Somalia återigen på tapeten

Här diskuteras aktuella konflikter, militärrelaterade nyheter, samt inrikes-, utrikes- och ekonomipolitiska debatter.
Skriv svar
Användarvisningsbild
patrick05
Brigadgeneral
Brigadgeneral
Inlägg: 5313
Blev medlem: 17 feb 2005 01:54
Från: Västmanland
Militär Grundutb: Ej mönstrat än
Intresse: Andra världskriget
Ort: Västmanland
Kontakt:

Somalia återigen på tapeten

Inlägg av patrick05 » 17 jun 2006 19:47

Efter att den USA-ledda FN-styrkan hastigt och mindre lustigt lämnade Somalia åt sitt öde, har konflikten här ytterst sporadiskt figurerat i svensk (eller utländsk press). Även om rapporter om pirater och kapade fartyg varit ett återkommande tema, verkar rapporterna om vad som verkligen händer i landet vara rätt fåtaliga.
Kanske blir det en ändring på detta nu, speciellt efter att islamistiska klanledare lyckats jagat ut regeringen ur Mogadishu och erövrat stora delar av landet.
DN skrev:Etiopiska trupper inne i Somalia"
En ledare för den muslimska milisen i Somalia, som de senaste veckorna intagit huvudstaden Mogadishu och stora delar av landet, varnade på lördagen för att grannlandet Etiopien är på väg att blanda sig i den somaliska konflikten.

Enligt Sheikh Sharif Ahmed gick 300 etiopiska soldater över gränsen in sydöstra Somalia vid 8-tiden på lördagsmorgonen, i syfte att backa upp den sittande övergångsregeringen. Gränsöverskridandet ska ha skett i trakten av etiopiska staden Dolo, intill Somalias sydvästra gräns mot Etiopien.

En rådgivare till Etiopiens premiärminister Meles Zenawi förnekade dock uppgifterna, och hävdade att Etiopien endast förstärkt sina gränsposteringar mot Somalia rapporterar nyhetsbyrån AP.

Två av de krigsherrar som varit medlemmar i den USA-vänliga allians som stridigt mot den framryckande muslimska alliansen uppgavs samtidigt på lördagen ha flytt landet. Enligt nyhetbyrån AFP plockades de upp av ett amerikanskt militärfartyg från en båt en bit utanför Mogadishu.

Etiopien, USA:s främsta alllierade i regionen i kampen mot terrorism, har stött de somaliska krigsherrar som de under senare tid så framgångsrika islamistiska trupperna drivit bort från huvudstaden Mogadishu. Krigsherrarna, även de stödda av USA, uppges nu ha retirerat till Beled Weyne, en gränsnära somalisk stad cirka 30 mil nordost om Dolo.

Det i huvudsak sekulära Etiopien har länge oroats över det islamska inflytandet i det kaosplågade grannlandet Somalia.

Vid ett flertal tidigare tillfällen har etiopiska trupper bekämpat islamska styrkor inne på somaliskt territorium.

Enligt Jeff Breslau, talesman för amerikanska flottan, har USA inga uppgifter om någon etiopisk trupprörelse på somaliskt territorium. Han sade på lördagen till Reuters att informationen från islamisterna bör behandlas "med försiktighet". Pakistanska flottan leder för närvarande en marin styrka med bistånd av USA i vattnen utanför Somalia.
Källa: Etiopiska trupper inne i Somalia"

Även om länderna i sig är rätt ointressanta, så är deras strategiska läge desto viktigare, speciellt som många fartygsrutter går utanför Somalias kust. Frågan är nu vad USA - främst då - tänker göra nu. För risken är nog rätt överhängande att grupper som t.ex. Al Qaida i ännu högre grad kommer utnyttja kaoset och anarkin i landet för att bygga upp en ny organisation för att ersätta den som förstördes i Afghanistan.
"The past is a foreign country: they do things differently there"
L. P. Hartley

Kilroy
Fanjunkare
Fanjunkare
Inlägg: 442
Blev medlem: 17 jul 2005 10:09
Från: Skåne
Militär Grundutb: Ej mönstrat än
Ort: Skåne
Kontakt:

Inlägg av Kilroy » 23 jun 2006 17:22

Fick nyss reda på att en svensk journalist dödats i Somalia medans han bevakade en demonstration i Mogadishu.

http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/s ... 34,00.html

Användarvisningsbild
General Pilsudski
Förvaltare
Förvaltare
Inlägg: 557
Blev medlem: 08 jan 2006 03:10
Kön: Man
Från: Skåne
Militär Grundutb: Frisedel
Ort: Skåne
Kontakt:

Inlägg av General Pilsudski » 08 jul 2006 18:52

Utvecklingen i Somalia är återigen oroande. Tydligen så ska två fotbollsfans ha blivit dödade under orolighter för att de ville se semifinalen mellan Tyskland och Italien under fotbollsVM och nu ska de ha uttalat att de som inte ber 5 ggr om dagen ska dödas. Denna extrama muslimska fundamentalism är verkligen hemsk
Än är Polen ej förlorat

Användarvisningsbild
patrick05
Brigadgeneral
Brigadgeneral
Inlägg: 5313
Blev medlem: 17 feb 2005 01:54
Från: Västmanland
Militär Grundutb: Ej mönstrat än
Intresse: Andra världskriget
Ort: Västmanland
Kontakt:

Inlägg av patrick05 » 22 aug 2006 08:45

Något naiv slutkläm på artikeln, men ändå relevant för denna tråd:'

Somalia, hamn för terror?

Somalia, en gång italiensk koloni på Mussolinis tid, torde vara det mest drabbade landet i Afrika. Det plågas av återkommande torka och inbördeskrig, som pågått i 15 år. Statsapparaten har mer eller mindre kollapsat.

Sjukhus kräver att patienterna tar med sig egna madrasser, ibland egna sängar. 2,1 miljoner av totalt 10 miljoner hålls vid liv på grund av hjälpsändningar från internationella organisationer.

I juli i år blossade inbördeskriget upp på nytt. Det blev den här gången relativt kort och ledde till att krigsherrarna besegrades. I deras ställe dök islamister upp och fick kontroll över huvudstaden Mogadishu. En organisation, ICU, som närmast påminner om talibanerna i Afghanistan, har ambitioner att införa en islamistisk stat som ska erbjuda en fristad för internationella terrorister. Filmer, musik och bröllopsceremonier har förbjudits. Videoskärmar utomhus har stängts.
Nyligen skapade gruppen ett konsultativt råd som ska bli dess andliga och politiska organ och utsåg shejk Hassan Dahir Aweys till ledare. Aweys finns på USA:s lista över terrorister. I en intervju berömde han Usama bin Ladin och liknade honom vid Nelson Mandela. Aweis försvarade också i intervjun attackerna mot World Trade Center och förklarade att dessa utgjorde en legitim militär handling, som var berättigad i ett krig.

Newsweek har också kommit över en video som visar somali-islamistiska övningar med tal av ICU:s ledande militärer. I bakgrunden hördes bland annat Usama bin Ladins röst. En maskerad soldat förklarade högtidligt att Somalia skulle kalla till sig varje trakasserad muslim i hela världen.

I den islamistiska milisens interna tidning, Ali Jihad kunde man den tredje juli läsa att "Terrorism är obligatorisk. Terrorism, extremism och fundamentalism är en del av islam - och det är bra."
Hur representativ är denna inställning? En internationell undersökning av forskningscentret Pews Global Attitudes Project, där 14 000 människor i 13 länder utfrågades gav till resultat, som var både nedslående och hoppfulla. Majoriteten av invånarna I Egypten, Indonesien, Jordanien exempelvis tror inte att araber genomförde terroristattackerna mot New York och Washington den 11 september 2 001. I europeiska länder som Tyskland och Spanien har misstron mot muslimer ökat kraftigt.

Men det finns ljusglimtar i undersökningen. Två tredjedelar av den franska allmänheten har en positiv bild av muslimer och en ännu större del av de franska muslimerna känner sig välvilligt inställda till kristna och judar. Jämfört med den europeiska allmänheten som helhet och muslimer utanför Europa är de europeiska muslimerna mindre benägna att tala om en civilisationskrock. Tecken i skyn? Finns det hopp om att fanatismen och intoleransen avtar på sikt?

Somalia, hamn för terror?
"The past is a foreign country: they do things differently there"
L. P. Hartley

Användarvisningsbild
Lansen
Överste
Överste
Inlägg: 3346
Blev medlem: 07 aug 2006 06:41
Kön: Man
Från: Dalarna
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Första världskriget
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Lansen » 24 aug 2006 11:36

Bakgrunden till att de islamiska domstolarnas milis växt sig stark är ju att den är det enda krtaft som verkar kunna garantera lag och ordning i ett land där krigsherrar och kaos har regerat en längre tid. Utvecklingen liknar den som förde talibanerna till makten i Afganistan.

Användarvisningsbild
patrick05
Brigadgeneral
Brigadgeneral
Inlägg: 5313
Blev medlem: 17 feb 2005 01:54
Från: Västmanland
Militär Grundutb: Ej mönstrat än
Intresse: Andra världskriget
Ort: Västmanland
Kontakt:

Inlägg av patrick05 » 10 okt 2006 00:15

Somalias islamister förklarar krig mot Etiopien
Somalias mäktiga islamistmilis utropar jihad mot Etiopien, sedan grannlandets styrkor gått in på regeringssidan i inbördeskriget.


Med hjälp av etiopisk trupp intog den somaliska regeringen på måndagen staden Burahakaba, några mil från regeringens residensstad Baidoa.

Grannlandets inblandning ses inte med blida ögon av den mäktiga islamiströrelsen som kontrollerar större delen av södra Somalia, inklusive huvudstaden Mogadishu.

- Från och med i dag förklarar vi jihad mot Etiopien, meddelade islamistledaren Sharif Ahmed på en presskonferens i Mogadishu. Han var klädd i kamouflage-uniform och bar på en AK47:a.

Men islamistmilisen tog snabbt tillbaka staden.

- Regeringsdelegationen besökte staden och återvände sedan, detta var helt i sin ordning, löd den kryptiska förklaringen från Said Mohammed Hirsi, som förde befäl över regeringsstyrkorna.

Islamisterna hade en annan bild av reträtten:

- Vi är tillbaka i Burahakaba, de djävlarna tvingades att dra sig tillbaka, uppgav den lokale islamistledaren Mohamed Ibrahim Bilal och svor att aldrig ge upp staden utan strid.

Somalias islamister har de senaste månaderna tagit makten i delar av det kaotiska anarkistiska landet. De har skapat ett relativt lugn för första gången på många år, vilket de fått folkligt stöd för. Samtidigt håller de på att införa ett talibanliknande styre, vilket oroar omvärlden, särskilt Etiopien.

En del bedömare menar att ärkefienderna Etiopien och Eritrea utkämpar ett krig genom ombud i Somalia, ett krig där Eritrea stöder islamisterna och Etiopien "regeringen", som i praktiken är en allians av krigsherrar.

Andra vill lägga ett "krig mot terrorn"-raster över konflikten: enligt den förklaringsmodellen stöder USA och Etiopien regeringssidan, medan islamisterna anklagas för att skydda al-Qaidakrigare och få ekonomiskt stöd av arabländer.

Somalias islamister förklarar krig mot Etiopien
"The past is a foreign country: they do things differently there"
L. P. Hartley

Användarvisningsbild
Element_Five
Överstelöjtnant
Överstelöjtnant
Inlägg: 2973
Blev medlem: 06 apr 2006 13:17
Kön: Man
Från: Skåne
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Andra världskriget
Ort: Skåneland
Kontakt:

Inlägg av Element_Five » 10 okt 2006 08:06

Det är enbart så otroligt tragiskt, samtliga länder som räknas upp Etipoien, Eritrea och Somalia är ruskigt fattiga länder och ändå lägger de ner den energin och kapitalet på att starta och föra krig. Och i längden är det bara folket som får lida än mer och blir än fattigare.

Att det skulle vara så att Eritrea och Etiopien skulle använda Somalia som ett slagfölt för deras egna personliga kampanj mot varandra låte lite långsökt men jag håller det inte heller som helt omöjligt.

Men som sagt det är enbart tragiskt.
.: Legitimerad skrivbordsgeneral, nörd och tvåbarnspappa!

Användarvisningsbild
Lansen
Överste
Överste
Inlägg: 3346
Blev medlem: 07 aug 2006 06:41
Kön: Man
Från: Dalarna
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Första världskriget
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Lansen » 10 okt 2006 08:29

Element_Five skrev:Det är enbart så otroligt tragiskt, samtliga länder som räknas upp Etipoien, Eritrea och Somalia är ruskigt fattiga länder och ändå lägger de ner den energin och kapitalet på att starta och föra krig.
Fattigdomen är också en av förklaringarna till varför det förs krig i regionen. Ser man till klanmotsättningarna i Somalia så handlar det ofta om makten till viktiga naturresuser, exempelvis vattentillgångar, som kan vara helt avgörande för den egna gruppens överlevnad.

Användarvisningsbild
Lansen
Överste
Överste
Inlägg: 3346
Blev medlem: 07 aug 2006 06:41
Kön: Man
Från: Dalarna
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Första världskriget
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Lansen » 13 nov 2006 19:34

Det verkar dra ihop sig i Somalia igen. Tillresta jihadister förstärker milisen medan Etiopiska trupper hjälper den provisoriska regeringen. Konflikten mellan Eritrea - Etiopien fortplantar sig in i Somlia, även kriget mot terrorismen pågår, där USA tidigare stöttade en krigsherrekoalition. Andra muslimska stater erbjuder milisen hjälp och vissa Östafrikanska länder hjälper krigsherrarna.

Användarvisningsbild
Lansen
Överste
Överste
Inlägg: 3346
Blev medlem: 07 aug 2006 06:41
Kön: Man
Från: Dalarna
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Första världskriget
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Lansen » 24 nov 2006 09:10

Situationen verkar inte stabiliseras, Somalia, Etiopien och kanske också Eritrea kan snart befinna sig i krig. Just verkar översvämmningarna återhållande på eventuella krigsplaner men det är nog bara en tidsfråga innan den Islamiska milisens framflyttande av positionerna leder till en större Etiopisk åtgärd, och sedan är det igång. Utländska Islamister är ju redan på plats och muslimska minoriteter i Etiopien finns. Krigsherrarna/den provisoriska regeringen kanske beväpnas och tränas av Etiopierna (och USA?) just nu. Vad gör Eritrea när de Etiopiska styrkorna blir uppbundna hos deras allierade i Somalia? Avståndet till konflikthärdarna i Sudan och Kongo är dessutom heller inte långt.

Användarvisningsbild
Lansen
Överste
Överste
Inlägg: 3346
Blev medlem: 07 aug 2006 06:41
Kön: Man
Från: Dalarna
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Första världskriget
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Lansen » 28 nov 2006 13:02

"Etiopien anfaller Somalia!"

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp? ... nderType=2

Det ser ut som att det kan vara den väntade Etiopiska offensiven som tagit sin början.

Användarvisningsbild
BRPedersen
Kapten
Kapten
Inlägg: 1658
Blev medlem: 17 dec 2005 08:13
Kön: Man
Från: Stockholm
Militär Grundutb: Annat
Ort: Stockholm/Jakobsberg
Kontakt:

Inlägg av BRPedersen » 08 dec 2006 06:47

Islamister i Somalia hotar eventuella FN-soldater med heligt krig. Är det på grund av att det är USA som till del ligger bakom beslutet om en FN-styrka, eller är det bara för att vissa inte vill bli av med sin maktställning i landet?

Som det verkar skulle det i vara en FN-styrka från muslimska och afrikanska länder, och det tycker jag att man borde kunna acceptera.

Från DN.se 2006-12-08
Heligt krig hotar FN-styrka i Somalia

JOHANNESBURG. FN:s säkerhetsråd tog på natten till torsdagen beslut om en regional fredsstyrka till Somalia. Landets islamister hotar dock med "heligt krig" mot den utländska styrka som sätter sin fot i landet.

Den USA-sponsrade resolutionen som enhälligt antagits av FN:s säkerhetsråd ger i uppdrag åt Afrikanska unionen, AU, och den regionala samarbetsorganisationen IGAD att "etablera en skydds- och träningsstyrka i Somalia" på upp till 8000 man.

Fredsstyrkan ska övervaka den vapenvila som tidigare träffats mellan övergångsregeringen i Baidoa och de islamiska domstolarna i huvudstaden Mogadishu, samt skydda övergångsinstitutionerna.

Islamisterna har motsatt sig idén om en fredsstyrka och hävdar att FN:s beslut att godta resolutionen är som att "hälla bensin på elden".

- Beslutet att skicka in utländska trupper i Somalia kommer att leda till en ny kris i Somalia. Detta FN-beslut kommer att leda till en massiv ökning av dödsfall och gravar i det här landet, säger en talesman för islamisterna, shejk Abdurahim Muddey, till nyhetsbyrån AFP.

Spänningen har ökat i Somalia alltsedan islamisterna i juni i år tog kontroll över huvudstaden Mogadishu, och därefter också stora delar av centrala och södra Somalia.

Många bedömare anser att det i dag bara är en tidsfråga innan en full militär konflikt bryter ut.

En sådan konflikt löper stor risk att destabilisera hela Afrikas Horn, eftersom grannlandet Etiopien backar upp övergångsregeringen medan dess ärkefiende Eritrea står bakom islamisterna.

