Black Tot Day 31/7

Här diskuteras ämnen som inte passar in i de övriga kategorierna och som eventuellt sträcker sig över flera tidsepoker.
Skriv svar
Användarvisningsbild
Horrocks
Fänrik
Fänrik
Inlägg:872
Blev medlem:30 jan 2010 01:21
Från:Stockholm
Militär Grundutb:Ingenjör
Intresse:Generellt intresse
Kontakt:
Black Tot Day 31/7

Inlägg av Horrocks » 31 jul 2020 12:00

Med tanke på 50-årsdagen av en av de mörkaste kapitlen i den brittiska militärhistorien kan det vara värt att högtidlighålla detta tragiska datum, mer känt som Black Tot Day. Dagen då en trehundraårig traditon gick i graven - Brittiska flottans dagliga romranson.

Introduktionen kom redan på 1600-talet, då imperiet började svälla så stort att det var svårt att hålla både ölet och vattnet drickbart under de allt längre resorna. Eftersom de framväxande sockerplantagen i Karibien samtidigt hade en biprodukt som lämpade sig för destillering blev det naturligt att den relativt billiga romen valdes som vätska ombord fartygen. Styrkan varierade, men var ofta kring 55% och dracks ursprungligen ren. Romglaset diskades normalt aldrig invändigt i förhoppning öka koncentrationen alkohol med tiden. Den dagliga ransonen, tot, var ursprungligen en halv pint vilket ansågs vara en acceptabel ersättning till den gallon med öl som man tidigare varit berättigad till.

Ofrånkomligen fick man problem med fylleri och romransonen vara eller icke vara debatterades tidigt. Den lokala befälhavaren på Jamaica, Vice-amiralen Edward Vernon, kände sig till slut tvungen att ingripa och beordrade 1740 att varje del rom skulle späs ut med 4 delar vatten. Vernon, känd som Old Grog, fick därmed ge namn till groggen. Groggen utvecklades snart vidare genom att man tillsatte citronjuice mot skörbjugg och lite socker. Problemet med fylleri försvann dock inte och löpande under 1800-talet minskades romransonen till 1/8 pint.

Romransonen var ursprungligen för manskapet, men officerarna fick sedemera rätt till denna samt privilegiet att välja om de ville ha den utspädd till grogg eller dricka den rent. Åldergränsen var 20 år, dvs de yngsta besättningsmännen som kunde vara i 14-årsåldern fick inte tillgång. För att hålla ordning så sattes ett G i manskapsförteckningen för de som skulle ha grogg, T (temperance) för de som frivilligt avstod och UA (under age), för de unga.

Att andra länders flottister såg på sina brittiska kollegor med avund är en underdrift. Under världskrigen var byteshandel vanlig, inte minst när brittiska flottan samverkade med amerikanska i Stilla Havet. Amerikanerna hade åtminstone en eftertraktad bytesvara i värmen – glass, massor av glass. Som en liten kompensation hade amerikanska flottan utrustat en flotta av pråmar med glassfabriker lokaliserade vid strategiska platser i Stilla Havet.

Lämpligheten att dela ut alkohol till tjänstgörande manskap fortsatte att debatteras under 1900-talet, men det ansågs länge vara galenskap att avskaffa en sådan viktig tradition. Till slut kom dock 1960-talet och det betraktades för riskabelt att kombinera moderna komplexa elektroniska system med alkoholintag och efter lång debatt underhuset beslöt regeringen att avskaffa romransonen, denna dag för 50 år sedan, sedan dess känd som Black Tot Day.
Everyone's a pacifist between wars. It's like being a vegetarian between meals.

Användarvisningsbild
Hans S
1:e Sergeant
1:e Sergeant
Inlägg:368
Blev medlem:03 jan 2018 09:32
Från:Östergötland
Militär Grundutb:Kavalleriet
Intresse:Generellt intresse
Kontakt:

Re: Black Tot Day 31/7

Inlägg av Hans S » 05 aug 2020 12:02

Tack för intressant läsning, det var bättre förr.

Bild

MVH

Hans
För att undvika missförstånd: Jag blev sedermera infanterist (förföll så småningom till reservare) och bor sedan ett kvarts sekel utrikes.

Användarvisningsbild
Horrocks
Fänrik
Fänrik
Inlägg:872
Blev medlem:30 jan 2010 01:21
Från:Stockholm
Militär Grundutb:Ingenjör
Intresse:Generellt intresse
Kontakt:

Re: Black Tot Day 31/7

Inlägg av Horrocks » 06 aug 2020 08:44

Det kan tilläggas att Royal Navy inte är helt torrlagd - i den senaste HMS Queen Elizabeth så installerades en pub, the Queens Head, vid sidan om officersmässen. Lämpligt nog precis i tid för jungfruresan till USA och givetvis med en specialframtagen ale, Carrier Ale.
Everyone's a pacifist between wars. It's like being a vegetarian between meals.

Sonderling
1:e Sergeant
1:e Sergeant
Inlägg:314
Blev medlem:19 jul 2013 07:33
Kön:Man
Från:Stockholm
Militär Grundutb:Annat
Intresse:Andra världskriget
Kontakt:

Re: Black Tot Day 31/7

Inlägg av Sonderling » 07 aug 2020 07:07

Även den Kanadensiska flottan hade en rom ranson. Enligt min farsa som var radiotelegrafist i US Navy mellan 55-57. Och du har rätt de var jäkligt avundsjuka. :)

Sonderling

Skriv svar

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 5 och 0 gäster