Wikileaks, sanningen svider

Här diskuteras aktuella konflikter, militärrelaterade nyheter, samt inrikes-, utrikes- och ekonomipolitiska debatter.
Skriv svar
Användarvisningsbild
Lansen
Överste
Överste
Inlägg:3361
Blev medlem:07 aug 2006 06:41
Kön:Man
Från:Dalarna
Militär Grundutb:Infanteriet/Mek
Intresse:Första världskriget
Ort:Stockholm
Kontakt:
Wikileaks, sanningen svider

Inlägg av Lansen » 04 dec 2010 22:28

Hillary Clinton beskriver wikileaks som "en attack mot världen", kanadas försvarminster anser att Assange borde dödas, Karzai säger att de sprider lögner, vår egen Magnus Norell anser att wikileaks dödar civila i Afganistan och Irak. Nu börjar man ta i med hårdhanskarna mot wikileaks, siten attakeras av grupper av nationalistiska hakkare (kanske också av CIA?), USA:s regering stryper stödpengarna och stoppar siten, Australien försöker åtala Assange. Frankrike försöker totalcencurera wikileaks på nätet, Ryssarna försöker att tiga bort problemet (säger dock allt är lögner), USA cencurerar wikileaks för alla offentliganställda.

Ja nu står slaget om den västerländska yttrandefriheten och folkstyret.

Användarvisningsbild
General Pilsudski
Förvaltare
Förvaltare
Inlägg:557
Blev medlem:08 jan 2006 03:10
Kön:Man
Från:Skåne
Militär Grundutb:Frisedel
Ort:Skåne
Kontakt:

Inlägg av General Pilsudski » 04 dec 2010 22:52

Förrädaren Assange kan gott låsas in där solen inte lyser för evigt. Det han sysslar med är kriminellt.

Användarvisningsbild
York
Adjutant
Inlägg:5292
Blev medlem:25 aug 2004 02:10
Från:Värmland
Militär Grundutb:Infanteriet/Mek
Intresse:Generellt intresse
Kontakt:

Re:

Inlägg av York » 04 dec 2010 23:10

General Pilsudski skrev:Förrädaren Assange kan gott låsas in där solen inte lyser för evigt. Det han sysslar med är kriminellt.
På vilket sätt är han en förrädare? Personen som gett honom materialet kan klassas som förrädare men jag ser inte hur Assange kan klassas som det?
Det går rimligen att hävda att han är kriminell i vissa länders ögon i och med att han hanterar material som de länderna klassar som hemliga, beroende på hur han har fått tag på det.
För att undvika förvirring: jag bor och verkar i Storbritannien.

Användarvisningsbild
Kilroy was Here!
Kapten
Kapten
Inlägg:1494
Blev medlem:05 jan 2009 16:09
Kön:Man
Från:Västra Götaland
Militär Grundutb:Ej mönstrat än
Intresse:Modern krigföring
Kontakt:

Inlägg av Kilroy was Here! » 04 dec 2010 23:11

Läste precis en chatt han haft med flera personer efter den senaste läckan. En erfaren journalist som skrev att han flera gånger varit med om hur svåra diplomatiska kriser lösts och sparat människoliv inte hade kunnat genomföras utan garanti att det skulle vara hemligt, och frågade Assange varför man inte skulle skylla på honom nästa gång en kris inträffar, tusentals dör och det hela hade kunnat undvikas om det inte hade vart för att man inte längre litade på att de diplomatiska bitarna skulle förbli hemliga.
Vad sade då vår modiga, dödsföraktande (alla försöker ju tydligen döda honom) hjälte som skyddar vår demokrati?
Frågan är för lång, så jag ska då inte svara på den. Inte ordagrant, men i praktiken. Frågor som hyllade honom fick visserligen vara dubbelt så långa...

För övrigt, varför har han fortfarande inte överlämnat sig? En häktningsorder finns på honom, han är misstänkt för våldtäkt och ett antal liknande brott, och han påstår sig vara oskyldig. Men en oskyldig man har väl inget att dölja, och då finns det väl inga problem med att dyka upp i Sverige för ett förhör? Eller tror han att det skulle vara farligt för honom? Så vitt jag vet så har inte allt för många personer mördats av utländska underrättelsetjänster inom det svenska rättsväsendet.

En dag om några tiotals år kommer folk kanske se på det hela objektivt, istället för att utgå från att allt är USA:s fel som i våra dagar.

Användarvisningsbild
Lansen
Överste
Överste
Inlägg:3361
Blev medlem:07 aug 2006 06:41
Kön:Man
Från:Dalarna
Militär Grundutb:Infanteriet/Mek
Intresse:Första världskriget
Ort:Stockholm
Kontakt:

Re: Wikileaks, sanningen svider

Inlägg av Lansen » 05 dec 2010 09:38

Demokrati betyder folkstyre. Och skall folket styra måste man ju få veta vad våra folkvalda sysslar med.

Reine
Avstängd
Avstängd
Inlägg:353
Blev medlem:14 okt 2007 21:32
Kön:Man
Från:Västra Götaland
Militär Grundutb:Infanteriet/Mek
Intresse:Första världskriget

Inlägg av Reine » 05 dec 2010 11:03

Wikileaks har lyckats med det som USA:s fiender i världen bara kan drömma om - att få supermakten på knä. Det erkänner en anonym högt uppsatt USA-diplomat för Reuters.
-På kort sikt är det nästan som att vi har gått omkull. Det är riktigt riktigt illa - det går inte att överskatta, säger diplomaten i Washington. -Ärligt talat, ingen pratar med oss.

På frågan om vilka i världen som förargats mest svarar en annan källa:
-Det är lättare att svara på vem som inte är arg.

Ja, att vanligt folk får reda på hur ledare uppmanar till krig (Saudiarabien krävde ett amerikanskt anfall mot Iran)medan andra hävdar att det är de själva som bombar terrorister (läs sitt eget folk även fast de har en annan trosuppfattning) och inte amerikanska drönarplan och kryssningsmissiler (den vanlige Jeminiten har all rätt att bli upprörd över utländsk inblandning i sitt land), att västerlandet med USA i spetsen försvarar en despotisk och odemokratisk president som vinner de "fria" valen med hjälp av fusk i Afghanistan och som amerikanska diplomater medger är "gravt korrumperad och depraverade oduglig" är ju inget någon vill skylta med. Och våra politiker är upprörda inte över hur de har vilselett folk i åratal utan för att denna information överhuvudtaget har nått ut till allmänheten....skandal!

Det hela påminner om överhetens skrik när en amerikansk tidning publicerade bilderna på torterade och förnedrade fångar i Irak. Bilderna väckte indignation i den arabiska världen och framkallade ett raseriutbrott från den amerikanska regeringen. Tidningen drog således tillbaka publiceringen av bilderna och framförde en ursäkt....men inte för den amerikanska regimens övergrepp utan för att man överhuvudtaget hade publicerat dessa bildbevis. Kontrasten gentemot hanteringen av Song My massakern och vår nya upplysta tid av "fritt informationsflöde" är skrämmande.

Och så finns det fortfarande folk som hävdar att konspirationsteorier bara är en myt och att våra ledare inte hemlighåller något för oss......

Apropå åtalet mot Assagne så illustrerar det ännu en gång godtyckligheten och inkonsekvensen i fråga om tolkningen av Sveriges juridiska lagar. I omvärlden har man både blivit förskräckta respektive förvånade över hur 3 olika åklagare kan tolka lagen så olika att man kommer fram till 3 olika beslut. Den 1:a åklagaren friade honom, den 2.a åklagaren sa att misstanken kvarstod och den 3.e slutligen beslöt att väcka åtal och ändå har inga nya uppgifter i målet framkommit och inte heller några nya bevis. Alltså: olika åklagare ser olika på den juridiska aspekten av lagen och tolkar den var och en på sitt sätt. Är detta det som kallas för rättssäkerhet?

Jag har full förståelse för om Assagne inte litar på den svenska s.k rättvisan. Dessutom: kommer han hit så skulle jag inte bli ett dugg förvånad om han blir arresterad på stående fot och utlämnad till USA. Sverige har ju lämnat ut folk till amerikanerna förr på ännu svagare grunder än de som nu väckt USA`s vrede (kom ihåg de egyptiska medborgarna som CIA buntade ihop på Arlandas flygplats för att sedan föras till den Egypten där insynen är mindre än i USA och där de blev vederbörligen torterade)
Senast redigerad av 1 Reine, redigerad totalt 5 gånger.

John S
1:e Sergeant
1:e Sergeant
Inlägg:371
Blev medlem:16 aug 2009 11:46
Kön:Man
Från:Jämtland
Militär Grundutb:Signal/Televapen
Intresse:Generellt intresse
Kontakt:

Inlägg av John S » 05 dec 2010 14:47

Det är klart att det finns vissa offentliga uppgifter som måste vara hemliga. För t.ex. militära förberedelser, och under vissa pågående diplomatiska förhandlingar behövs sekretessen.

Men principen ska var största möjliga öppenhet, folket har rätt att veta vad politikerna och diplomaterna sysslar med. Det är bra att Wikileaks avslöjar hycklande politiker och ledare, som säger en sak offentligt och något helt annat bakom stängda dörrar.

ag2
Avstängd
Avstängd
Inlägg:85
Blev medlem:18 sep 2010 19:38
Från:Värmland
Militär Grundutb:Ej mönstrat än
Intresse:Andra världskriget

Inlägg av ag2 » 05 dec 2010 14:58

går att komma in på sidan nu . men som farfar säger det är politikerna som är den riktiga maffian.

Användarvisningsbild
BRPedersen
Kapten
Kapten
Inlägg:1658
Blev medlem:17 dec 2005 08:13
Kön:Man
Från:Stockholm
Militär Grundutb:Annat
Ort:Stockholm/Jakobsberg
Kontakt:

Re: Wikileaks, sanningen svider

Inlägg av BRPedersen » 05 dec 2010 19:13

Det är alltid lätt att skylla på budbäraren. Om nu informationen var så ´hemlig' som det nu sägs, hur kommer det sig då att en person med tillräckligt hög säkerhetsklass bara kunde bränna ner den på en CD och vandra iväg med den som jag hörde det sägas i en nyhetsrapport? Om denne var Pfc. Bradley Manning, en menig underrättelseanalytiker (intelligence analyst) i USA:s armé, låter jag vara osagt, men man pratar enligt media nu om att begränsa underrättelseorganisationernas tillgång till bland annat diplomatposten.

Wikileaks har en viktigt roll i det att begränsa politikers och höga militärers maktfullkomlighet och granska dem. Det gamla talesättet 'Makt korrumperar' håller jag för att gälla i så gott som alla sammanhang, men i bland annat USA så tillåter man det mesta under benämningen 'kampen mot terrorism' och liknande. Wikileaks och Assange kommer sannolikt att hyllas om några år, förutom av några få som fortfarande tror på USA:a anti-terrorism propaganda, men precis som Spc. Joseph Darby som avslöjade förhållandena på Abu Ghraib fängelset så kommer de att utsättas för en hel del hat fram tills dess. Spc. Darby hörde jag på tv härom månaden berätta att till och med hans mamma var tvungen att flytta till hemlig ort under en period på grund av hotelser från amerikanska så kallade 'patrioter'. Spc. Darby hade rapporterat till en överordnad, men då behandlingen av fångarna var ett organisatoriskt fel så hände ingenting. Då valde han att gå vid sidan om organisationen och tala med Arméns Criminal Investigations Division. Jag tror att de flesta av kf:s medlemmar anser att han gjorde helt rätt. Ibland så måste sanningen komma fram.

Till syvende och sist - så länge man fortsätter att motarbeta Wikileaks och att försöka hålla saker och ting onödigt hemliga så finns det ett behov av personer som Pfc. Manning och Spc. Darby som vågar tala ut, och personer som Assange som ger dem en kanal.

Noter: Pfc. - Private First Class = den näst högsta meniga graden i US Army, Spc. - Den högsta meniga graden i US Army
Fä dö, fränder dö.
Dö skall också du.
Men ett vet jag som aldrig dör,
domen över död man.

ag2
Avstängd
Avstängd
Inlägg:85
Blev medlem:18 sep 2010 19:38
Från:Värmland
Militär Grundutb:Ej mönstrat än
Intresse:Andra världskriget

Inlägg av ag2 » 05 dec 2010 19:16

är det så hemligt om soldater som inte ens är underofficerare har tillgång till det ?

Användarvisningsbild
Kilroy was Here!
Kapten
Kapten
Inlägg:1494
Blev medlem:05 jan 2009 16:09
Kön:Man
Från:Västra Götaland
Militär Grundutb:Ej mönstrat än
Intresse:Modern krigföring
Kontakt:

Inlägg av Kilroy was Here! » 05 dec 2010 19:28

Om man är en underrättelseanalytiker kommer rangen såklart inte i första hand angående ens arbetsuppgifter, säger väl sig självt? Rang behöver inte ha att göra med vilken nivå man ligger på angående hemligt material. Faktum är att en menig amerikansk marinkårssoldat behöver högre sådan nivå än högre officerare som bara verkar i fält.

Användarvisningsbild
Lansen
Överste
Överste
Inlägg:3361
Blev medlem:07 aug 2006 06:41
Kön:Man
Från:Dalarna
Militär Grundutb:Infanteriet/Mek
Intresse:Första världskriget
Ort:Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Lansen » 07 dec 2010 12:29

Wikileaks sätter verkligen missförhållanden i ljuset. Vare sig det är Schweitiska storbankers brottslighet, Syrien som smugglar missiler till Hizbollah, USA som dödar civila i Irak, Qutar som manipulerar al-Jazeeras nyhetsflöde, Kinas hackerattacker mot Google, Isländskt bankmygel, brittiska högerextremister mm mm. I varje hörn av världen hittar media något pinsamt att publicera om våra politiska och ekonomiska makthavare.

Användarvisningsbild
Kilroy was Here!
Kapten
Kapten
Inlägg:1494
Blev medlem:05 jan 2009 16:09
Kön:Man
Från:Västra Götaland
Militär Grundutb:Ej mönstrat än
Intresse:Modern krigföring
Kontakt:

Inlägg av Kilroy was Here! » 07 dec 2010 12:38

Vad är meningen med att publicera listor över medlemmar i brittiska extremhögerpartier? Jag stödjer dem inte, men vad finns det för legitimt intresse? I en demokrati har man rätt att vara medlem i ett sådant parti, utan att bli uthängd. Och Wikileaks påstår samtidigt att det är för demokratins skull.

Har jag nämnt de dussintals namn på afghanska informatörer som kunde hittas i de ocensurerade dokumenten? Inte bara för- och efternamn, även namn på byn dem bor i, och i vissa fall till och med fäders namn. Att som Assange påstå att det inte har lett till många hämndmord redan är enbart svinaktigt och visar på att man skiter fullständigt i människors lidande och liv så länge man själv får uppmärksamhet.

Kilroy was Here! skrev:Om man är en underrättelseanalytiker kommer rangen såklart inte i första hand angående ens arbetsuppgifter, säger väl sig självt? Rang behöver inte ha att göra med vilken nivå man ligger på angående hemligt material. Faktum är att en menig amerikansk marinkårssoldat behöver högre sådan nivå än högre officerare som bara verkar i fält.
Syftade då på en menig amerikansk marinkårssoldat som tjänstgör på en amerikansk ambassad.

Användarvisningsbild
General Pilsudski
Förvaltare
Förvaltare
Inlägg:557
Blev medlem:08 jan 2006 03:10
Kön:Man
Från:Skåne
Militär Grundutb:Frisedel
Ort:Skåne
Kontakt:

Re:

Inlägg av General Pilsudski » 07 dec 2010 13:11

Kilroy was Here! skrev:Har jag nämnt de dussintals namn på afghanska informatörer som kunde hittas i de ocensurerade dokumenten? Inte bara för- och efternamn, även namn på byn dem bor i, och i vissa fall till och med fäders namn. Att som Assange påstå att det inte har lett till många hämndmord redan är enbart svinaktigt och visar på att man skiter fullständigt i människors lidande och liv så länge man själv får uppmärksamhet.
Ifall någon av dessa blir mördade så anser jag gott att Assange ställas inför rätta för medhjälp.
Än är Polen ej förlorat

Användarvisningsbild
Kilroy was Here!
Kapten
Kapten
Inlägg:1494
Blev medlem:05 jan 2009 16:09
Kön:Man
Från:Västra Götaland
Militär Grundutb:Ej mönstrat än
Intresse:Modern krigföring
Kontakt:

Inlägg av Kilroy was Here! » 07 dec 2010 13:40

Jag skulle nog våga mig på att säga att informatörer redan har mördats. Problemet är ju bara att de flesta bor i relativt isolerade byar vilket gör det svårt för dem att få ut budskapet till världen, något som Assange skamlöst drar nytta av genom att säga att det hitills inte kommit några rapporter om det. Det kommer säkerligen finnas rapporter från koalitionssoldater om bestialiskt mördade informatörer, men för det första kommer det ta ett tag innan man kan koppla ihop dem med Wikileaks dokument (det finns ett antal informatörer åt koalitionsstyrkorna, troligen eftersom att majoriteten av den afghanska befolkningen är för de utländska soldaterna) och när det väl händer kommer Assange och Wikileaks bara säga att det är lögner och propaganda. Förhoppningsvis kommer Assange att förneka det inifrån ett fängelse...

Skriv svar

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 14 och 0 gäster