Många bedömare har också varnat FN för att anta resolutionen om en regional fredsstyrka utan fullt politiskt stöd från samtliga inblandade parter. Förutom att islamisterna motsätter sig fredsstyrkan så råder också oenighet i frågan inom övergångsinstitutionerna och i regionen.

Etiopien och Kenya är för en fredsstyrka, medan Eritrea och Djibouti är emot.

Resolutionen förbjuder i och för sig grannländerna att delta i fredsstyrkan, men det tycks inte ha blidkat islamisterna.

- Det mest troliga scenariot nu är att de islamiska domstolarna kommer att dra till sig stort internationellt stöd och sympati, och utropa ett heligt krig, jihad, i försvar. Vi kommer då att få se en upptrappning av konflikten, i vilken islamisterna kommer att radikaliseras och växa sig starkare, tror Matt Bryden, Somaliakännare baserad i Kenya.

Resolutionen uppmanar samtidigt parterna att återvända till förhandlingsbordet men splittringarna inom övergångsregeringen och misstron mellan parterna försvårar.

För att nå en uppgörelse måste sannolikt skapas en ny nationell regeringsstruktur som reflekterar den politiska och ekonomiska makt som de islamiska domstolarna har.

Samtidigt måste det göras klart för islamisterna att omvärlden inte kommer att erkänna en ny regering som tagit sin makt med vapen.

USA har länge hävdat att de islamiska domstolarna har kopplingar till al-Qaida, och även om USA aldrig öppet erkänt det är det i dag allmänt vedertaget att USA stod bakom den allians av krigsherrar som islamisterna drev ut från Mogadishu i juni i år.

En regional fredsstyrka är det enda alternativet framåt, enligt USA:s avgående FN-ambassadör John Bolton.

- Att inte göra något alls är inte ett alternativ, sade han till reportrar i New York på torsdagen.

Anna Koblanck, DN:s korrespondent
EDIT: Ändrade formulering
Fä dö, fränder dö.
Dö skall också du.
Men ett vet jag som aldrig dör,
domen över död man.

Användarvisningsbild
Lansen
Överste
Överste
Inlägg: 3346
Blev medlem: 07 aug 2006 06:41
Kön: Man
Från: Dalarna
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Första världskriget
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Lansen » 28 dec 2006 14:21

Milisen föll ihop som ett korthus, det hela påminner lite om talibanernas fall, frågan är bara vad som händer sedan. Kanske gerilla och terroraktiviteter mot den splittrade regeringen och deras etiopiska allierade som säkerligen kommer att bli allt mindre populära för var dag som går. Kanske kan AU eller FN göra något!

Användarvisningsbild
Setä
Pensionerad
Pensionerad
Inlägg: 6619
Blev medlem: 19 maj 2006 21:39
Från: Finland
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Ort: Finland
Kontakt:

Inlägg av Setä » 29 dec 2006 23:17

Senaste nytt i dagspressen:

Den somaliske premiärministern Ali Mohamed Gedi meddelade att regeringsstyrkorna har intagit huvudstaden Mogadishu. Sitoationen i staden raporteras vara kaotisk och att interimsregeringen därför har utlysts ett undantagstillstånd i landet.

Etiopiska premiärminstern Meles Zenawi meddelar att de etiopiska styrkorna dödat upp till 3000 islamister vid sin framryckning. Gedi säger däremot att regeringsstyskorna och deras etiopiska allierade inte nött något motstånd då de avancerade.

Islamiststyrkorna har dragit sig tillbaka. Islamistkällor talar om att deras ledare var de första att fly medan mängder av deras män bytt sina uniformar till civila kläder och skingrats åt. Andra islamistkällor beskyller etiopiska trupper för folkmord och säger att motståndet fortsätter.

Nyheterna är med andra ord allt annat än entydiga. :snurrig:
Käyttääkö eversti viinaa kastikkeena?

Användarvisningsbild
Lansen
Överste
Överste
Inlägg: 3346
Blev medlem: 07 aug 2006 06:41
Kön: Man
Från: Dalarna
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Första världskriget
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Lansen » 02 jan 2007 18:46

Detär lite märkligt att en så till synes stark kraft faller ihop så snabbt. Min gissning är att befolkningen är så krigstrött att man för länge sedan tappat lusten att dö för någon av parterna i konflikten, man vänder helt enkelt kappan efter vinden och försöker klara livhanken.

Skriv svar

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster