Sverige och JEF?

Här diskuteras aktuella konflikter, militärrelaterade nyheter, samt inrikes-, utrikes- och ekonomipolitiska debatter.
Skriv svar
Användarvisningsbild
Waldo
Kapten
Kapten
Inlägg:1492
Blev medlem:03 sep 2006 19:11
Kön:Man
Från:Uppsala
Militär Grundutb:Frisedel
Intresse:Andra världskriget
Ort:Uppsala
Kontakt:
Sverige och JEF?

Inlägg av Waldo » 04 okt 2017 14:28

Vad tycker ni om att Sverige skall bistå JEF med 2 visbykorvetter?


http://www.dn.se/nyheter/sverige/sverig ... -brittisk-flagg/


Sverige ställer upp med två av marinens modernaste fartyg i utryckningsstyrkan JEF som leds av Storbritannien. Syftet är att länderna som ingår i styrkan ska hjälpa varandra, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till DN.


Regeringen fattar imorgon torsdag beslut om att Försvarsmakten ska anmäla två Visby-korvetter till JEF, Joint Expeditionary Force. Förbandet består av enheter från upp till nio länder i Nordeuropa.

- Det är ett väldigt viktigt samarbete eftersom styrkan kan sättas in snabbt i samband med en civil eller militär kris. Storbritannien är ett land som är utav strategiskt intresse för Sverige. Det är en av de mest kapabla försvarsmakterna i Europa vad gäller att sätta upp kvalificerade förband, säger Peter Hultqvist.


Räknar du med att Sverige i en kris skulle få hjälp av JEF?

- Ja, det är ju det som det hela går ut på: att vi på något sätt i olika situationer ska hjälpa varandra. Oavsett om det är en civil kris eller annan typ av kris. Läget och krisens omfattning avgör naturligtvis vad man gör, svarar försvarsministern och tillägger:

- JEF innebär möjligheter att agera både i närområdet och på en bredare global arena. Det är inget som tvinga oss att delta, det är ett nationellt beslut. Här skapar vi ytterligare en möjlighet och en plattform.

Hultqvists brittiske kollega Michael Fallon sade i en intervju med DN den 30 juni att Sverige vid en kris ”absolut, absolut” skulle få hjälp av JEF. Fallon underströk att JEF som har nio medlemsländer kan agera snabbare än Nato som har 29. Det poängterar också Hultqvist:

- Det är en styrka som går att få ihop relativt snabbt. Men hur snabbt beror på uppgift, scenariot och samordningen med andra. I en organisation som Nato med så många medlemmar är det betydligt längre beslutsprocess, säger Peter Hultqvistt.

Det svenska bidraget består åren 2018-2020 av två Visby-korvetter och en understödsenhet. Sverige har totalt fem Visby-korvetter. Varje korvett har en besättning på 43 personer. Sätts de två korvetterna in i JEF ska de ha sex månaders uthållighet. Förbandet ska senast tolv månader efter avslutad insats vara klart att åter sättas in.

Sveriges kostnad för att stå redo för JEF beräknas till 10 miljoner kronor per år för övningar. Till det kommer 1,5 miljoner kronor årligen för en officer som stationeras i Storbritannien.

- Här kan vi också få en kompetensöverföring både taktiskt och tekniskt, så Storbritannien är ett viktigt samarbetsland. Jag har ju observerat att det vill bidra till säkerheten i Europa, oavsett medlemskap i EU eller inte. Det är något jag tycker är viktigt att ta fasta på, säger Peter Hultqvist.

Användarvisningsbild
York
Adjutant
Inlägg:5292
Blev medlem:25 aug 2004 02:10
Från:Värmland
Militär Grundutb:Infanteriet/Mek
Intresse:Generellt intresse
Kontakt:

Re: Sverige och JEF?

Inlägg av York » 04 okt 2017 16:11

Waldo skrev:
04 okt 2017 14:28
Vad tycker ni om att Sverige skall bistå JEF med 2 visbykorvetter?
Helt rätt att verka med britterna och övriga Nordeuropa för att hållas sig med en styrka för snabba insatser. Sedan är det väl bra i allmänhet för Sverige att träna och synka sig med andra länder för att hålla bra kvalité på sina förband.
För att undvika förvirring: jag bor och verkar i Storbritannien.

Användarvisningsbild
Horrocks
Fänrik
Fänrik
Inlägg:872
Blev medlem:30 jan 2010 01:21
Från:Stockholm
Militär Grundutb:Ingenjör
Intresse:Generellt intresse
Kontakt:

Re: Sverige och JEF?

Inlägg av Horrocks » 06 okt 2017 08:40

Det är väl rimligt att vi bidrar. Vill vi ha skydd får vi också vara med och bidra till det. Sedan att det är ännu ett bebissteg i riktning mot medlemsskap i Nato kan man kanske ha åsikter om (jag tror det är oundvikligt).
Everyone's a pacifist between wars. It's like being a vegetarian between meals.

Användarvisningsbild
AndersB
Kapten
Kapten
Inlägg:1537
Blev medlem:25 okt 2004 15:44
Kön:Man
Från:Västra Götaland
Militär Grundutb:Infanteriet/Mek
Ort:Västra Götaland
Kontakt:

Re: Sverige och JEF?

Inlägg av AndersB » 06 okt 2017 15:39

Bara den näst bästa lösningen. Bäst vore naturligtvis om vi alla tog varandra i hand och bildade en kärlekskedja som försvar vid de yttersta kobbarna, gjorde hjärtan med fingrarna på Facebook och -- om det nu inte räcker -- och åker pratar med de elaka fienderna.
Ett försvar har vi för att i krigstid kunna försvara de ideal som i fredstid ger dig rätt att verka för försvarets avskaffande. Gösta Bohman.

Användarvisningsbild
Waldo
Kapten
Kapten
Inlägg:1492
Blev medlem:03 sep 2006 19:11
Kön:Man
Från:Uppsala
Militär Grundutb:Frisedel
Intresse:Andra världskriget
Ort:Uppsala
Kontakt:

Re: Sverige och JEF?

Inlägg av Waldo » 07 okt 2017 08:09

Det känns som ett steg mot nato samtidigt som det troligen är bra lärdom för försvaret att vara med och hjälpa JEF. Att det skulle vara frivilligt att hjälpa annan nation utomlands låter ju bra men det känns som att dom inte kan neka en förfrågan om en sådan skulle ställas.

Skriv svar

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 5 och 0 gäster