En svensk sjukgymnast i brittiska armén

Här diskuteras och analyseras det första världskriget i allmänhet.
Skriv svar
Användarvisningsbild
York
Adjutant
Inlägg: 5292
Blev medlem: 25 aug 2004 02:10
Från: Värmland
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Generellt intresse
Kontakt:

En svensk sjukgymnast i brittiska armén

Inlägg av York » 16 aug 2011 21:01

Jag letade runt efter något helt annat när jag stötte på en svensk vid namn Axel Poignant (inte den svensk-australiensiska fotografen) som behandlades kort på ett annat forum. Jag blev intresserade och det slutade med denna text. Något av ett hafsverk med allt det innebär i form av källor, fel osv men det är läsvärt förhoppningsvis.

Hans fulla namn var Axel Jonas Alfred Poignant och han föddes 1876 i Stockholm, dog 1958 i Brännkyrka, Stockholm. Han verkar ha kommit från en ganska privilegierad bakgrund. Axels far Per Gustav Emil Poignant (född 1829) hade en karriär som inkluderade landshövding på Gotland och riksdagsledamot. Modern hette Georgina Augusta Mathilda von Engeström. Axel hade även tre systrar.
Han var elev vid Visby elementarskola 1887-89, han gick förbererande sjökrigsskola i Stockholm 1989-91, sjökrigsskolan 1891-99, tog sjöofficersexamen 1899 och blev underlöjtnant i flottans reserv, 1900 var han anställd i ångfartygaktiebolaget Sirius blev sjukgymnast i Liverpool och flyttade till Leeds 1903, och vidare till Harrogate 1908. Axel gifte sig 1902 i Cottingham, Yorkshire med Annie Lake-Ferraby. De fick tre barn; en son vid namn Harald Emil Axel (1906) född i Leeds, Yorkshire, samt två döttarar vid namn Elsa Margaretha (1908) respektive Kathleen Elisabeth (okänd födelsdag) båda födda i Harrogate, Yorkshire.
Axel blev en ”naturaliserade medborgare” i Storbritannien i november 1914 då han svor sin trohetsed.
http://www.london-gazette.co.uk/issues/ ... ages/10337

I dokumentet ovan om hans naturalisering (taget från London Gazette 4/12/1914) anges hans yrke som "practitioner of Swedish Manual Treatment". Jag antar det syftar på instruktör eller liknande, noteras bör också att sjukgymnast (motsv.) var ett väldigt manligt yrke vid denna tid. Kring sekelskiftet fanns något som kallades ”the Swedish drill”som var olika slags gymnastiska övningar. Man kan kalla det för det svenska systemet om man vill använda det bredare begreppet. Det hade börjat få fotfäste inom den brittiska militären i slutet av 1800-talet och etablerades officellt 1907. Det var en del av ett större nytänkande när det gäller träning av soldater. Gymnastik som del av soldaterna träning helt enkelt med allt som kom med tankesättet om hälsosam livsstil och fysisk fostran. Som en del av denna process kom även Manual of Physical Training (1908) ut vilken fungerade som ett komplement till denna förändringsprocess. Användandet av ”the Swedish drill” var praxis inom armén under kriget. Exempel på hur ett West Lancashire regemente utför övningen. http://www.britishpathe.com/record.php?id=61488

Axel gick med i brittiska armén redan i augusti 1914 och var löjtnant vid West Yorkshire Regiment i september 1914, befordrad till kapten i december samma år. Han verkat ha ansvarat för att organisera den fysisk träning (gymnastiken/Swedish drill) av manskapet vilket är logisk sett till hans bakgrund/kunskap. Swede leading the Swedish drill med andra ord. Han var kvar vid West Yorkshire där han utbildade rekryter fram till 16/9 1916 då han förflyttas till Frankrike (Somme). I februari -17 insjuknade han i den ökända skyttegravsfebern (överfördes till människor via bett från klädlöss). I maj -17 var hand dock tillbaka vid fronten och deltog bland annat i striderna vid S:t Quentin. Vid något tillfälle blev han skjuten i båda benen och höger arm. Kikaren han höll framför sina ögon blev bortskjuten och den kulspruta som stod framför honom blev skrot. Han blev även sårad av granatskärvor i benen 31/8 -17. 2 september fick han graden av (tillfällig) major. http://www.london-gazette.co.uk/issues/ ... ents/11097
Han får graden major vid slutet av 1917. Han tilldelades Military Cross (tillkännaget i London Gazette 1/1 1918 - New Years Honours List. Han anges vara vid West Yorkshire Regiment forfarande f. ö.). Det framgår dock inte varför han fick medaljen, kanske hade koppling till något av de två tillfällen han sårades vem vet.

Runt 1918/19 tilldelas han graden överstelöjtnant (lieutenant colonel).
http://www.london-gazette.co.uk/issues/ ... ments/7533
http://www.london-gazette.co.uk/issues/ ... ments/2546

Han tilldelas Order of the British Empire i november 1919 för sina insatser vid Archangelsk i Ryssland i samband med den brittiska inblandningen i det ryska inbördeskriget. Tillkännagivet i London Gazette 3 februari 1920. http://www.london-gazette.co.uk/issues/ ... ments/1374

Han lämnande armén 1920 (officiellt 8 oktober) med graden överstelöjtnant (lieutenant colonel).
http://www.london-gazette.co.uk/issues/ ... ments/9803

Efter detta verkar han vid något tillfälle ha flyttat tillbaka till Sverige där han dog 1958.


Allmän Källa:
http://www.gotlandstrupper.se/akter-1/1074.htm
http://www.london-gazette.co.uk/

West Front Association forum
http://frontforum.westernfrontassociation.com/


Intressant läsning:
"The army isn't all work"
Physical culture in the evolution of the British Army. 1860-1920
http://www.library.umaine.edu/theses/pd ... JD2003.pdf

Sjukgymnasten - vart tog han vägen? : en undersökning av sjukgymnastyrkets maskulinisering och avmaskulinisering 1813-1934 (2005)
http://www.avhandlingar.se/avhandling/7b9cc59021/
För att undvika förvirring: jag bor och verkar i Storbritannien.

Lasse
Fänrik
Fänrik
Inlägg: 891
Blev medlem: 18 jul 2004 21:37
Kön: Man
Från: Stockholm
Militär Grundutb: Frisedel
Intresse: Generellt intresse
Kontakt:

Inlägg av Lasse » 26 aug 2011 13:54

Intressant och välskrivet!

Han hade ungefär en motpart på tyska sidan, Gunnar Bergqvist född 1898 i Lund. Även han från en ganska privilegierad bakgrund, med flera högt uppsatta politiker inom släkten, frimurare osv. Flyttade till Tyskland som 14 åring, och stred under första världskriget som Gefreiter vid ett tyskt artilleriregemente där han även tilldelades järnkorset av andra klass. Återvände efter kriget till Sverige, blev reservofficer vid A1 och flyttade tids nog tillbaka till Tyskland där han arbetade som gymnastikinstruktör och sjukgymnast.

Senare blev han även medlem i SA och SS (där han hade en officersgrad). Återvände till Sverige efter ett par månader i Amerikansk fångenskap och avled 1977.

Användarvisningsbild
York
Adjutant
Inlägg: 5292
Blev medlem: 25 aug 2004 02:10
Från: Värmland
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Generellt intresse
Kontakt:

Re: En svensk sjukgymnast i brittiska armén

Inlägg av York » 21 mar 2012 03:14

Vad man finner om man söker på Campaign Medal Index Cards om Poignant kan ses nedan. Jag höll på att söka på annat men kom på att jag kunde slänga in här vad man kan finna om Poignant. Indexkortet ger som synes bara ytlig information, för mer djupgående får man söka sig till arkivet i London och kolla rullarna (om materialet finns kvar, en del brann upp under blitzen).

På Poigants kort kan man se vilket regemente han varit vid under kriget. På andra kan det dock stå regementet de rykte in i och under det ASC, vilket är kort för Royal Army Service Corps. Stöter man på det är det i princip omöjligt att finna exakt vilken enhet soldaten man undersöker kommer ifrån om man inte sitter på andra källor än indexkortet. Många soldater var i ASC under kriget...

http://www.nationalarchives.gov.uk/docu ... ultcount=1


Description
Medal card of Poignant, Axel Jonas Alfred
Corps Regiment No Rank
West Yorkshire Regiment Captain
West Yorkshire Regiment Lieutenant Colonel
Date 1914-1920
Catalogue reference WO 372/16links to the Catalogue
Dept Records created or inherited by the War Office, Armed Forces, Judge Advocate General, and related bodies
Series War Office: Service Medal and Award Rolls Index, First World War
Piece Pickering S R - Ridley C
Image contains 1 medal card of many for this collection
För att undvika förvirring: jag bor och verkar i Storbritannien.

Användarvisningsbild
York
Adjutant
Inlägg: 5292
Blev medlem: 25 aug 2004 02:10
Från: Värmland
Militär Grundutb: Infanteriet/Mek
Intresse: Generellt intresse
Kontakt:

Re: En svensk sjukgymnast i brittiska armén

Inlägg av York » 26 jul 2016 15:17

I augusti månads nummer av Militär Historia har de en artikel om Axel Poignant. Den behandlar insatsen i Ryssland och innehåller intressanta bilder tagna av Poignant själv.
För att undvika förvirring: jag bor och verkar i Storbritannien.

tcarlbom
Aspirant
Aspirant
Inlägg: 1
Blev medlem: 30 okt 2016 09:30
Från: Uppsala
Militär Grundutb: Träng
Intresse: Första världskriget
Kontakt:

Re: En svensk sjukgymnast i brittiska armén

Inlägg av tcarlbom » 30 okt 2016 09:33

Hej,
Om din fråga/sökning betr. Axel Poignant fortfarande är aktuell, så har jag fylligt besked. Axel var min morfar, och jag har just överlämnat hans efterlämnade material till Krigsarkivet. digitaliserad sammanställning föreligger.
med vänliga hälsningar
Terry Carlbom
Knivsta, Uppsala

Skriv svar

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst