avlyssningscentralen installerades på Karlaplan 4 i Stockholm. Den första personalen bestod av fem teknologer med fem kontorsflickor som hjälp. De bearbetade allt material de fick in via trådspaning, telespaning och signalspaning, men ingen av teknologerna kunde tyda den nya mystiska tyska texten.
Uppdraget gick till den geniale matematikprofessorn i Uppsala, Arne Beurling. Han placerades i största hemlighet i en villa längst ute på Elfviks udde på Lidingö. Där satt han och grubblade ett par veckor. Eftersom detta var långt före datorernas tid var papper och penna hans enda redskap, samt fjärrskrivare som oupphörligt matade in fler hemliga texter till honom.
Plötsligt en dag meddelade han att saken var klar. Hur han kommit på gåtans lösning avslöjade han aldrig. ”En trollkarl avslöjar aldrig sina trick”, brukade han svara då han fick frågan.

Inte nog med det. Beurling konstruerade snabbt en dechiffreringsapparat som gjorde det möjligt att automatiskt byta chiffernycklar då tyskarna gjorde det och få fram klartext. Apparaten tillverkades av L M Ericsson. Beurling hade lyckats med något som ingen av västmakternas eller Sovjets skickligaste underrättelseexperter hade klarat. Den internationella auktoriteten på området, David Kahn, skriver i den klassiska ”The codebreakers”: ”Den kanske främsta kryptoanalytiska prestationen som utfördes under andra världskriget var Arne Beurlings lösande av Siemens Geheimschreibers hemlighet.”
Det som hjälpte Beurling var de tyska kryptoteknikernas alltför stora arbetsbörda. De blev trötta och gjorde fel, så tack vare den mänskliga faktorn kunde Beurling bryta upp hemligheten.

Inom kort visste de svenska myndigheterna exakt vad tyskarna gjorde i Norge och vad de rapporterade till Berlin där­ifrån. Dessutom kunde de, vilket var minst lika viktigt, läsa allt som sändes till och från den tyska legationen i Stockholm. Där hittades till exempel namn på svenskar som samarbetade med tyskarna, legationens alla analyser av läget i Sverige och vad man visste om det svenska försvaret. Svenska underrättelsetjänsten kunde nu tappa av inte bara den tyska ledningen mellan Oslo och Berlin utan även alla förbindelser mellan Oslo och resten av Norge samt ledningen mellan Stockholm och Berlin. Snart kom också en ledning till Helsingfors.
Med tiden var mer än 500 svenskar sysselsatta med den tyska telegramtrafiken. De knäckte mer än en kvarts miljon tyska telegram. Allt detta var naturligtvis oerhört hemligt. De anställda fick inte någonstans nämna vad de sysslade med.
Ändå läckte hemligheten till slut ut genom springpojken Allan Nyblad som hade kommunistsympatier och därför skvallrade för Sovjets ambassad. Hans arbete var att ila med de utskrivna hemliga meddelandena mellan Karlaplan och försvarsstabens nya byggnad på Östermalmsgatan 87. På vägen dit brukade han smita in i en liten lägenhet där han ångade upp kuverten och fotograferade av innehållet. En stund senare kunde madame Kollontaj på Sovjets legation läsa hemligheterna och skicka vad hon ville vidare till Moskva.

I juni 1941 fick tyskarna ett tips från den finska underrättelsetjänsten om att svenskarna hade knäckt deras koder. Tyskarna ändrade genast teknik – men svenskarna hängde med. Då den tyska uppmarschen mot Sovjet inleddes midsommaren 1941 var den svenska försvarsstaben väl underrättad. Då tyskarna förde in trupper till Finland var Sverige lika väl informerat, och informationerna kunde man använda i handelsförhandlingarna med Tyskland. Verksamheten pågick till 1944.
Vad hände med geniförklarade Arne Beurling? Jo, efter kriget togs han över till Princeton-universitetet i USA där han fick överta Albert Einsteins arbetsrum. Han avled 1986.
http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/s ... 34,00.html
Fä dö, fränder dö.
Dö skall också du.
Men ett vet jag som aldrig dör,
domen över död man.

Användarvisningsbild
Spågan
Regementsförvaltare
Regementsförvaltare
Inlägg: 697
Blev medlem: 17 feb 2007 19:23
Från: Skåne
Militär Grundutb: Amfibie
Ort: Skåne
Kontakt:

Inlägg av Spågan » 11 mar 2007 12:28

Någon som vet om han bidragit något mer på kodknäckningsscenen under kalla kriget?
Citat " Ta inte ut varken seger eller problem i förskott, de kommer tids nog ändå"

Användarvisningsbild
Skribenten
Korpral
Korpral
Inlägg: 161
Blev medlem: 10 jul 2006 15:56
Kön: Man
Från: Södermanland
Militär Grundutb: Signal/Televapen
Ort: Södermanland
Kontakt:

Inlägg av Skribenten » 11 mar 2007 15:23

Spågan skrev:Någon som vet om han bidragit något mer på kodknäckningsscenen under kalla kriget?
God söndag eftermiddag!

Allt det som Herman Lindqvist skriver om Arne Beurling står nästan ordagrant att läsa i boken: ”Bakom hemligstämpeln – hemlig verksamhet i Sverige i vår tid”, av Lennart Frick & Lars Rosander, Historiska media 2004, ISBN 91-85057-11-8.

Förmodligen har Lindqvist nyligen varit på Armémuseum i Stockholm där det just nu pågår en utställning om spioner och i bokshoppen förvärvat nyssnämnda bok. Det är sålunda ingen forskningsbragd Lindqvist gjort. Den ankommer författarna, Frick är pensionerad fd generalstabsofficer och Rosander är tidigare officer.

Det hade ju varit klädsamt om historikern Lindqvist berättat om sin källa.

I boken ”I orkanens öga – 1941 osäker neutralitet”, Redaktör Bo Hugemark, SMB-förlag 2002, ISBN 91-974056-6-3, finns en uppsats av Lars Ulfving som fyller på historien med bakomlliggande överföringsteknik med sk 5-bitskod med bokstavs- och sifferskift som också användes av Telex-systemet i affärssammanhang.

Ulfving avslutar med: ”Den betydligt större intellektuella prestationen att forcera Geheheimschreiberns meddelanden som utfördes i Sverige, fick inte i storkriget samma betydelse som forcerandet av de tyska Enigma-maskinerna och japanska Pupur-maskinerna. Beurlings prestation har inte varit lika känd i historiska kretsar. Men prestationen bidrag aktivt till att hålla Sverige utanför kriget, betraktat ur svenskt perspektiv, av mycket stor betydelse”.

Lindqvist skriver i Aftonblaskan så här om tyskarna ”skarpa krav” på anslutning via dåvarande svenska telegrafverkets förbindelser: ”Inget problem svarade regeringen och kopplade in avlyssningsutrustning”.

Historikern Lindqvist är förmodligen inte insatt i svensk neutralitetsförklaring av den 27 maj 1938 som omfattade V:e Haag-konventionen som har med landkriget att göra. I 8:e artikeln står det att:

”En neutral makt är icke pliktig att gent emot de krigförande utfärda förbud eller förordna om inskränkning i fråga om bruket av de telegraf- eller telefonkablar ävensom de apparater för trådlös telegrafi, vilka äro vare sig dess egen eller bolags eller enskildes tillhörighet”

Det var sålunda inget avsteg från neutraliteten som skedde i detta sammanhang. Förslår också inköp av den förstnämna boken ”Bakom hemligstämpeln”.

Hälsning - Skribenten

Skriv svar

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster