Europas förenta stater - en lösning på eurokrisen

Här diskuteras aktuella konflikter, militärrelaterade nyheter, samt inrikes-, utrikes- och ekonomipolitiska debatter.
Skriv svar
Användarvisningsbild
Lansen
Överste
Överste
Inlägg: 3346
Blev medlem: 07 aug 2006 06:41
Kön: Man
Från: Dalarna
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Första världskriget
Ort: Stockholm
Kontakt:

Europas förenta stater - en lösning på eurokrisen

Inlägg av Lansen » 30 sep 2011 10:09

Europas förenta stater - det är få som offentligt tar orden i sin mun. Men Europas tyngsta politiker tar redan stormsteg i den riktningen och ser en politisk union som en lösning på eurokrisen.

En europeisk ekonomisk och politisk union - något som för tankarna till ett Europas förenta stater och där beslut om länders ekonomiska politik i allt större utsträckning tas på central nivå - kan vara en möjlig lösning på Europas statsskuldskris.

Det anser en rad tunga politiker, kända finansmän och ekonomer. Vissa argumenterar för det öppet, som finanskändisen George Soros, andra för bara en politik som innebär att Europa rör sig åt det hållet.

Tanken är att enskilda euroländer inte längre ska ha frihet att missköta sin ekonomi hur som helst.

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso är en av dem som propagerar för större överstatlighet, något som skulle omfördela makten i euroområdet och delvis placera nationella regeringar under ett ekonomiskt-politiskt förmyndarskap.

”Vi måste fullborda valutaunionen med en ekonomisk union. Det är ett budskap som inte bara federalister gillar utan något som marknaden kräver”, förklarade han i samband med att EU-kommissionen lade fram ett förslag om skatt på finansiella transaktioner.

Och två av Europas tyngsta politiker, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Nicolas Sarkozy, har redan presenterat förslag om något som liknar en europeisk ekonomisk regering.

De har framfört tankar om ett nytt, gemensamt styre som till att börja med skulle ledas av EU:s permanente ordförande Herman Van Rompuy. ”Euroregeringen” skulle utgöras av valutaunionens stats- och regeringschefer som skulle träffas ett par gånger per år. Inom kort förväntas också Tyskland och Frankrike presentera ytterligare förslag till starkare samordning av den ekonomiska politiken.

”Det här är tydliga steg mot en politisk union. Frågan är om de vågar föreslå någon typ av gemensamt finansdepartement”, säger SEB:s chefekonom Robert Bergqvist.

Ett gemensamt finansdepartement är något som finansgurun George Soros redan har förespråkat. Han menar att alla delåtgärder som måste till för att lösa krisen kommer att kosta pengar, mer pengar än vad som finns att tillgå inom ramen för de överenskommelser som hittills gjorts mellan eurozonens ledare.

”Därför finns inget annat alternativ än att skapa den komponent som saknas: ett gemensamt europeiskt finansdepartement med mandat att beskatta och ta upp lån. Detta skulle kräva ett nytt fördrag som omvandlar den europeiska finansiella stabilitetsmekanismen, EFSF, till ett fullständigt finansdepartement”, skriver han i en krönika.

En ekonomisk regering och ett gemensamt finansdepartement skulle minska friheten för regeringar på nationell nivå.

Men friheten för nationella politiker håller redan på att beskäras. I onsdags röstade EU-parlamentet ja till ett lagpaket som ska förbättra EU-ländernas budgetdisciplin. Bland annat ska länder som inte minskar sina skuldberg tillräckligt snabbt kunna bötfällas.

Det här är ett steg i rätt riktning, men inte tillräckligt, säger Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi och tidigare ordförande för finanspolitiska rådet.

”Länder som missköter sig och drabbas av sanktioner kan bara låna till böterna, och så är det någon annan som betalar dem. Det här lagpaketet räcker inte”, säger han.

Lars Calmfors är en av dem som ser ökad överstatlighet och en politisk union som en teoretiskt möjlig lösning.

”Ska man fortsätta med obegränsade stöd till länder som har problem, eller om man ska gå in för euroobligationer och gemensam upplåning, då måste man ta gemensamma beslut på europeisk nivå om hur stora budgetunderskott det enskilda landet får ha. Annars fungerar det inte”, säger han.

Men även om en politisk union vore en möjlig lösning, är den i praktiken ogenomförbar, menar Lars Calmfors.

”Det skulle krävas fördragsändring och det finns inget politiskt stöd bland medborgarna, inte nu och inte inom överskådlig framtid”, säger han.

Enligt Robert Bergqvist går dock politikerna redan mot ökad överstatlighet - men utan att ha förankrat det hos euromedborgarna.

”I min värld är Europa på väg mot en politisk union, och politikerna borde ta en diskussion med väljarna om att man rör sig åt det hållet, för det är inte förankrat.”

från DI

Användarvisningsbild
BRPedersen
Kapten
Kapten
Inlägg: 1658
Blev medlem: 17 dec 2005 08:13
Kön: Man
Från: Stockholm
Militär Grundutb: Annat
Ort: Stockholm/Jakobsberg
Kontakt:

Inlägg av BRPedersen » 01 okt 2011 12:11

Från början var tanken att EU (eller EG som det hette då) skulle vara en handels-, ekonomisk- och militärunion, och hade alla länder från börjat gått med till 100% skulle Europa och dess ekonomiska framtid se väldigt annorlunda ut. I min åsikt till det bättre.

I stället valde många medlemsländer att välja ut (vad de trodde var) russinen ur kakan, och slutresultatet ser vi nu. Ett splittrat EU med enorma ekonomiska problem, utan vilja (och verktyg) att ta upp kampen mot USA och Kina.

Personligen tror jag att det blir svårt att få ihop det, mycket med tanke på att Storbritannien som är en stor ekonomi inom EU vägrar att gå med i EMU, och att även andra förhållandevis rika länder som Danmark och Sverige väljer att stå utanför. EU behöver enighet för att klara av krisen och för att sluta förlora pengar till USA och Kina.

Galileo Figaro
Avstängd
Avstängd
Inlägg: 99
Blev medlem: 20 apr 2011 09:40
Från: Västra Götaland
Militär Grundutb: Artilleriet
Intresse: Jugoslaviska krigen

Inlägg av Galileo Figaro » 08 okt 2011 16:26

Alltså, Manuel Barroso, fd maoist och George Soros, finansiell megavampyr, med medborgarskap i vilket land? Bara det borde räcka för att avskräcka från den här idiotiska idén. EU var en fin tanke, men börjar allt mer likna uppvaknandet hemma hos bruden man raggade på kvällen innan. Hon med push-up BH, push-up trosor (som håller rumpan på plats) och frikostigt med smink. Dagen efter är sminket borta, hennes hår ser ut som en obäddad säng och det är uppenbart att gravitationen inte är hennes bästa vän. Man vill därifrån så fort som möjligt.

Användarvisningsbild
General Pilsudski
Förvaltare
Förvaltare
Inlägg: 557
Blev medlem: 08 jan 2006 03:10
Kön: Man
Från: Skåne
Militär Grundutb: Frisedel
Ort: Skåne
Kontakt:

Inlägg av General Pilsudski » 08 okt 2011 23:46

Alan Greenspan ställer sig nu till skaran av amerikanska "finansgurus" som hävdar att ökad överstatlighet och mer makt i Bryssel (eller snarare Frankfurt) är det enda möjliga svaret på finanskrisen.

Han lyckas erkänna att Europa är splittrat av olika kulturer i olika delar av unionen men hans lösning på detta är ändå fortsatt påtvingad integration av dessa olika beståndsdelar.

Jag tycker att det är lite lustigt att EU i åratal arbetat för att minska medlemsstaternas kontroll över sina egna angelägenheter men inte fått något vidare gensvar på detta från befolkningen i de olika länderna. När en finansiell kris sedan sveper över kontinenten, då anser man att läget är lämpligt för nästa steg i detta projekt som fortfarande saknar medborgarnas stöd och baseras enbart på värderingar som oftast återfinns hos "the Davos man" typer.

http://www.svd.se/naringsliv/greenspan- ... 533609.svd


Vad betyder då "the Davos man"? Jag klistrar in den del av wikipedias artikel om World Economic Forum som behandlar "the Davos man"
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Davos Man is a neologism which refers to the global elite of wealthy men whose members view themselves as completely international. Davos is an Alpine city in eastern Switzerland which became famous in the 1990s for hosting the World Economic Forum, an annual gathering of international politicians and financiers who represented a transnational elite. It is similar to the term Masters of the Universe attributed to influential financiers on Wall St.

Davos Men supposedly see their identity as a matter of personal choice, not an accident of birth. According to political scientist Samuel P. Huntington, who is credited with inventing the phrase "Davos Man", they are people who "have little need for national loyalty, view national boundaries as obstacles that thankfully are vanishing, and see national governments as residues from the past whose only useful function is to facilitate the élite's global operations". In his 2004 article "Dead Souls: The Denationalization of the American Elite," he argues that this international perspective is a minority elitist position not shared by the nationalist majority of the people.

Hernando de Soto Polar of the Institute for Liberty and Democracy attributes a similar concept to Henri Braudel, referring to it as the "bell jar". Although internationally connected, each country's elite lives in a bell jar in the sense of being out of touch with its own populace. Their isolation fosters a tendency to be oblivious to the fate of their fellow citizens


http://en.wikipedia.org/wiki/World_Economic_Forum

Galileo Figaro
Avstängd
Avstängd
Inlägg: 99
Blev medlem: 20 apr 2011 09:40
Från: Västra Götaland
Militär Grundutb: Artilleriet
Intresse: Jugoslaviska krigen

Inlägg av Galileo Figaro » 11 okt 2011 22:07

Folket på ekonomisajten Financial Sense anser att Greenspan är ett skämt och en ekonomiskt idiot. De har förresten inte så höga tankar om Obama heller...

Majoren
Löjtnant
Löjtnant
Inlägg: 1027
Blev medlem: 09 jul 2009 21:59
Från: Västra Götaland
Militär Grundutb: Pansar
Intresse: Andra världskriget
Kontakt:

Inlägg av Majoren » 14 okt 2011 11:09

Greenspan tycks dock vara ett skämt de tar på största allvar:

http://www.financialsense.com/contribut ... -greenspan

Galileo Figaro
Avstängd
Avstängd
Inlägg: 99
Blev medlem: 20 apr 2011 09:40
Från: Västra Götaland
Militär Grundutb: Artilleriet
Intresse: Jugoslaviska krigen

Re:

Inlägg av Galileo Figaro » 15 okt 2011 22:28

Majoren skrev:Greenspan tycks dock vara ett skämt de tar på största allvar:

http://www.financialsense.com/contribut ... -greenspan
Absolut, med tanke på hur mäktig han var.
Artikeln du hittade är gammal och avspeglar inte den vanliga attityden till honom.
Jag har försökt hitta den Newshour där de pratar om Greenspan, men de är tyvärr inte ordentligt indexerade, eller så har jag inte förstått hur man hittar i dem, de är ju ljudfiler.

Greenspan gillade Ayn Rands bristfälliga och egoistiska filosofi. Åsikten att guld och bara guld är riktiga pengar delas dock av Ayn Rand, Alan Greenspan, Financial Sense, och många andra. Greenspans märkliga sätt att resonera och uttrycka sig diskvalificerar honom dock som "finansiell guru".

http://www.washingtonmonthly.com/archiv ... 028712.php

Användarvisningsbild
General Pilsudski
Förvaltare
Förvaltare
Inlägg: 557
Blev medlem: 08 jan 2006 03:10
Kön: Man
Från: Skåne
Militär Grundutb: Frisedel
Ort: Skåne
Kontakt:

Inlägg av General Pilsudski » 16 okt 2011 11:39

Greenspans roll i främjandet av derivathandeln förtjänar också att lyftas.

http://www.nytimes.com/2008/10/09/busin ... wanted=all

Fjällhög
Aspirant
Aspirant
Inlägg: 17
Blev medlem: 11 jul 2012 14:35
Från: Skåne
Militär Grundutb: Annat
Intresse: Annat
Kontakt:

Re: Europas förenta stater - en lösning på eurokrisen

Inlägg av Fjällhög » 11 jul 2012 16:23

Kohl och Mitterand var inte korkade. De trodde inte att de för första gången upptäckt att man kan ha monetär union utan att ha en finansiell.

Skriv svar

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst