2019 militärresor

Här diskuteras militaria, reenactment, airsoft, paintball, konst, resor och sevärdheter. Här publiceras även egna uppsatser och skolarbeten.
Användarvisningsbild
Leningrad
Regementsförvaltare
Regementsförvaltare
Inlägg: 789
Blev medlem: 18 sep 2011 17:59
Kön: Man
Från: Värmland
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Andra världskriget
Kontakt:

Re: 2019 militärresor

Inlägg av Leningrad » 25 maj 2019 19:29

Hans S skrev:
22 maj 2019 20:23
Får se om vi kan fixa bägarna eller får ta dem vid ett senare tillfälle Leningrad.
Är i landet vid nämnda tidpunkt men inte i Warszawa utan i Bydgoszcz.

Annars är jag sedan en vecka hemkommen från en minst sagt hektisk vecka i Ukraina tillsammans med en god vän. Det blev ett riktigt mäktigt smörgåsbord med både nya och nygamla platser bland ingredienserna. Började med en road trip som tog oss från Kiev till Zhytomyr, Rivne, Mizocz, Berdychiv, Vinnitsa, Khmelnytskyi och Kamjanets-Podolskyj. Alla eventuella fördomar om urusla vägar och laglösa bilister lyste med sin frånvaro och jag har bara positivt att säga om att köra bil i Ukraina. Bilade ca 160 mil på fyra dagar och inte en incident värd att nämna. De övriga tre dagarna spatserade vi runt i Kiev och bockade av den ena historiska punchpralinen efter den andra. Har inget ont alls att säga om Ukraina, trevligt folk, fantastisk god mat och ett prisläge som är oerhört gynnsamt för oss västeuropeer. Vi besökte alltifrån obskyra monument till påkostade museer i Kiev. Museer där den nuvarande konflikten med Ryssland får ett stort utrymme. Hamnade bl.a. i en ceremoni på Central Armed Forces Museum där ca tio personer som troligtvis gjort fronttjänst och nu blivit hemförlovade eller blivit belönade med någon utmärkelse. Man kunde riktigt känna stoltheten och patriotismen och de hade inget emot att bli fotograferade av okända. Det var fjärde gången jag var i Ukraina och jag hoppas att jag får tillfälle att åka tillbaka en femte gång, det är landet verkligen värt.

För den intresserade bifogar jag länkar från min hemsida.

http://historicalsites.se/ort_babiyar.html
http://historicalsites.se/ort_berdychiv.html
http://historicalsites.se/ort_darnytskyi.html
http://historicalsites.se/ort_hegewald.html
http://historicalsites.se/ort_kamjanets-podolskyj.html
http://historicalsites.se/ort_khmelnytskyi.html
http://historicalsites.se/ort_kievpavlov.html
http://historicalsites.se/ort_start.html
http://historicalsites.se/ort_mizocz.html
http://historicalsites.se/ort_kiev.html
http://historicalsites.se/ort_rivne.html
http://historicalsites.se/ort_sosenki.html
http://historicalsites.se/ort_steinbruch.html
http://historicalsites.se/ort_vinnitsa.html
http://historicalsites.se/ort_vinnitsaresistance.html
http://historicalsites.se/ort_wehrwolf.html
http://historicalsites.se/ort_zhytomyr.html
http://historicalsites.se/ort_zhytomyrgestapo.html
http://historicalsites.se/ort_zhytomyrstalag.html

1.jpg
Massgrav Berdychiv
2.jpg
Massgrav Kamjanets-Podolskyj
3.jpg
Massgrav Sosenki
4.jpg
Görings Steinbruch
5.jpg
FHQ Wehrwolf
I hope so, Commander, for your sake. The Emperor is not as forgiving as I am

Användarvisningsbild
Hans S
Sergeant
Sergeant
Inlägg: 290
Blev medlem: 03 jan 2018 09:32
Från: Östergötland
Militär Grundutb: Kavalleriet
Intresse: Generellt intresse
Kontakt:

Sofia, Bulgarien.

Inlägg av Hans S » 26 maj 2019 15:09

Tack för reserapporten. Tror inte jag kommer till Bromberg - nästa år.

Hamnar i Sofia, Bulgarien mot mitten av juni på ett bröllop (inte mitt). Har ett par dagar i anslutning att hitta något militärhistorietenisktcentriskt, vad då? Kanske även någon normal sevärdhet.

Restaurangtips emottages också tacksamt.

Boende redan fixat.

MVH

Hans
För att undvika missförstånd: Jag blev sedermera infanterist (förföll så småningom till reservare) och bor sedan ett kvarts sekel utrikes.

Användarvisningsbild
Hans S
Sergeant
Sergeant
Inlägg: 290
Blev medlem: 03 jan 2018 09:32
Från: Östergötland
Militär Grundutb: Kavalleriet
Intresse: Generellt intresse
Kontakt:

Re: 2019 militärresor

Inlägg av Hans S » 18 jun 2019 16:12

Paraden den 15 augusti hålls i år i Katowice. Ok, flygmuseum i Krakow men vad annars finns i trakterna?

MVH

Hans
För att undvika missförstånd: Jag blev sedermera infanterist (förföll så småningom till reservare) och bor sedan ett kvarts sekel utrikes.

Användarvisningsbild
Leningrad
Regementsförvaltare
Regementsförvaltare
Inlägg: 789
Blev medlem: 18 sep 2011 17:59
Kön: Man
Från: Värmland
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Andra världskriget
Kontakt:

Re: 2019 militärresor

Inlägg av Leningrad » 22 jun 2019 18:37

Då har man kommit tillbaka efter en tur först till Norge och sedan till Ryssland. I Norge besökte jag Bergen och trots faktum att det regnar mer än det "solar" i Bergen så hade vädergudarna vaknat på rätt sida denna gång. Det blev en blandning av monument, bunkrar och museum både i och utanför Bergen. Ulven (läger), Bruno (ubåtsbunker), Telavåg (Norges Lidice), Fjell fästning, Gestapohuset och Theta museum. Tycker framförallt att Telavåg och Gestapohuset stack ut. Bergen som stad är riktigt trevlig men varför ska det behöva vara så förbaskat dyrt. En enklare måltid typ pizza, eller pasta, eller sallad, ett par öl (0.4) och kaffe går lös på mellan 400 - 500 SEK. Hann förresten med ett litet stopp i Oslo på vägen och besökte den gamla logen där Quisling åtalades.

Länkar för den intresserade.

http://historicalsites.se/ort_bruno.html
http://historicalsites.se/ort_veiten.html
http://historicalsites.se/ort_theta.html
http://historicalsites.se/ort_fjell.html
http://historicalsites.se/ort_oslologen.html
http://historicalsites.se/ort_telavag.html
http://historicalsites.se/ort_ulven.html

Norge i all ära men resan till Volgograd/Stalingrad och Smolensk var något extra. Ryssland har blivit ett kärt resmål för mig och det var min sjätte resa till detta gigantiska land. Den här gången hade jag en gammal kompis med mig och vi delade upp resan med tre nätter i Volgograd, en natt i Smolensk och så gjorde vi en övernattning på flygplatsen (Sheremetyevo) i Moskva. Höjdpunkten var ju givetvis Volgograd som jag besökt tidigare (2007) men besökte då bara Panoramamuséet och Mamayev Kurgan. Den här gången blev det betydligt fler platser och vi maxade verkligen dagarna vi var där. Första dagen gjorde vi stan så att säga, Panoramamuséet, Mamayev Kurgan, Traktorfabriken, Paulus högkvarter, Grain Elevator och ett flertal monument. Panoramamuséet och Mamayev Kurgan levererar onekligen men jag vill även lyfta fram Paulus museum som var betydligt mer och intressantare än jag hade förväntat mig.

Andra dagen hade vi med hotellets hjälp ordnat transport som i tur och ordning tog oss till Lydnikov Island, 64:e arméns högkvarter dit Paulus fördes efter att han tillfångatagits, Rossoschka krigskyrkogård, Soldier Field och Gorodische (tyskt fältsjukhus). Allt detta ligger utanför centrala Volgograd och kan endast nås med bil och priset vi fick betala var ca 700 SEK för ca sex timmar. Alla platser var givetvis högoktaniga med jag vill lyfta fram huset där Paulus förhördes. Idag i privat ägo men det finns lite text och bilder som man med ägarnas tillåtelse satt upp på huset. Just känslan att ha fått följa Paulus från att han tillfångatogs i sitt högkvarter till detta hus kittlade. Vill även lyfta fram Rossoschka krigskyrkogård som ligger mitt ute i ingenstans. Värmen liksom dallrade när vi där helt allena och vandrade runt på både den sovjetiska och tyska kyrkogården.

Vädret var högsommar med temperaturer runt 30 grader på dagarna och runt 25 på kvällen. Helt perfekt m.a.o. när vi på kvällen gick ner på stan för att äta och skölja ner dagens intryck med lokal öl. Om det var dyrt i Norge så rådde det motsatta i Ryssland, motsvarande måltider kostade inte mer än ca en hundralapp, och då var det 0.5 istället för 0.4. Hade ett centralt boende till vettiga priser och pendeltåget tog oss med lätthet till stadens sevärdheter till ett löjligt lågt pris (ca 3 SEK enkel resa). Kändes extra skönt att verkligen hinna med allt man kom för eftersom jag av tradition maxar dagarna, kan lätt hända att man måste utelämna något men vi fick se det vi kom för.

Nästa anhalt blev Smolensk (först flyg till Moskva och sedan tåg till Smolensk). Har även varit i Smolensk tidigare (2007) men hann inte med allt då. Den här gången blev det en blandning av monument, bunkrar, massgravar och museum. Precis som i Volgograd bodde vi centralt och vädret var strålande och staden gjorde oss inte besvikna. God mat, god öl och vi fick se det vi kom för. Gjorde som i Volgograd, tog hjälp av hotellet med transport till platser utanför centrala Smolensk för ca en femhundring. Hade kanske önskat att vi haft en natt till i Smolensk, men man kan inte få allt.

Länkar för den intresserade.

http://historicalsites.se/ort_stalingrad.html
http://historicalsites.se/ort_barenhohle.html
http://historicalsites.se/ort_katyn.html
http://historicalsites.se/ort_smolensk.html
http://historicalsites.se/ort_vyazovenskaya.html

Lite bilder också.
1.jpg
Mamayev Kurgan
2.jpg
Stalingrad museum
3.jpg
Lydnikov Island
4.jpg
64:e arméns HQ där Paulus förhördes
5.jpg
Rossoschka
6.jpg
Rossoschka
7.jpg
Bärenhöhle, Smolensk
I hope so, Commander, for your sake. The Emperor is not as forgiving as I am

Skriv svar

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst