Amerikanska valet 2016: hur fungerar det?

I januari 2017 ska världens mäktigaste nation välja en ny ledare efter en utdragen och dyr kampanj – men hur fungerar det amerikanska presidentvalet? När USA väljer sin president är det inte bara statsöverhuvud man väjer, utan även regeringschef och överbefälhavare för den största militärmakten på planeten.

Vem kan bli president?

För att kunna delta i presidentvalet behöver man tekniskt sett bara vara “naturligt född Amerikan“, minst 35 år och medborgare sedan 14 år tillbaka. Låter enkelt, eller hur? I verkligheten har alla presidenter sedan 1933 varit guvernörer, senatorer eller femstjärning militärgeneral och det är innan du ens överväger vinna en partinominering och hitta vägar till nationell uppmärksamhet i media. I detta 2016-års val fanns vid en tidpunkt 10 guvernörer eller tidigare guvernörer och 10 senatorer, men alla har hoppat av sedan dess.

En person nomineras att representera respektive parti – republikanerna och demokraterna, i presidentvalet.

I klippet nedan förklarar Katty Kay den långa och komplexa vägen till att välja presidentkandidat.

En serie val hålls i varje stat och utrikesterritorium med början i februari, i vilka det avgörs vem som blir respektive partis officiella presidentkandidat. Segraren väljer ett antal “delegater” – partimedlemmar med makt att rösta för kandidaten vid partikonventet som hålls i juli, där kandidaterna också formellt bekräftas. Desto fler stater kandidaten vinner, desto fler delegater säkras också att stötta dem vid konventet.

Eftersom president Barack Obama inte kan ställa upp igen håller båda partier primärval detta år. Den republikanska kandidaten kommer behöva 1,237 delegater för att vinna majoritet medan den demokratiska kandidaten måste säkra 2,383.

Vilka är nyckeldatumen härifrån fram till valet?

_87841844_503372346Nyligen tillkännagav republikanernas kandidat Ted Cruz sitt avhopp och det står snart klart vilka partierna valt som presidentkandidater. Oftast görs detta officiellt vid sommarkonventet. Men denna gång kanske det inte blir lika självklart eftersom ingen av de republikanerna verkar nå den magiska gränsen på 1,237 delegater som krävs för att vinna nomineringen fullständigt. Detta skulle innebära att partikonventet i juli istället för att vara en körning skulle involvera ännu mer kohandel och inbördes stridigheter, och då har den riktiga kampanjen inte ens börjat. Detta sker efter sommaren när de två kandidaterna ska fara landet runt i en manisk resa för att vinna röster till presidentvalet. Tre presidentdebatter sänds på TV de sista sex veckorna innan valet och slutligen hålls själva valet på tisdagen den 8 november.

Hur fungerar valet i november?

Kandidaten med flest röster i varje stat blir den kandidat som respektive stat väljer att ge sitt stöd för i presidentvalet. Men mycket handlar i slutänden om ett system kallat elektorskollegiet – en folkvald församling i USA vars enda uppgift är att välja USA:s president och USA:s vicepresident. Kollegiet består av 538 ledamöter och det räcker med hälften – 270 – för att välja president.

Men inte alla stater är jämlika – Kalifornien exempelvis har mer än 10 gånger fler invånare än Connecticut så de har inte lika stor beslutsrätt. Varje stat tilldelas ett antal av dessa ledamöter baserat på senaste invånarräkningen.

_87841799_155691571Då medborgarna rösta för den kandidat de föredrar så röstar de i själva verket för ledamöterna, av vilka vissa är svurna till en kandidat och vissa till en annan. Det är här det blir intressant. I nästan varje stat (förutom Nebraska och Maine) tar vinnaren hem allt – så personen som vinner de flesta rösterna i New York exempelvis, kommer att få alla de 29 New York-ledamöternas elektorsröster. I jakten på den magiska siffran 270 är det vissa så kallade “swing states” som alltså är viktigast, varav New York alltså är ett av dessa.

När börjar den nya presidenten sitt jobb?

I dagarna och veckorna efter valet kommer segraren att samla ett ministär och börja arbeta fram en mer bestämd agenda. Under tiden fokuserar den avgående presidenten på att forma sitt arv och börjar packa sina tillhörigheter. I enlighet med den amerikanska konstitutionen installeras den nya presidenten den 20 januari det år som följer valet.